Αύξηση των αρμοδιοτήτων της Frontex και προσφορά γαλλογερμανικής βοήθειας στη συνάντηση Τσίπρα με τους υπουργούς Εσωτερικών Γαλλίας - Γερμαν

Αύξηση των αρμοδιοτήτων της Frontex και προσφορά γαλλογερμανικής βοήθειας στη συνάντηση Τσίπρα με τους υπουργούς Εσωτερικών Γαλλίας - Γερμαν
Eurokinissi

Αύξηση των αρμοδιοτήτων της Frontex και άμεση σύνδεση των δεδομένων της Σένγκεν με βάσεις δεδομένων των αστυνομιών των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση, που είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ και Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «η μεταξύ τους συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος κατά την επόμενη χρονική περίοδο με έμφαση στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας, και ιδιαίτερα στη μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια, και την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας».

«Παράλληλα, συζητήθηκε η παροχή τεχνικού εξοπλισμού και προσωπικού στην Ελλάδα για την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και την ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «τέλος, τονίστηκε η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας αποδοχής αιτημάτων μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Επίσης συζητήθηκε το θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών για τη λειτουργία των hot spots με ενίσχυση της ελληνικής προσπάθειας από γαλλικές δυνάμεις αλλά και από γερμανικές που θα συνδράμουν με 100 αστυνομικούς και δύο πλοία ακτοφυλακής.

Ο Γάλλος υπουργός τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και στην ανάγκη να ενισχυθεί η FRONTEX και όπως είπε στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα ενισχυθεί με ειδικούς στον έλεγχο πλαστών εγγράφων.

«Είχαμε ένα ειλικρινή και γόνιμο διάλογο με τον πρωθυπουργό», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Καζνέβ αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, είπε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει μέσα στο 2016 τις ίδιες ροές με εκείνες του 2015, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Τουρκία για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Από την πλευρά του ο κ. Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, και της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέ, ανέφερε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως η Ελλάδα αυτή την ώρα σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, ενώ την ίδια ώρα οι αριθμοί των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο είναι αμείλικτοι.

Τέλος ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τόνισε ότι όλοι θα πρέπει τηρήσουν τις δεσμεύσεις που επίσης έχουν αναλάβει.

Διαβάστε επίσης:

Δημοφιλή