Νεκροί από τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν. Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό ενοίκων πολυκατοικίας που κατέρρευσε

Νεκροί από τα 6,4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν. Κατέρρευσε πολυκατοικία με 220 ενοίκους, στα ερείπια επιχειρούν οι διασώστες

Πέντε άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια πολυκατοικίας δεκαεπτά ορόφων στην πόλη Ταϊνάν, στην νοτιοανατολική Ταϊβάν, η οποία κατέρρευσε εξαιτίας του σεισμού των 6,4 βαθμών, που σημειώθηκε στο νότιο τμήμα της νήσου νωρίς το πρωί του Σαββάτου (04:00 τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδος την Παρασκευή) και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 12 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Καθώς συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό των ανθρώπων αυτών που πιστεύεται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ερείπια, διάφορα ερωτήματα εγείρονται όσον αφορά την τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας κατά την κατασκευή του Wei-guan Golden Dragon Building, όπως ονομάζεται, μετά την κατάρρευσή του από τον σεισμό αυτόν κατά την έναρξη της γιορτής του Νέου Σεληνιακού Έτους.

Οι 5 από τους νεκρούς του σεισμού, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος, ένα κοριτσάκι μόλις 10 ημερών, διέμεναν στην πολυκατοικία αυτή στην νότια πόλη Ταϊνάν.

Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς περισσότερους από 220 ανθρώπους από τα ερείπια του κτιρίου, ενώ δεκάδες διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με αξιωματούχο της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση κι άλλων κτιρίων σε άλλες εννέα περιοχές της πόλης αυτής των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με κυβερνητικό κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Ωστόσο οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης επικεντρώθηκαν, σύμφωνα με αξιωματούχο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, στο κτίριο αυτό των δεκαεπτά ορόφων.

"Έβλεπα τηλεόραση και έπειτα από το αιφνίδιο τράνταγμα λόγω του σεισμού, άκουσα έναν βρόντο. Άνοιξα την πόρτα μου και είδα το απέναντι κτίριο να πέφτει", δήλωσε ένας 71χρονος που μένει στο απέναντι κτίριο.

Ένας υδραυλικός προσπάθησε με τα εργαλεία του και μια σκάλα να σώσει μια γυναίκα που φώναζε για βοήθεια. "Μου είπε να γυρίσω πίσω να σώσω τον άντρα της και το παιδί της, αλλά φοβήθηκα για μια έκρηξη του φυσικού αερίου και δεν ξαναπήγα. Εκείνη την ώρα κι άλλοι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, αλλά η σκάλα μου δεν ήταν αρκετά μεγάλη και δεν είχα τρόπο να τους σώσω", είπε.

Μέλη των σωστικών συνεργείων κατέβαζαν στο έδαφος με τη βοήθεια μιας ράμπας μια ηλικιωμένη γυναίκα, που ήταν δεμένη σε ένα φορείο και ήταν τυλιγμένη με κουβέρτες, την ώρα που από γύρω ακούγονταν κραυγές από αυτούς που εξακολουθούσαν να βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 43 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ταϊνάν και είχε εστιακό βάθος 23 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS.

Σύμφωνα με τις αρχές, 96 μονάδες κινητοποιήθηκαν για τη διάσωση των εγκλωβισμένων με τη βοήθεια τεχνικού εξοπλισμού και εκπαιδευμένων σκύλων.

Επίσης σύμφωνα με νέα στοιχεία των αρχών, συνολικά 256 άνθρωποι διέμεναν στην πολυκατοικία αυτή που κατέρρευσε από τον σεισμό.

Την ίδια ώρα η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι συνολικά 115 άνθρωποι από διάφορες περιοχές της Ταϊνάν έχουν διακομισθεί σε νοσοκομεία.

Παράλληλα η παροχή ρεύματος, που είχε διακοπεί εξαιτίας του σεισμού σε περίπου 168.000 νοικοκυριά στην Ταϊνάν, έχει ήδη αποκατασταθεί με εξαίρεση μόνον περίπου 900 εστίες.

Δημοτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μπορούν να πουν αν η κατάρρευση του κτιρίου οφείλεται σε κακή κατασκευή του.

Τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι οι εταιρείες που το κατασκεύασαν δεν λειτουργούν πια.

Περίπου 2.400 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από ισχυρό σεισμό που είχε σημειωθεί το 1999 στην Ταϊβάν, η οποία βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου τέμνονται δύο τεκτονικές πλάκες και πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μα Γινγκ-τζέου επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο στην Ταϊνάν, ενώ η νεοεκλεγείσα πρόεδρος Τσάι Ινγκ-ουέν ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις της για να βοηθήσει στον συντονισμό των προσπαθειών διάσωσης.

Το κινεζικό Γραφείο Υποθέσεων της Ταϊβάν, το οποίο είναι αρμόδιο για τις σχέσεις του Πεκίνου με την Ταϊβάν, ανακοίνωσε ότι η Κίνα προτίθεται να προσφέρει βοήθεια αν παραστεί ανάγκη, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Σεισμός Ταϊβάν

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή