Παναφρικανικό βραβείο σε δύο Κενυάτισσες για το ντοκιμαντέρ τους για την κλειτοριδεκτομή

Παναφρικανικό βραβείο σε δύο Κενυάτισσες για το ντοκιμαντέρ τους για την κλειτοριδεκτομή
Stamp Stop. International Day of Zero Tolerance to Female Genital Mutilation.
Stamp Stop. International Day of Zero Tolerance to Female Genital Mutilation.
VIPDesignUSA via Getty Images

Δύο Κενυάτισσες δημοσιογράφοι βραβεύτηκαν με παναφρικανικό βραβείο Efua Dorkenoo για το εννιάλεπτο ντοκιμαντέρ τους για την κλειτοριδεκτομή.

Η 29χρονη Diana Kendi και 24χρονη Jane Gatwiri πήραν συνεντεύξεις από τρεις γυναίκες που γλίτωσαν την κοπή και άλλες δύο που υπέστησαν κλειτοριδεκτομή, αψηφώντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

«Γνώριζα κορίτσια σε μερικές κοινότητες που είχαν πεθάνει εξαιτίας αυτής της πρακτικής. Γι' αυτό τον λόγο το έκανα αυτό (το ντοκιμαντέρ), για να το σταματήσω», δήλωσε η Kendi.

Σύμφωνα με την ίδια, το εναρκτήριο λάκτισμα ήταν η είδηση της κοπής μιας γυναίκας που γεννούσε σε νοσοκομείο στην Κένυα. Το συγκεκριμένο περιστατικό είχε σοκάρει την Kendi, η οποία αποφάσισε να ευαισθητοποιήσει την Δύση μέσω του ντοκιμαντέρ της.

Το συγκεκριμένο βραβείο είναι εμπνευσμένο από την Efua Dorkenoo, ακτιβίστρια κατά της κλειτοριδεκτομή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παράδοση έχει καταστεί παράνομη στην Κένυα από το 2011, όμως συνεχίζει να λαμβάνει χώρα στις απομονωμένες κοινότητες. Παρόλα αυτά, έχουν γίνει μόνο δύο συλλήψεις τα τελευταία πέντε χρόνια και ένας εκ των δύο συλληφθέντων εκτίει ποινή κάθειρξης επτά ετών.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η κλειτοριδεκτομή, γνωστή και ως FGM, είναι η κοπή των εξωτερικών γυναικείων γεννητικών οργάνων. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 200 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται εν ζωή, έχουν υποστεί αυτή την πρακτική.

Δημοφιλή