Πλάνα από την απογείωση του πυραύλου Kwangmyongosong μετέδωσε η Βόρεια Κορέα

Πλάνα από την απογείωση του πυραύλου Kwangmyongosong μετέδωσε η Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα μετέδωσε σήμερα, Πέμπτη, πλάνα που δείχνουν τον ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν, να ταξιδεύει με το ιδιωτικό του τζετ για να εποπτεύσει τις προετοιμασίες για την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.

Τα πλάνα που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας δείχνουν επίσης την κάθετη απογείωση του πυραύλου Kwangmyongosong από έναν πύργο εκτόξευσης που επεκτάθηκε πρόσφατα και αυτό που φαίνεται να ήταν ο πύραυλος προώθησης της πρώτης βαθμίδας που αποκολλάται από τον πύραυλο καθώς εκτοξεύεται στο διάστημα, από τη σκοπιά μιας κάμερας εν πτήσει.

«Η μεγαλοπρέπεια του Παεκτού εκτοξεύθηκε στο διάστημα μεταφέροντας τον δορυφόρο μας Kwangmyongosong-4», ακούγεται να λέει συνεπαρμένος ο εκφωνητής με υπόκρουση μουσική σε γρήγορους ρυθμούς. Το Παεκτού είναι το βουνό στη μεθόριο με την Κίνα που θεωρείται ο τόπος γέννησης της βορειοκορεατικής επανάστασης της οποίας ηγήθηκαν τρεις γενιές της οικογένειας Κιμ.

Ο Κιμ φαίνεται να συζητά με στρατιωτικούς συμβούλους εν πτήσει προς τον πυραυλικό σταθμό Τονγκτσάνγκ-ρι με ένα ρωσικής κατασκευής αεριωθούμενο Ιλιούσιν το οποίο σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ είναι το ιδιωτικό του τζετ.

Ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία δήλωσαν την Τετάρτη ότι η τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας στις 6 Ιανουαρίου και η εκτόξευση της Κυριακής αποτελούν ευθείες παραβιάσεις ψηφισμάτων του ΟΗΕ και «σοβαρές προκλήσεις κατά της διεθνούς κοινότητας».

Ο επικεφαλής της Διοίκησης Πυραυλικής Άμυνας του Στρατού των ΗΠΑ δήλωσε χθες πως ο δορυφόρος που τέθηκε σε τροχιά από τη Νότια Κορέα το Σαββατοκύριακο δεν φαίνεται να μεταδίδει, αλλά είναι ανησυχητικό το γεγονός πως ο πύραυλος που τον εκτόξευσε είχε το διπλάσιο ωφέλιμο φορτίο από αυτόν της προηγούμενης εκτόξευσης της Πιονγκγιάνγκ το 2012.

Ο διαστημικός σταθμός Τονγκτσάνγκ-ρι φαίνεται πως έχει αναβαθμιστεί προκειμένου να κατασκευαστεί ένας υψηλότερος πύργος εκτόξευσης και να προστεθούν σκεπαστά κτίρια επεξεργασίας πυραύλων ώστε η συναρμολόγηση του τριών βαθμίδων πυραύλου να μην είναι ορατή από κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή