Ανάγκη για πρόσθετα μέτρα το 2016 και σύνδεση χρέους με Ασφαλιστικό το μήνυμα των θεσμών προς την κυβέρνηση

Ανάγκη για πρόσθετα μέτρα το 2016 και σύνδεση χρέους με Ασφαλιστικό το μήνυμα των θεσμών προς την κυβέρνηση
Eurokinissi

Αφήνοντας πίσω τους δυο «βόμβες», αποχωρούν σήμερα από την Αθήνα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, κλείνοντας τον πρώτο γύρω διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

Κομισιόν και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με διαφορετικές αφορμές και μακριά από το κέντρο των εξελίξεων, επέλεξαν να δώσουν σαφές στίγμα των προθέσεων τους.

Λίγες μόλις ώρες πριν το κουαρτέτο αφήσει στον υπουργό Οικονομικών τη λίστα με τις απαιτήσεις τους, αλλά και τα θέματα που θα πρέπει να δουλέψει η κυβέρνηση, η Κομισιόν με τις χειμερινές της προβλέψεις ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και το 2016, ενώ το ΔΝΤ μέσω της ίδια της Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθαρίζει ότι η διευθέτηση του χρέους είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.

Οι δύο διαπιστώσεις που έγιναν από την Κομισιόν και το ΔΝΤ και μάλιστα μακριά από το κέντρο των εξελίξεων, ξεκαθαρίζει το κλίμα που θα επικρατήσει στο δεύτερο και σημαντικότερο μέρος της διαπραγμάτευσης η οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Ήδη τα μηνύματα από την πλευρά των επικεφαλής στην Αθήνα δεν είναι ιδιαίτερα θετικά, καθώς ειδικά για το Ασφαλιστικό φαίνεται πως απορρίπτουν επί της αρχής το σχέδιο Κατρούγκαλου, το οποίο βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εισφορών.

Οι δανειστές παρέδωσαν χθες τη λίστα με τα ζητήματα που βάζουν στο τραπέζι σε σχέση με την κυβερνητική πρόταση, λίστα την οποία όπως έγραψε χθες η HuffPost Greece ζήτησε το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να καταγραφούν όλες οι αντιρρήσεις των επικεφαλής και να μην «ανοίγουν διαρκώς νέα θέματα» προκαλώντας νέες εμπλοκές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν απορρίψει την αύξηση των Ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%, γεγονός που οδηγεί σε νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Αντίστοιχα δεν βλέπουν με καλό μάτι ούτε τον νέο τρόπο υπολογισμού των Ασφαλιστικών εισφορών με ενιαίο συντελεστή στο 20%, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το θέμα των περικοπών και των κύριων συντάξεων.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι αν οι θεσμοί μείνουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει από αλλού τα περίπου 500 εκατ ευρώ που χρειάζονται προκειμένου να διασωθούν οι επικουρικές συντάξεις.

Αρνητικοί εμφανίζονται και στα κριτήρια απονομής της Εθνικής σύνταξης, καθώς ζητούν να εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια, το όριο για την απόδοση της να είναι τα 20 χρόνια, ενώ εμφανίζουν αντιρρήσεις και για το ύψος της.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αμέσως μετά το χθεσινό ραντεβού του με τους θεσμούς, όλα τα θέματα του Ασφαλιστικού παραμένουν ανοιχτά και η διαπραγμάτευση θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες σε τεχνικό επίπεδο.

Ανοιχτό παραμένει όμως και το θέμα των νέων δημοσιονομικών μέτρων, καθώς αν και οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων ακόμα δεν έχουν μιλήσει με συγκεκριμένους αριθμούς, έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι υποχρεωτικό να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που θέτει το Μνημόνιο.

Ως εκ τούτου και μετά και τις προβλέψεις της Κομισιόν, το θέμα της επιβολής νέων μέτρων από το 2016 επανέρχεται δυναμικά στο τραπέζι με τους δανειστές να συνδέουν πλέον άμεσα τη συζήτηση του Ασφαλιστικού με τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Πλέον το επόμενο ραντεβού έχει κλειστεί στις Βρυξέλλες στις 11 Φεβρουαρίου για το Eurogroup, όπου εκεί αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών να ενημερωθούν από τους επικεφαλής για την πορεία της διαπραγμάτευσης, αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τις απαιτήσεις των δανειστών.

Εάν σε αυτό το Eurogroup δεν υπάρξουν νέες εμπλοκές, οι επικεφαλής αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα περί τις 15 Φεβρουαρίου, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να γνωρίζει εάν η πρόθεση τους είναι να τελειώσουν μέχρι το τέλος του μήνα ή η αξιολόγηση θα πάρει πολύ καιρό.

Δημοφιλή