Ασφαλιστικό, δημοσιονομικά, δημόσια διοίκηση και ιδιωτικοποιήσεις «χωρίζουν» κυβέρνηση και θεσμούς

Ασφαλιστικό, δημοσιονομικά, δημόσια διοίκηση και ιδιωτικοποιήσεις «χωρίζουν» κυβέρνηση και θεσμούς
Sooc

Ενώπιον ενστάσεων και προτροπών για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, κυρίως στο Ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά, φαίνεται πως θα βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση την Πέμπτη στο Eurogroup όπου θα εξεταστεί η πορεία της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Ασφαλιστικό και φορολογικά θα είναι άλλωστε και τα δυο σημαντικότερα θέματα που θα εξετάσουν την Πέμπτη στη σύνοδο τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης οι διαφορές που παραμένουν μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών αφορούν εκτός από το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Το κλίμα περιέγραψε από νωρίς την Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας σε ενημερωτική επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

«Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση, στο βαθμό που αποτελούν κομμάτι της πρώτης αξιολόγησης. Οι θεσμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο των εν λόγω μέτρων. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μπορεί μια χρηματική δόση να διατεθεί προς εκταμίευση από την Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΥΠΟΙΚ: Δεν ζητάει νέα μέτρα ο Ντάισελμπλουμ

Βέβαια το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για νέα μέτρα, αλλά υποχρεώσεις που ήδη περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, ύφους 1% του ΑΕΠ, τα οποία θα νομοθετηθούν το 2016 και θα εφαρμοστούν το 2017 και το 2018.

Ειδικότερα, όπως διευκρίνιζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με δημοσιεύματα που θέλουν τον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ να ζητά νέα δημοσιονομικά μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, τα συγκεκριμένα μέτρα, όπως επανειλημμένως έχει διευκρινιστεί από τον υπουργό Οικονομικών, δεν αποτελούν κάποια νέα απαίτηση των θεσμών, διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Τουναντίον, όπως σημειώνεται:

  • Αποτελούν υποχρέωση με βάση τη συμφωνία με τους εταίρους
  • Συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016
  • Είναι συνολικού ύψους 1% του ΑΕΠ
  • Προγραμματίζονται να νομοθετηθούν το 2016
  • Προγραμματίζονται να εφαρμοστούν τα έτη 2017 και 2018
  • Αποτελούν μέρος της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Κάτι άλλωστε που διευκρίνισε και ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο ανώτερος αξιωματούχος υπενθύμισε σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων για το 2016, ότι είχε συμφωνηθεί πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, τα οποία όμως πρέπει να εξειδικευτούν. Όπως είπε, οι ελληνικές Αρχές και οι θεσμοί συμφώνησαν να εργαστούν πάνω στον προϋπολογισμό του 2016.

Οι διαφορές

Ενόψει του Eurogroup, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, τόνιζε την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία της αξιολόγησης.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι οι συζητήσεις των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές «πήγαν πολύ καλά», αλλά παραμένουν «διαφορές» στο ασφαλιστικό, στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016 και των επόμενων ετών, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Σε γενικές γραμμές χαρακτήρισε τα θέματα της πρώτης αξιολόγησης «σύνθετα», όχι μόνο από τεχνικής απόψεως, αλλά «ακόμη περισσότερο από πολιτικής», σημειώνοντας ωστόσο πως «όλοι ελπίζουν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα». Σημείωσε, πάντως, ότι «η ποιότητα της συμφωνίας υπερέχει της ταχύτητας επίτευξής της».

Όσον αφορά το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης υπενθύμισε ότι για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να καταστεί λειτουργικό , κάτι το οποίο είναι ουσιώδες για αρκετά κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Σχετικά με το συνταξιοδοτικό, ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συζητήσεις , καθώς όλοι αναγνωρίζουν ότι απαιτείται ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως η ηλικία συνταξιοδότησης, τα ποσοστά αναπλήρωσης και η περίοδος καταβολής εισφορών. Τόνισε, επίσης, ότι στόχος είναι να φτιαχτεί ένα συνταξιοδοτικό σύστημα που θα είναι θετικό για τον επίσημο τομέα της οικονομίας.

Σχετικά με την πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σχολίασε ότι κάποια «βασικά υπουργεία» στην Ελλάδα φαίνεται ότι δεν έχουν λάβει σοβαρά τις αποφάσεις του Ιουλίου.

Καταλήγοντας, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα, τονίζοντας όμως ότι ο μεγάλος όγκος των τεχνικών διαβουλεύσεων έχει ολοκληρωθεί και ότι το βασικό στην παρούσα φάση είναι η λήψη αποφάσεων.

Υπουργικό το πρωί της Τετάρτης

Ο πρωθυπουργός συγκαλεί το πρωί της Τετάρτης (10:30) υπουργικό συμβούλιο ώστε να συζητηθούν όλα τα νομοθετήματα του προσεχούς χρονικού διαστήματος. Εκεί θα συζητηθούν όλα τα ανοιχτά μέτωπα, με επίκεντρο εκτός από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τα αγροτικό και προσφυγικό.

Δημοφιλή