ΔΙΕΘΝΕΣ
05/02/2016 02:35 EET | Updated 05/02/2016 02:35 EET

Οι ΗΠΑ προσφέρουν 450 εκατ. δολάρια στην Κολομβία για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας

MANDEL NGAN via Getty Images
US President Barack Obama and Colombia's President Juan Manuel Santos shake hands during the reception in the East Room of the White House on February 4, 2016 in Washington, DC. / AFP / MANDEL NGAN (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, θα ζητήσει από το Κογκρέσο πάνω από 450 εκατομμύρια δολάρια (401,3 εκατ. ευρώ) προκειμένου αυτά να δοθούν στην Κολομβία. Στόχος είναι η χώρα της Λατινικής Αμερικής να εφαρμόσει μια ειρηνευτική συμφωνία η οποία θέτει τέλος σε έναν πόλεμο που κράτησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στη Λατινική Αμερική, και ο οποίος ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και την φυγή εκατομμυρίων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος την Πέμπτη.

Η χρηματοδότηση θα βοηθήσει την κολομβιανή κυβέρνηση σε θέματα αντιτρομοκρατίας και ναρκωτικών, καθώς και με προγράμματα επιμόρφωσης και επανεκπαίδευσης ώστε να βοηθηθεί η επανένταξη στην κοινωνία των μελών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), μια αριστερή επαναστατική οργάνωση.

Επιπλέον, η αμερικανική κυβέρνηση θα δεσμεύσει 33 εκατομμύρια δολάρια (29,4 εκατ. ευρώ) σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει το θέμα των ναρκών που έχουν παραμείνει στο έδαφός της.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)