Στην Αθήνα κατεβαίνουν την Παρασκευή οι αγρότες για συλλαλητήριο. Απείχαν οι αγρότες των Τεμπών

Στην Αθήνα κατεβαίνουν την Παρασκευή οι αγρότες για συλλαλητήριο. Απείχαν οι αγρότες των Τεμπών
Eurokinissi

Την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή αποφάσισαν ομόφωνα οι αγρότες μετά την πολύωρη συνάντηση που είχαν στη Νίκαια της Λάρισας.Την ίδια ώρα παραμένουν στα 135 μπλόκα που έχουν στήσει στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας.

Ειδικότερα τα 68 αγροτικά μπλόκα που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας αποφάσισαν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, τον επ΄ αόριστον αποκλεισμό των εθνικών οδών, των τελωνείων και των λιμανιών αλλά και κλιμάκωση του αγώνα τους.

Επίσης, αποφάσισαν να πουν «όχι» στη διακομματική συζήτηση και να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ δηλώνουν ότι θα κατασκηνώσουν για τρεις ημέρες στο Σύνταγμα.

Οι αγρότες ζητούν να παραμείνει αυτόνομος ο ΟΓΑ, αφορολόγητο για μικρούς και μεσαίους αγρότες, καθώς και κατάργηση των τεκμηρίων.

Όσον αφορά στην κάθοδό τους στην Αθήνα δεν αποκλείουν να παραμείνουν μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους.

Αναλυτικότερα όσον αφορά στο κοινό πλαίσιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε αυτό επικεντρώνεται στους ακόλουθους άξονες:

- Αφορολόγητο στις 12 χιλιάδες κατ άτομο. Στο συγκεκριμένο θέμα «έκανε πίσω» το μπλόκο Νίκαιας το οποίο είχε θέσει ως αίτημα τις 30 χιλιάδες αφορολόγητο αλλά όχι «ατομικό», «οικογενειακά» προκειμένου να υπάρξει κοινή συνισταμένη στην διατύπωση των αιτημάτων.

- Επίσης ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.

- Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια

- Ρύθμιση των κόκκινων δανείων ώστε να μην κατασχεθούν σπίτια.

- Να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.

Αν και απόντες από την ευρεία σύσκεψη στη Νίκαια οι αγρότες των Τεμπών θα συντονιστούν με την απόφαση για κάθοδο στην Αθήνα.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών μετά από συνεννόηση και με άλλα μπλόκα αναμένεται εντός της ημέρας να δώσουν στη δημοσιότητα κείμενο με συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις, τόσο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, όσο και για το κόστος παραγωγής.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες των Τεμπτών απέρριψαν την πρόταση που τους απηύθηνε για διάλογο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μέσω θεσμικών επιτροπών της Βουλής, όπως η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η οποία έχει διακομματικό χαρακτήρα.

Όσοι δεν έχουν προχωρήσει σε επ΄ αόριστον αποκλεισμό, δεν αποκλείεται να το πράξουν τις επόμενες ώρες, καθώς μπορεί στις 12 το μεσημέρι σήμερα να έληξε ο 24ωρος αποκλεισμός που ξεκίνησαν πολλοί το Σάββατο και δεν αποκλείεται τελικά να τον «μετατρέψουν» σε 48ωρο ή και πολυήμερο.

Τα μπλόκα και οι δρόμοι

Στη Βόρεια Ελλάδα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οδηγοί καθώς οι αγρότες έχουν προχωρήσει σε 24ωρους αποκλεισμούς σε κεντρικές αρτηρίες:

στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθήνας, στα Μάλγαρα, την Χαλκηδόνα, αλλά και την Εγνατία Οδό και τις παρακάμψεις από τη Θεσσαλονίκη ως τον Έβρο.

Ανοιχτό είναι το τελωνείο του Προμαχώνα και τα Τέμπη, που θα κλείσουν εκ νέου στις 6 το απόγευμα.

Ειδικότερα στα Τέμπη, οι αγρότες θα προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου για ένα 24ωρο Μάλιστα η αστυνομία έχει ήδη εκδώσει σχετική ανακοίνωση για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου, υποδεικνύοντας εναλλακτικές διαδρομές.

Παράλληλα, από τις 5 το απόγευμα και μέχρι τις 8.30 το βράδυ κλείνει και η επαρχιακή οδός Λάρισας-Αγιάς, στο ύψος του Γερακαρίου και η κυκλοφορία θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές καθ’ υπόδειξη της Αστυνομίας.

Επ” αόριστον παραμένουν κλειστοί οι κόμβοι στη Νίκαια, τα Μάλγαρα, την Ανθήλη, τον Ισθμό Κορίνθου και τα διόδια Νεστάνης, και στην Εγνατία Οδό στο Νησέλι και τα Κερδύλλια.

Επίσης, κλειστό παραμένει το τελωνείο των Κήπων, ενώ και το τελωνείο της Εξοχής έκλεισε ξανά από τις 3 το μεσημέρι, ενώ της Δοϊράνης θα κλείσει από τις 7 έως τις 10 το βράδυ.

Στο νομό Κιλκίς έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Στο μεν πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός 12.00-15.00 και 19.00-22.00, ενώ στο δεύτερο που ακολούθησε τον 24ωρο αποκλεισμό, στις 12.00 θα ανοίξει το τελωνείο και θα κλείσει και πάλι στο διάστημα 19.00-22.00, οπότε και θα συνεδριάσουν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, ο αποκλεισμός ξεκίνησε χθες στις 12.00 το μεσημέρι και θα συνεχιστεί «μέχρι και τη Δευτέρα», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης, επικεφαλής του συντονιστικού.

Σε επ' αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για έκτη ημέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Στο μπλόκο η δύναμη μετρά περισσότερα από 750 τρακτέρ.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα από τις 16.00, ενώ υπενθυμίζεται ότι η δύναμη στο μπλόκο υπερβαίνει τα 400 τρακτέρ.

Στο Νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο Νομού αφορά στα εξής: σε Έδεσσα και Αμύνταιο θα γίνει αποκλεισμός 12.00-13.00 το πρωί και 19.00-21.00 το βράδυ, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείσουν 17.30-20.30 το βράδυ.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12.00-18.00 κλειστά), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων, στα «πράσινα φανάρια» και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα (12.00-16.00 κλειστά). Τα άλλα δύο μπλόκα, όπως μας ανέφερε ο αγρότης, μέλος της συντονιστικής στα πράσινα φανάρια, Βασίλης Μαυροσκάς, θα κλείνουν σε συνεννόηση και εναλλάξ, έτσι ώστε να «μην δημιουργείται ταλαιπωρία στον αστικό πληθυσμό».

Στις 12 το μεσημέρι λήγει ο 24ωρος αποκλεισμός στο μπλόκο στην Χαλκηδόνα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Κουφαλίων, Μαυρουδής Μιντσιούδης, με τη δύναμη στην περιοχή να υπερβαίνει τα 550 τρακτέρ. «Δεν αποκλείεται να παραμείνουμε κλειστά άλλο ένα 12ωρο», είπε.

Στο Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο, με περίπου 600 συνολικά τρακτέρ ,ενώ συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Όπως είπε ο συντονιστής του μπλόκου στο κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης, σήμερα θα γίνει αποκλεισμός του δρόμου από τις 10.00 το πρωί και δέκα ώρες και θα διανέμονται τοπικά προϊόντα στους αυτοκινητιστές που θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις παράπλευρες οδούς.

Σκληραίνουν ακόμα περισσότερο τη στάση τους οι αγρότες της Πελοποννήσου.

Από τις 18.00 χθες Σάββατο έκλεισαν επ' αόριστον τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης.

Η κυκλοφορία από Τρίπολη προς Κόρινθο διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης - Άργους, από τον Αχλαδόκαμπο, μια παράκαμψη περί τα 80 χιλιόμετρα.

Συγκεκριμένα, οι οδηγοί ακολουθούν τη διαδρομή, κάτω από τον ανισόπεδο κόμβο του αυτοκινητοδρόμου «Τρίπολη Βόρεια», εισέρχονται στην παλαιά εθνική οδό ως το 'Αργος κι από εκεί φτάνουν στον ανισόπεδο κόμβο της Στέρνας, όπου επανεισάγονται στον αυτοκινητόδρομο. Αντίστροφα ακολουθούν τη διαδρομή οι οδηγοί που κατευθύνονται από την Κόρινθο προς την Τρίπολη.

Οι οδηγοί από την περιοχή της Γορτυνίας με κατεύθυνση την Κόρινθο, εναλλακτικά μπορούν να ακολουθήσουν την εθνική οδό Λεβίδι - Κανδύλα - Νεμέα και να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο από τον ανισόπεδο κόμβο Νεμέας.

Δόθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής στην κυκλοφορία το εθνικό δίκτυο Αθηνών-Λαμίας. Η κυκλοφορία είχ διακοπεί στα δύο μπλόκα στη Φθιώτιδα.

Το ένα μπλόκο που είχε στηθεί στον κόμβο του Μπράλου στο 200ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας και είχε κόψει κάθε κίνηση του εθνικού δικτύου άνοιξε καθώς οι αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ και ο δρόμος δόθηκε σε κυκλοφορία.

Εκατοντάδες φορτηγά αυτοκίνητα που είχαν ακινητοποιηθεί στους δρόμους γύρω από την Λαμία άρχισαν σιγά σιγά να κινούνται για τον προορισμό τους αλλά λόγου του μεγάλου αριθμού θα χρειαστούν ώρες για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Στο 140ο χλμ του δρόμου Αθηνών-Λαμίας οι αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ και από τα δύο ρεύματα και κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί.

Στο 210ο χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας ,στο ύψος της Ανθήλης, ο δρόμος παραμένει κλειστός,αλλά οι αγρότες απέσυραν τα τρακτέρ από τους παράδρομους με συνέπεια με μικρές παρακάμψεις να διεξάγεται η κυκλοφορία.

Σημειώνεται πως παραμένει το μπλόκο των αγροτών στην περιοχή Καρτερού στην Κρήτη, στο ύψος του ΚΤΕΟ στην εθνική οδό Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου, παρά το τσουχτερό κρύο, τον ισχυρό άνεμο και τη βροχή. Οι αγρότες εκφράζουν την πλήρη αντίθεση τους για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, δηλώνοντας αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Σε συνάντηση που είχαν απόψε, οι αγρότες στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου αποφάσισαν να μεταβούν στην Αθήνα, ενώ οι τελικές αποφάσεις που θα αφορούν στις λεπτομέρειες και τη μορφή αυτής της μετάβασης θα ληφθούν αύριο σε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου των αγροτών στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου.

Παράλληλα, αγρότες συγκεντρώθηκαν απόψε έξω από την Α' ΔΟΥ, στη λεωφόρο Κνωσού του Ηρακλείου, εντείνοντας τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμό της υπηρεσίας.

Την ίδια ώρα, η επιτροπή του μπλόκου Πραιτωρίων, που μετείχε στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού Ηρακλείου σε συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο με τα συγκεκριμένα αιτήματα, συγκροτημένα και περιφρουρημένα. «Μέχρι την Παρασκευή συνεχίζουμε πιο οργανωμένα στο μπλόκο μας, αναβαθμίζουμε την παρουσία μας στον κόμβο, δυναμώνουμε τη δραστηριότητά μας στα γύρω χωριά, ενημερώνουμε τη μικρομεσαία αγροτιά της περιοχής, αγροτικούς συλλόγους και άλλα μπλόκα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Επίσης, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12 Φεβρουαρίου, θα συμμετάσχει και ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχανών.

Τέλος, παραμένει το μπλόκο στην είσοδο του Οροπεδίου Λασιθίου, ενώ αποχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο του Καρτερού, όπως είχε αποφασισθεί, προκειμένου να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, όπως της Α' ΔΟΥ.

Δημοφιλή