Έτοιμοι για 24ωρο μπλακ άουτ οι αγρότες

Έτοιμοι για 24ωρο μπλακ άουτ οι αγρότες
Eurokinissi

Ανυποχώρητοι στη θέση που εκφράζουν εδώ και 15 ημέρες, οι αγρότες και οι επικεφαλής των μπλόκων δεν συναινούν για διάλογο με την Κυβέρνηση εάν πρώτα δεν αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό, ζητώντας παράλληλα να ξεκινήσει εκ νέου η κατάρτισή του από μηδενική βάση με τη δική τους συνδρομή. Μάλιστα ζητούν τη σύσταση δικομματικής για να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή παρουσία τους.

Έτσι τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου δεν πρόκειται να υπάρξει συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την ώρα που οι πολύωροι αποκλεισμοί δρόμων σε όλη τη χώρα συνεχίζονται και οι αγρότες προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους χωρίς να αποκλείουν και το ενδεχόμενο 24ωρων αποκλεισμών.

Βαγγέλης Αποστόλου: Είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε με τους αγρότες

«Τα προβλήματα υπάρχουν και είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε με τους αγρότες, αλλά δεν είναι αντιπροσωπευτική η εικόνα μιζέριας και καταστροφής που θέλουν κάποιοι να δημιουργήσουν» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της 26ης Διεθνούς Έκθεσης AGROTICA, προσθέτοντας ότι αναμένει από τους αγρότες να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις.

«Ξεκινάμε με όραμα και σχέδιο μια βαθιά μεταρρύθμιση, που θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας για τη παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανόρθωση της αγροτικής οικονομίας, αλλά και για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της κρίσης στον αγροτικό πληθυσμό». Όπως διευκρίνισε, βασική φιλοσοφία είναι οι επιπτώσεις να κατανεμηθούν δίκαια, σύμφωνα με τη πραγματική φοροδοτική και ασφαλιστική δυνατότητα του καθένα με ιδιαίτερη μέριμνα για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή του νέου αναθεωρημένου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, συνολικής επενδυτικής δαπάνης 6 δις ευρώ, είπε ότι προβλέπεται ένα διπλό «πακέτο» για τους αγρότες έως 40 ετών με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή χιλιάδων νέων στη περιφέρεια. Συγκεκριμένα, θα στηριχθούν επενδυτικά σχέδια πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ, καθώς και σχέδια εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.

«Βασικός μας στόχος είναι το πρόγραμμα να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς, με έμφαση σε μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Θα συνεργαστούμε με τους αγρότες για να πετύχουμε, όχι μόνο την απορρόφηση των πόρων, αλλά κυρίως την αποτελεσματικότητα», σημείωσε.

Ο χάρτης των κινητοποιήσεων

Από δεκάδες τρακτέρ αποκλείστηκε περίπου στις 8 το βράδυ ο κόμβος του Μαρκόπουλου στην Αττική Οδό. με αποτέλεσμα να επικρατήσει κυκλοφοριακή συμφόρηση σε όλους τους παράδρομους που οδηγούν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Σύμφωνα με ενημέρωση που είχε (στις 11 το βράδυ) η HuffPost Greece από την Τροχαία Αττικής, οι αγρότες άνοιξαν το δρόμο ως τόσο έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στη δεξιά λωρίδα του δρόμου χωρίς να εμποδίζουν τη κυκλοφορία των οχημάτων.

Αμετακίνητοι στο αίτημά τους για απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και αποφασισμένοι να σκληρύνουν τις κινητοποιήσεις τους παραμένουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Έβρου. Σήμερα Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016 από τις 11 το πρωί διεκόπη επ’ αόριστον η είσοδος και έξοδος των φορτηγών αυτοκινήτων στο τελωνείο των Κήπων.

Λόγω της γνωστοποίησης από εχθές του αποκλεισμού οι αρχές της Τουρκίας σταματούν τα συγκεκριμένα επαγγελματικά οχήματα εντός του τουρκικού εδάφους προκειμένου να μη δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στο χώρο του τελωνείου. Όσον αφορά στα φορτηγά που τελικώς θα παραμείνουν καθηλωμένα στους Κήπους εξαιτίας των κινητοποιήσεων οι αγρότες μερίμνησαν να υπάρχει φαγητό και νερό για τους «εγκλωβισμένους» οδηγούς.

Στον βόρειο Έβρο στον κόμβο Καστανέων-Ριζίων Ορεστιάδας (γέφυρα) καθώς και στο νότιο κόμβο Διδυμοτείχου (έξοδος Ψαθάδων) τα συγκεντρωμένα αγροτικά μηχανήματα διακόπτουν και σήμερα την κυκλοφορία των οχημάτων από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 5 έως τις 9 το βράδυ. Τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου, Γιάννης Μαργαριτίδης όσο και ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Διδυμοτείχου Βασίλης Καμπρούδης, σε δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τόνισαν ότι σχεδιάζουν τον επ’ αορίστου αποκλεισμό εντός των επόμενων ημερών των δύο κόμβων Ορεστιάδας-Διδυμοτείχου.

Ειδικότερα ο κ. Καμπρούδης ανέφερε πως σταδιακά θα αυξάνονται οι ώρες αποκλεισμού με τελικό στόχο την επ’ αόριστον διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, συνεκτιμώντας ωστόσο τις εξελίξεις των δράσεων στους Κήπους, καθώς κλείνοντας το νότιο κόμβο του Διδυμοτείχου ουσιαστικά αποκόπτεται η οδική σύνδεση Ελλάδας -Τουρκίας.

Πορεία διαμαρτυρίας προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» πραγματοποίησαν σήμερα Δευτέρα αγρότες του Νομού Χαλκιδικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης και χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στην κίνηση των διερχόμενων οχημάτων, πραγματοποίησαν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το χώρο των αναχωρήσεων.

Η πομπή, την οποία και οδηγούσαν περισσότερα από δέκα τρακτέρ, πλαισιωνόταν από αγροτικά οχήματα, αλλά και πεζούς αγρότες και κτηνοτρόφους και στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα μπλόκα του αεροδρομίου και αυτό που έστησαν στην αερογέφυρα Θεσσαλονίκης, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από το Νομό Χαλκιδικής, ενώ συμμετείχαν και άλλοι από τα μπλόκα των Νέων Μουδανιών, της Καλλικράτειας, του Πολυγύρου και το χωριό Βράσταντα.

Τονίζεται ότι η αυτοκινητοπομπή, κινούνταν στη δεξιά λωρίδα του δρόμου προς τον κρατικό αερολιμένα στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας ελεύθερη την αριστερή για τα διερχόμενα οχήματα. Η όλη κινητοποίηση έγινε σε συνεννόηση με την τροχαία, που ήταν παρούσα και ρύθμιζε την κυκλοφορία.

Στην κινητοποίηση δεν συμμετείχαν όσοι έχουν στήσει στο μπλόκο στα πράσινα φανάρια, το μπλόκο πριν τη διασταύρωση του αεροδρομίου, όπου και προγραμματίζεται δίωρος αποκλεισμός το βράδυ από τις 19.00.

Οι οδηγοί μπορούν κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να κινούνται από τις άλλες δύο πλευρές της πόλης στα ανατολικά.

Τονίζεται ότι όσοι συμμετείχαν στην σημερινή πορεία δεν θα προβούν σε άλλου είδους κινητοποιήσεις, ωστόσο το βράδυ θα κάνουν γενικές συνελεύσεις, με σαφή τη διάθεση για κλιμάκωση από αύριο Τρίτη. Μάλιστα, μιλούν για κορύφωση των κινητοποιήσεων την Πέμπτη, ημέρα γενικής απεργίας, οπότε και προγραμματίζουν να μπουν με τα τρακτέρ τους στο κέντρο της πόλης για τρίτη φορά σε 15 ημέρες, και μετά από δέκα χρόνια που είχε να συμβεί κάτι τέτοιο, σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

Από τις 12 μετά το μεσημέρι έως και τις 8 το βράδυ θα παραμείνουν τελικά κλειστά τα Τέμπη σήμερα Δευτέρα, ενώ σε εξέλιξη γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου προκειμένου να αποφασίσουν από αύριο για πόσες ώρες θα ισχύει ο αποκλεισμός στην Κοιλάδα.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αγρότες προσανατολίζονται σε 12ωρο.

Στην Ηγουμενίτσα τα τρακτέρ θα κλείσουν, από τις 7 το απόγευμα, το λιμάνι εξωτερικού χωρίς να έχει ακόμη αποφασιστεί για πόσες ώρες, καθώς υπάρχουν φωνές που κάνουν λόγο για επ΄αόριστον.

Στην Πρέβεζα, στο μπλόκο του Λούρου οι αποκλεισμοί του δρόμου με τρακτέρ γίνονται από 12:00-14:00 και από 19:00-21:00. Επίσης, τρακτέρ παρατάχθηκαν και στο κέντρο της Πρέβεζας, ενώ αναμένεται να συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στο Κομπότι της 'Αρτας, στην εθνική οδό 'Αρτας-Αντιρίου, τα τρακτέρ θα κλείσουν τον δρόμο από 19:00-23:00. Στην παλιά γέφυρα, στην είσοδο της πόλης της 'Αρτας,θα κλείσουν τον δρόμο από 15:00-19:00, ενώ δεν αποκλείεται, όπως λένε, μέσα στην ημέρα να πάρουν άλλες αποφάσεις.

Καθημερινά, από 19:00-22:00, τα τρακτέρ κλείνουν τον δρόμο στο μπλόκο των κτηνοτρόφων στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου, στην Αιτωλοακαρνανία, με πολύωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, έπειτα από απόφαση της συνέλευσης ο κόμβος Κεφαλόβρυσου θα αποκλειστεί από 10:00 το πρωί της Τρίτης έως 12:00 τα μεσάνυχτα, ενώ, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, είναι πιθανός και ο αποκλεισμός των παρακαμπτηρίων οδών.

Αργά το μεσημέρι της Δευτέρας συνεδρίασαν στη Τρίπολη οι εκπρόσωποι των επιτροπών των ανεξαρτήτων μπλόκων Πελοποννήσου, και συγκεκριμένα των νομών Αρκαδίας , Λακωνίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και Κορινθίας, όπου μετά από μακρά συζήτηση συμφώνησαν την συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Επιπλέον, ζητούν απ' την ομοσπονδία λαϊκών αγορών Αττικής, να παραμείνουν κλειστές όλες οι λαϊκές αγορές έως το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου.

Στην Αχαΐα, αγρότες αναμένεται να κλείσουν από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 9:00 το βράδυ την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας. Στο μεταξύ απόψε αναμένεται να συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή, προκειμένου να πάρει αποφάσεις σχετικά με τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν την Πέμπτη, δηλαδή την ημέρα της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

Στην Αιγιάλεια, αγρότες προγραμματίζουν να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, από τις 6:00 το απόγευμα, έως τις 10:00 το βράδυ.

Στην Ηλεία, αγρότες παραμένουν στα δύο μπλόκα που υπάρχουν στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους Κουρτεσίου και Μαραθιάς προχωρώντας σε ολιγόωρους αποκλεισμούς της εθνικής οδού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να πάρουν σήμερα αποφάσεις, για τις κινητοποιήσεις που θα κάνουν τις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, οι αγρότες παραμένουν σταθερά στη θέση τους σε όλα τα μπλόκα της Πελοποννήσου. Στην Κορινθία, το μπλόκο του Ισθμού για έκτη ημέρα κρατά κλειστή τη νέα εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων, ενώ κατά διαστήματα οι αγρότες κλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι, ενώ ελέγχουν όλα τα αγροτικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά απαγορεύοντας να περάσουν στην Αττική αγροτικά προϊόντα.

Στην Αρκαδία οι αγρότες στο μπλόκο της Νεστάνης έχουν αποφασίσει να κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης από τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας έως τις 11 το βράδυ.

Περισσότερα από 2.000 μπουκάλια γάλα μοίρασαν σήμερα το μεσημέρι στους διερχόμενους οδηγούς, οι αγρότες που έχουν τοποθετήσει τα τρακτέρ τους στον κόμβο Καρδίτσας, στην Ε.Ο. Τρικάλων - Καρδίτσας, στο πλαίσιο των δράσεων που αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή αυτή την εβδομάδα.

Μάλιστα στη συνέχεια, προχώρησαν και σε συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις στο Αθηναϊκό Πρακτορείο του μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής Παύλου Σπυρόπουλου, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την εβδομάδα που διανύουμε, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή των αγροτών του μπλόκου, στην πανελλήνια απεργία της ερχόμενης Τετάρτης.

Παραμένουν στα μπλόκα αγρότες της Ανατολικής Κρήτης ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για το παγκρήτιο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουν στο Ηράκλειο την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στο ασφαλιστικό Νομοσχέδιο.

Η προσυγκέντρωση για το αγροτικό συλλαλητήριο θα γίνει έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων και στη συνέχεια θα γίνει πορεία μέχρι την παραλιακή, έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης , όπου αναμένεται και η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Στο μεταξύ το απόγευμα προγραμματίζεται να γίνει συνάντηση του Παγκρήτιου Συντονιστικού των Αγροτών στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω πορεία του αγώνα τους.

Την ίδια ώρα στο δρόμο Ηράκλειο - Μεσαρά, οι αγρότες διακόπτουν την κυκλοφορία ανά διαστήματα στο ύψος των Αγίων Δέκα και στους Στόλους ενώ χθες Κυριακή στήθηκε ένα ακόμη μπλόκο στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και σήμερα προγραμματίζουν να κλείσουν συμβολικά και την είσοδο της κωμόπολης από τον παλιό δρόμο. Επίσης, συνεχίζονται τα μπλόκα στα Πρωτόρια Ηρακλείου και στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Την απόφαση να αποκλείσουν τον κόμβο του Κλαδισού στη δυτική είσοδο της πόλης των Χανίων από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι και την Πέμπτη πήραν οι αγρότες-μέλη των αγροτικών συλλόγων Πλατανιά, Βουκολιών, Σελίνου και Κισσάμου που βγήκαν σήμερα στους δρόμους ζητώντας την απόσυρση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου.

Οι αγρότες που συμμετέχουν στην κινητοποίηση είχαν συγκεντρωθεί στον κόμβο του Κλαδισού απ’ όπου, με μηχανοκίνητη πορεία κατευθύνθηκαν έξω από το κτίριο της αντιπεριφέρειας Χανίων. Εκεί παρέταξαν τα αγροτικά τους οχήματα κλείνοντας για περίπου 2 ώρες το δρόμο, πέταξαν στο οδόστρωμα τομάτες, ενώ οι διαδηλωτές κατέβασαν από τον ιστό και έκαψαν σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συγκεντρωμένοι ομόφωνα αποφάσισαν να επιστρέψουν στον κόμβο Κλαδισού και να τον αποκλείσουν, ενώ ενέκριναν ψήφισμα το οποίο αντιπροσωπεία τους παρέδωσε στον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη.

Εξάλλου, τις κινητοποιήσεις τους για έκτη ημέρα συνεχίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι που ανήκουν στην «Ενωτική Πρωτοβουλία». Παραμένουν στο μπλόκο που έχουν στήσει στη θέση Μεγάλα Χωράφια της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου προχωρώντας σε ολιγόλεπτο κλείσιμο του δρόμου το μεσημέρι και το απόγευμα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή