Ο Trump παρότρυνε οπαδούς του να πλακώσουν στο ξύλο διαδηλωτές με την υπόσχεση να τους καλύψει νομικά

Ο Trump παρότρυνε οπαδούς του να πλακώσουν στο ξύλο διαδηλωτές με την υπόσχεση να τους καλύψει νομικά
YouTube

Ναι, καλά διαβάσατε, ο Donald Trump κατάφερε να σπάσει τον πάτο του βαρελιού και να πέσει ακόμα πιο χαμηλά μετά από τις νέες του δηλώσεις.

Τη Δευτέρα που μας πέρασε ο πρωτεργάτης των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ ενθάρρυνε τους οπαδούς που είχαν συγκεντρωθεί για την ομιλία του στο Cedar Rapids της Iowa να «σπάσουν στο ξύλο» τους διαδηλωτές που ίσως προσπαθούσαν να του πετάξουν ντομάτες κατά την έξοδό του από το κτήριο.

Ο Trump ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην προειδοποίηση που του έκαναν οι άνθρωποι της ασφάλειας του χώρου, οι οποίοι του είπαν πως ενδέχεται οι διαδηλωτές να τον περιμένουν με ντομάτες στα χέρια, έτοιμοι να τις χρησιμοποιήσουν πάνω του.

«Μπορεί να υπάρχει κάποιος με ντομάτες στο κοινό», είπε ο Trump. «Για αυτό αν δείτε κάποιον να ετοιμάζεται να μου πετάξει μια ντομάτα, μπορείτε να τον πλακώσετε στο ξύλο; Αλήθεια. Εντάξει;».

Ο Trump ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί, αλλά πρόσθεσε «Σας υπόσχομαι, θα πληρώσω τα νομικά σας έξοδα. Το υπόσχομαι, το υπόσχομαι. Δεν θα είναι και τόσα πολλά γιατί το δικαστήριο συμφωνεί μαζί μας».

Κάτι που όντως ισχύει, καθώς πρόσφατα οι αρχές συνέλαβαν τον κάτοικο της Iowa, Andrew Joseph Alemao, επειδή προσπάθησε να ρίξει δύο ντομάτες στον Trump κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της πόλης, αλλά δεν κατάφερε να τον πετύχει.

Είναι αυτονόητο πως προτροπές σαν αυτή κρύβουν θανάσιμους κινδύνους, ειδικά αν αναλογιστούμε πως οι υποστηρικτές του Trump δεν έχουν διστάσει να προκαλέσουν περιστατικά βίας και βανδαλισμού στο παρελθόν, ακριβώς επειδή ο ίδιος τους ενθαρρύνει. Τον Νοέμβριο, κατά την ομιλία του Trump στο Birmingham της Alabama, οι υποστηρικτές του έσυραν δια της βίας έναν διαδηλωτή που φώναζε «Οι ζωές των μαύρων μετράνε». Πώς αντέδρασε ο Trump; Πολύ απλά, είπε σε μια εκπομπή του Fox σχετικά με το περιστατικό πως «ίσως έπρεπε να πάρει κι ένα σκληρό μάθημα επειδή αυτό που έκανε ήταν εντελώς αηδιαστικό».