Η ΕΕ εγκρίνει πακέτο χρηματοδότησης 3 δισ. ευρώ για την Τουρκία. Στόχος η μείωση των μεταναστευτικών ροών

Η ΕΕ εγκρίνει πακέτο χρηματοδότησης 3 δισ. ευρώ για την Τουρκία. Στόχος η μείωση των μεταναστευτικών ροών
Sooc

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδέχτηκαν σήμερα, Τετάρτη, στο σχέδιο χρηματοδότησης της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού. Στόχος της συγκεκριμένης απόφασης είναι να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Reuters, και τα 28 κράτη-μέλη συναίνεσαν στην πρόταση της χρηματοδότησης, με την Ιταλία να αίρει τις αρχικές ενστάσεις της. Υπενθυμίζουμε ότι το σχέδιο είχε αρχικά εγκριθεί τον Νοέμβριο.

«Η Τουρκία τώρα φιλοξενεί ένα μια από τις μεγαλύτερες προσφυγικές κοινότητες και έχει δεσμευτεί να μειώσει αισθητά τον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Johannes Hahn, προσθέτοντας ότι τα χρήματα θα καλύψουν αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες των προσφύγων.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καλύψει το ένα τρίτο της χρηματοδότησης, προσφέροντας 1 δισ. ευρώ από τον δικό της προϋπολογισμό. Τον Νοέμβριο, η Ένωση είχε ανακοινώσει ότι θα προσφέρει 500 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία θα συνεισφέρει με 427,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακολουθεί η Βρετανία με 327,6 εκατομμύρια και η Γαλλία με 309,2 εκατομμύρια. Σύμφωνα με το BBC, η Ιταλία, η οποία είχε εκφράσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου σχεδίου, θα συνεισφέρει με 224,9 εκατομμύρια.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς καλωσόρισε τη συμφωνία των κρατών-μελών και τόνισε πως τα χρήματα «θα επωφεληθούν άμεσα τους πρόσφυγες από τη Συρία στη Τουρκία, βοηθώντας τους να έχουν εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη».

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι αυτή η περίοδος είναι αρκετά πιεστική για τη χώρα μας, η οποία απειλείται με έξοδο από τη ζώνη Σένγκεν. Την ίδια στιγμή, η Frontex ρίχνει την μπάλα στο γήπεδο της Τουρκίας, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι «δεν κάνει αρκετά για να μειώσει το κύμα προς την Ευρώπη».

Δημοφιλή