Μπορείτε να φάτε φαγητό που έπεσε κάτω για 5 δευτερόλεπτα (έτσι λέει δηλαδή ένας μηχανικός της NASA)

Μπορείτε να φάτε φαγητό που έπεσε κάτω για 5 δευτερόλεπτα (έτσι λέει δηλαδή ένας μηχανικός της NASA)
jam sandwich fallen on the floor
Junos via Getty Images
jam sandwich fallen on the floor

Για τον«διατροφικό κανόνα» των πέντε δευτερολέπτων» σας έχουμε ήδη μιλήσει. Ο «κανόνας» αυτός υποστηρίζει πως εάν πέσει ένα κομμάτι τροφής στο πάτωμα και το σηκώσουμε αμέσως, μέσα στα πρώτα 5 δευτερόλεπτα δεν προλαβαίνει να μολυνθεί από τα μικρόβια και μπορεί να καταναλωθεί.

Ο περίεργος αυτός «νόμος» έχει φανατικούς υποστηρικτές και ορκισμένους πολέμιους. Σύμφωνα, όμως, με τον μηχανικό της NASA Μάικ Μίτσαμ, ισχύει!

Προσοχή, όμως. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε το οτιδήποτε απευθείας από το πάτωμα, αφού υπάρχουν μερικοί περιορισμοί -ευτυχώς δηλαδή, γιατί είχαμε αρχίσει να αηδιάζουμε.

Ο Μίτσαμ δίνει τις δικές τους εξηγήσεις μέσα από ένα πείραμα στην εκπομπή του Discovery Channel «The Quick and the Curious».

Καταλήγει λοιπόν στο εξής συμπέρασμα:

«Οι υγρές τροφές μέσα σε 30 δευτερόλεπτα μαζεύουν 10 φορές περισσότερα βακτήρια από αυτές που θα σηκώσουμε γρήγορα μετά από 3 λεπτά.

Το βακτήριοE. Coli, η σαλμονέλα και η λιστέρια αγαπούν τα υγρά περιβάλλοντα. Απορροφούν το νερό για τις θρεπτικές που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν.»

Επομένως εάν σας πέσει κάτι στεγνό σε μία επιφάνεια που είναι επίσης στεγνή, όπως δηλαδή σε ένα χαλί, ο «κανόνας των πέντε δευτερολέπτων» θα ισχύει. Έτσι λέει ο μηχανικός της Nasa δηλαδή. Εμείς δεν ξέρουμε εάν θα το τολμούσαμε...