Ξεκινά και επίσημα η μάχη του Ασφαλιστικού: Στο τραπέζι «κόκκινα» δάνεια, φορολογικό και δημοσιονομικά

Ξεκινά και επίσημα η μάχη του Ασφαλιστικού: Στο τραπέζι «κόκκινα» δάνεια, φορολογικό και δημοσιονομικά
sooc

Με όλα τα σενάρια ανοιχτά οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας προσέρχονται σήμερα Τρίτη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να ξεκινήσει και επίσημα η μάχη για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.

Από χθες Δευτέρα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν την πρώτη εικόνα για τις προθέσεις των δανειστών, καθώς στην πολύωρη πρώτη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, άνοιξαν όλα τα θέματα που θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Στο τραπέζι έπεσαν και τα κόκκινα δάνεια και το φορολογικό και τα δημοσιονομικά, αλλά κυρίως το Ασφαλιστικό το οποίο αναμένεται ότι μαζί με το φορολογικό θα αποτελέσουν τα θέματα που θα κρίνουν την πορεία της διαπραγμάτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την χθεσινή πρώτη συνάντηση με τους δανειστές κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι αν κλείσουν αυτά τα δύο μεγάλα «μέτωπα» θα μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος στα

υπόλοιπα.

Η μάχη του Ασφαλιστικού

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Κατρούγκαλος προσέρχεται στη συνάντηση γνωρίζοντας ήδη ότι οι δανειστές έχουν απορρίψει τα βασικότερα σημεία της πρότασης που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.

Ως εκ τούτου το υπουργείο Εργασίας έχει προετοιμάσει αντιπροτάσεις προκειμένου να απαντήσει στις διαφωνίες που έχουν εκφράσει η δανειστές. Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost Greece το επιτελείο του υπουργείου έχει ετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με ελαφρύνσεις σε σχέση με την αρχική πρόταση, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών οι οποίοι εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι στην αύξηση των εισφορών και επιμένουν στη μείωση των συντάξεων.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν ότι οι εναλλακτικές προτάσεις δεν περιλαμβάνουν περικοπές των υφιστάμενων συντάξεων, παρά τις πιέσεις από την πλευρά των θεσμών για περικοπές 15% σε όλες τις συντάξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα κάνει μια ακόμα προσπάθεια να πείσει τους δανειστές, παρουσιάζοντας πολιτικοποιημένα στοιχεία αναφορικά με τους στόχους που επιτυγχάνει η πρόταση για το Ασφαλιστικό.

Από την πλευρά των δανειστών ωστόσο, φαίνεται ότι στην έναρξη της διαπραγμάτευσης παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους για περικοπές και στις υφιστάμενες συντάξεις και περιορισμό στο ελάχιστο της αύξηση των Ασφαλιστικών εισφορών.

Στο τραπέζι και το φορολογικό

Απολύτως αλληλένδετες χαρακτηρίζουν οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών τις δύο μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές έχουν απορρίψει από την αρχή το ενδεχόμενο μετάθεσης της φορολογικής μεταρρύθμισης την άνοιξη και ζητούν να τους παρουσιαστούν αναλυτικά οι προτάσεις της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρουν πηγές από την πλευρά των δανειστών, ότι δεν θα μπορέσει να φέρει στα ταμεία το Ασφαλιστικό θα πρέπει να το φέρει το φορολογικό και ως εκ τούτου οι διαπραγμάτευση για τα δύο θέματα θα πρέπει να είναι παράλληλη.

Τα δύο συστήματά θα πρέπει να συμπληρώνουν το ένα το άλλο και ταυτόχρονα να μην δημιουργούν δυσβάσταχτο βάρος για τους φορολογούμενους που θα κλιθούν να καλύψουν τα ελλείμματα των ταμείων με τις εισφορές τους.

Ως εκ τούτου, από χθες Δευτέρα και θα συνεχιστεί και σήμερα Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζει τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» από τους τέσσερις θεσμούς.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή αύριο Τετάρτη το πρωί, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει την πρόταση της για το φορολογικό, καθώς όπως εξήγησε μια σειρά από παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν τώρα καθώς αποτελούν μέρος της πρώτης αξιολόγησης. Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν εισοδήματα του 2016, όπως διευκρίνισε.

Σχεδιάζουν παράταση για τα κόκκινα δάνεια

Παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για τα «κόκκινα» δάνεια που σχετίζονται με την κύρια κατοικία εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το νέο καθεστώς που θα ισχύσει από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά, προαναγγέλλουν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με αυτά που συζητούνται κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, αυτό θα συμβεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το νέο καθεστώς που θα ισχύσει από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά, οπότε λήγει η περίοδος που είχε συμφωνηθεί το Δεκέμβριο.

Πρακτικά αυτό φαίνεται πως είναι το πιθανότερο σενάριο, δεδομένου ότι οι επικεφαλής των θεσμών αναχωρούν την προσεχή Παρασκευή και είναι προγραμματισμένο να επιτρέψουν στην Αθήνα στις 15 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και πάλι απόψε στη συνάντηση που θα γίνει στις 7 το απόγευμα με θέμα τα κόκκινα δάνεια και τις τράπεζες.

Το χρονοδιάγραμμα

Αμέσως μετά την χθεσινή πρώτη συνάντηση κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι υπήρξε κοινή διαπίστωση με τους δανειστές ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί εντός της εβδομάδας συνολική συμφωνία και ότι στόχος είναι να «κλειδώσουν» οι βασικές αρχές.

Ωστόσο οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών εξέφρασαν ανησυχίες για την επάρκεια των δημοσιονομικών παρεμβάσεων. Ειδικά, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έγινε σαφές ότι ζητά πρόσθετα μέτρα και στοιχεία, ωστόσο κυβερνητική πηγή έκανε λόγο και για καλοπροαίρετη διάθεση.

Πλέον το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα σφιχτό, καθώς συμφωνήθηκε ότι οι παρεμβάσεις της πρώτης αξιολόγησης θα πρέπει να ενσωματωθούν σε δυο νομοσχέδια, με το ένα να περιλαμβάνει το ασφαλιστικό και το άλλο τις παρεμβάσεις στο φορολογικό και στα υπόλοιπα ανοικτά θέματα.

Στη Βουλή όμως θα οδεύσουν ταυτόχρονα προς κατάθεση με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό και «με έναν πόνο», όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Εκτίμησαν μάλιστα ότι ο χρόνος κατάθεσης, σύμφωνα με το καλό σενάριο για συμφωνία μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, είναι περί τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου.

Δημοφιλή