Κρίσιμο ραντεβού για το Ασφαλιστικό εν μέσω απεργίας

Κρίσιμο ραντεβού για το Ασφαλιστικό εν μέσω απεργίας
Eurokinissi

Με τους διαδηλωτές στους δρόμους, τους αγρότες στα μπλόκα, τους επιστήμονες σε κινητοποιήσεις και την κοινωνία στα «κάγκελα» ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα κάνει σήμερα το μεσημέρι (Πέμπτη) ακόμα ένα κρίσιμο ραντεβού με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών.

Στο τραπέζι θα βρεθεί και πάλι η Ελληνική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να περιμένει τις απαντήσεις των δανειστών μετά τα ποσοτικά στοιχεία που τους παρέδωσε για διάφορες παραμέτρους του σχεδίου.

Πήγες του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι πλέον η Ελληνική πλευρά περιμένει την ολοκληρωμένη θέση των θεσμών επί της ελληνικής πρότασης. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες έχει ζητηθεί από τους δανειστές να καταρτίσουν μια λίστα με όλες τις αντιρρήσεις που έχουν και να την καταθέσουν γραπτώς.

Όπως εξηγούν, με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει η Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα να επανεξετάσει τα συγκεκριμένα στοιχεία, προκειμένου είτε να δώσει περισσότερες εξηγήσεις, είτε να προτείνει εναλλακτικές προτάσεις.

Ωστόσο, η κατάρτιση της λίστας από την πλευρά των θεσμών, θεωρήθηκε από την κυβέρνηση απαραίτητη προκειμένου να καταγραφούν όλες οι αντιρρήσεις των επικεφαλής και να μην «ανοίγουν διαρκώς νέα θέματα» προκαλώντας νέες εμπλοκές.

Τελική ευθεία για τον πρώτο γύρο

Στόχος της κυβέρνησης για τις δύο ημέρες πριν αναχωρήσουν οι επικεφαλής από την Αθήνα δεν είναι να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, αλλά να βρεθεί το γενικό πλαίσιο σε όλα τα θέματα, προκειμένου ο δεύτερος γύρος της αξιολόγησης να μην ξεκινήσει από μηδενική βάση και να διαρκέσει όσο το δυνατό λιγότερες ημέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι τα όρια που έχουν θέσει σχετικά με τις κύριες συντάξεις, παραμένουν ως είχαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις πληροφορίες ότι οι δανειστές απορρίπτουν την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και επιμένουν στην περικοπή των υφιστάμενων συντάξεων, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν στη HuffPost Greece ότι «η εβδομάδα που διανύουμε είναι εβδομάδα διερεύνησης των ελληνικών προτάσεων από την πλευρά των δανειστών και των προθέσεων των θεσμών από την πλευρά της κυβέρνησης».

Οι ίδιοι παράγοντες έλεγαν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής για το Ασφαλιστικό και το φορολογικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βάλουν διάφορα ζητήματα όταν επιστρέψουν στην Αθήνα για το δεύτερο γύρω της αξιολόγησης.

Σε αυτό το κλίμα άλλοι παράγοντες σημείωναν ότι η αναβολή του χθεσινού ραντεβού το Γιώργου Κατρούγκαλου με τους θεσμούς δεν οφείλεται σε εμπλοκή, αλλά στο γεγονός ότι οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων δεν ήταν έτοιμοι για τη συνάντηση αν και είχαν παραλάβει από το υπουργείο τα ποσοτικά στοιχεία τα οποία είχαν ζητήσει για παραμέτρους του προτεινόμενου σχεδίου του Ασφαλιστικού και για αυτό ζήτησαν να μεταφερθεί το ραντεβού σήμερα.

Νέο φορολογικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση και για το νέο φορολογικό του οποίου το γενικό πλαίσιο παρουσιάστηκε την Τρίτη στους θεσμούς. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το νέο σχέδιο θα φέρει επιβαρύνσεις σε μεσαία και κυρίως σε υψηλά εισοδήματα, με τους μεγαλύτερους χαμένους να είναι όσοι έχουν εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ, αλλά και όσους έχουν εισόδηματα από περισσότερες πηγές.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο η κυβερνητική πρόταση προβλέπει εναλλακτικά σενάρια με περισσότερες φορολογικές κλίμακες από τις σημερινές με κοινό παρονομαστή την επιβολή ανώτατου συντελεστή φόρου 50% πάνω από ένα όριο ετήσιου εισοδήματος, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες είναι κοντά στις 60.000 ευρώ.

Ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας διευκρίνισε ότι στα σενάρια που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών δεν προβλέπεται η ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 0,7%-8%, όπως επιτάσσει το Μνημόνιο, καθώς κάτι τέτοιο κρίθηκε πρακτικά αδύνατο.

Δημοφιλή