Κομισιόν για Ελλάδα: Πρόσθετα μέτρα το 2016 και το 2017 – Οι κίνδυνοι για την οικονομία

Κομισιόν για Ελλάδα: Πρόσθετα μέτρα το 2016 και το 2017 – Οι κίνδυνοι για την οικονομία

Τις χειμερινές προβλέψεις για την Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, όπου και αναφέρεται πως η ύφεση ήταν λιγότερο σοβαρή από ότι αναμενόταν, ωστόσο επισημαίνεται η ανάγκη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Πιο αναλυτικά όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν, η ύφεση στην Ελλάδα το 2015 φαίνεται τώρα ότι υπήρξε λιγότερο σοβαρή από ότι αναμενόταν. Η ανθεκτική κατανάλωση, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταθερή υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών υπό το πρόγραμμα του ΕΜΣ και η πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να ενισχύσει την ανάκτηση της αξιοπιστίας και θα επιφέρει θετική ανάπτυξη και ισχυρότερα δημοσιονομικά αποτελέσματα ως το δεύτερο μισό του 2016.

Στην ίδια έκθεση η Κομισιόν κάνει λόγο για «εντυπωσιακά βελτιωμένες προσδοκίες» και επισημαίνεται πως κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2015, η οικονομία της Ελλάδας αποδείχθηκε ανθεκτική παρά το έκτακτο κλείσιμο των τραπεζών, τους κεφαλαιακούς ελέγχους και την πολύ μεγάλη αβεβαιότητα που σχετιζόταν με τις διαπραγματεύσεις για την παράταση του ελληνικού προγράμματος.

«Η ιδιωτική κατανάλωση ήταν μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν με τα νοικοκυριά να προτιμούν να δαπανούν τις τραπεζικές αποταμιεύσεις τους ώστε να αποφύγουν ενδεχόμενο κούρεμα», υπογραμμίζεται επίσης.

Επιβάρυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης

Η Κομισιόν επισημαίνει ωστόσο πως το διαθέσιμο εισόδημα και η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να επιβαρυνθούν το πρώτο μισό του 2016, ενώ υπογραμμίζεται πως ο τουριστικός τομέας συνέχισε να αποδίδει εξαιρετικά καλά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται επίσης πως οι εισαγωγές αναμένεται να συνεχίσουν ταχύτερα την πτωτική πορεία τους από τις εξαγωγές, συμβάλλοντας θετικά στην ανάπτυξη, ενώ η επιχειρηματική αξιοπιστία, όπως αντανακλάται στο δείκτη Οικονομικού Κλίματος και τον δείκτη PMI, έδειξε ομοίως μια σχετικά ταχεία ανάκαμψη σε σχέση με την απότομη πτώση του καλοκαιριού. Επιπλέον, το οικονομικό κλίμα παρουσίασε σταθεροποίηση τον Οκτώβριο και περαιτέρω βελτίωση τον Δεκέμβριο.

«Συνολικά, η εκτίμησή μας για την ανάπτυξη του 2015 αναθεωρείται προς τα πάνω στο 0.0%.», αναφέρεται στην έκθεση.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,7%

Η Κομισιόν κάνει λόγο επίσης για συρρίκνωση του ΑΕΠ έως 0,7% το 2016, εξαιτίας αρνητικών εξελίξεων από το 2015 και της παραπαίουσας εγχώριας ζήτησης κατά το πρώτο μισό του έτους.

Το δεύτερο μισό του 2016 ωστόσο, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ενισχυθεί μέσω της υποστήριξης που προκύπτει από την ανάκαμψη της αξιοπιστίας, και την αναμενόμενη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, καθώς και από τη συμμόρφωση με τους όρους του νέου προγράμματος διάσωσης του ΕΜΣ.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι επενδύσεις αναμένεται επίσης να ενισχυθούν από την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επανέναρξη των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ η σταθερή υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών αναμένεται να ενισχύσει σταδιακά τα βασικά οικονομικά μεγέθη, τις επενδύσεις και τις άλλες συνιστώσες της συνολικής ζήτησης, οδηγώντας σε πρόβλεψη ανάπτυξης κατά 2,7% του ΑΕΠ το 2017».

Επίσης η Κομισιόν προβλέπει ότι έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας αναμένεται να έχει σημειώσει συνολική πτώση το 2015.

«Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω καθώς οι προηγούμενες και οι τρέχουσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις βελτιώνουν την εξωτερική ανταγωνιστικότητα», επισημαίνεται στην έκθεση.

Μείωση της ανεργίας

Η Κομισιόν επισημαίνει επίσης πως το ποσοστό της ανεργίας θα μειωθεί το 2015 και θα συνεχίσει να μειώνεται το 2016, ενώ το 2017 αναμένεται να ξεκινήσει να αυξάνεται η αμοιβή ανά εργαζόμενο.

Η Κομισιόν κάνει επίσης λόγο για ενίσχυση του πληθωρισμού το 2016, ενώ επισημαίνεται πως υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη που σχετίζονται με την προσδοκία μεγαλύτερης προόδου ως συνέπεια της υλοποίησης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων καθώς και με την ομαλή άρση των κεφαλαιακών ελέγχων. Από την άλλη πλευρά υπογραμμίζεται πωςη αποτυχία πλήρους υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και η πολιτική αβεβαιότητα ενδεχομένως να υπονομεύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Σε ότι αφορά τα δημόσια οικονομικά η Κομισιόν επισημαίνει πως σταθεροποιούνται, ωστόσο, όπως αναφέρεται υπάρχει ανάγκη για μεταρρυθμίσεις.

«Τα δημοσιονομικά μέτρα που συμφωνήθηκαν με τις Αρχές κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, αναμένεται να εξοικονομήσουν ως 2% του ΑΕΠ κατά το 2017 και να οδηγήσουν σε πρωτογενές έλλειμμα όπως ορίζεται στο πρόγραμμα, πλησίον του στόχου -2,5% του ΑΕΠ το 2015», αναφέρει η έκθεση.

Πρόσθετα μέτρα το 2016 και το 2017

Η Κομισιόν επισημαίνει επίσης πως το 2016 και 2017 θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1,75% του ΑΕΠ το 2017, ενώ γίνεται λόγος και για την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως επίσης και σε κινδύνους που επισείονται από αυξημένες δαπάνες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Η Κομισιόν επισημαίνει επίσης πως άλλοι κίνδυνοι προκύπτουν κυρίως από τις μεταρρυθμίσεις φορολογικής διοίκησης και την κατάσταση των εσόδων υπό το πρίσμα της συνολικής ανθεκτικότητας της μακροοικονομίας και συλλογής φορολογικών εσόδων κατά το δεύτερο μισό του 2015.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται «με δεδομένο το χαμηλότερο του αναμενόμενου κόστος της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών, η πρόβλεψη για το δημόσιο χρέος αναθεωρείται προς το καλύτερο σε σχέση με τη φθινοπωρινή πρόβλεψη».

Δημοφιλή