Εν μέσω έντονων διαξιφισμών πέρασε από τη Βουλή με 154 «ναι» η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες

Εν μέσω έντονων διαξιφισμών πέρασε από τη Βουλή με 154 «ναι» η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες
Nikos Libertas / SOOC

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά και του Νίκου Νικολόπουλου (ο οποίος έχει διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ και είναι πλέον ανεξάρτητος) πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Ναι» στην τροπολογία είπαν 154 βουλευτές. «Όχι» ψήφισαν 102 βουλευτές (ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων), ενώ «παρών» ψήφισαν 14 βουλευτές (Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος Στάθης Παναγούλης).

Απών από την ψηφοφορία ήταν μεταξύ άλλων και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση. Συνολικά ψήφισαν 270 βουλευτές.

Αντιπαράθεση κορυφής

Η συζήτηση για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών στη Βουλή εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση κορυφής, καθώς τα ξίφη τους διασταύρωσαν τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκης, όσο και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Πάντως η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία, απορρίφθηκε από τη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Twitter έδωσε το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει.

«Ήρθε η ώρα να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και η χώρα να εναρμονιστεί με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Η κυβέρνηση θα δείξει ξεκάθαρα απόψε στη Βουλή την αποφασιστικότητα της να βάλει τέλος στη διαπλοκή και τα συστήματα παραεξουσίας»

Μάλιστα ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να παρακολουθήσουν την ομιλία του στη «ζωντανή δημοκρατική διαδικασία». «Η χώρα γυρίζει σελίδα» τονίζει ο κ. Τσίπρας.

Ήδη από την αρχή της συζήτησης υπήρξε κόντρα μεταξύ της προεδρεύουσας στη συζήτηση Τασίας Χριστοδουλοπούλου με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος ζητούσε να πάρει τον λόγο, αλλά και με τον κ. Βενιζέλος

«Είστε πράγματι προβληματικός» του είπε απευθυνόμενη προς τον κ. Λοβέρδο η κ. Χριστοδουλοπούλου κάνοντας παράλληλα λόγο για τσουμπουκά.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι τα ΜΜΕ ήταν αυτά που έκαναν πλειοψηφία και κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας στον πλευρό του και τον κ. Λοβέρδο ο οποίος συναινούσε με την άποψη του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να μην διεξαχθεί η συζήτηση στη Βουλή, παρόμοια επιθυμία εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας αιτιολόγησε το αίτημά του με το σκεπτικό ότι στον τίτλο του νομοσχεδίου δεν έχει προστεθεί η φράση «και άλλες διατάξεις».

Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε, ότι η τροπολογία είναι «εκπρόθεσμη και άσχετη» με το νομοσχέδιο για την «κύρωση σύμβασης οδικών μεταφορών με την Λευκορωσία και αυτό συνιστά παραβίαση του κανονισμού, ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι εάν η κυβέρνηση επιμείνει το θέμα θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη και την ιστορία.

«Προκλητική αντισυνταγματική και επιβλαβή» χαρακτήρισε την διαδικασία της συζήτησης της τροπολογίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι, «δεν αντέχει το πολίτευμα αυτή τη συμπεριφορά».

Σημειώνεται ότι ένσταση αντισυνταγματικότητας θα καταθέσει η ΝΔ, ενώ αντίθετα στην ρύθμιση δηλώνουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για τη ρύθμιση αναμένεται να πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία. Μάλιστα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν απειλήσει ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν να παρέμβει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος τους κάλεσε να μην υπεκφεύγουν και «να παίξουν μπάλα».

«Κόφτε το κατενάτσιο και μπείτε στο γήπεδο να παίξετε μπάλα» είπε ο κ. Παππάς και συνέχισε: «Η αντιπολίτευση έχει βάλει στο τραπέζι ένα επιχείρημα: ότι βιαζόμαστε. Εσείς δεν βιαζόσασταν καθόλου. Το πανελλήνιο καταλαβαίνει γιατί εσείς ζήσατε επί 25 χρόνια μαζί και με το καθεστώς της ανομίας. Δεν δέχομαι ότι αιφνιδιάσαμε. Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί πριν από 3,5 μήνες και είπαμε ότι είναι το πρώτο βήμα. Ακούγαμε προφάσεις εν αμαρτίαις», είπε ο κ. Παππάς και τους κατηγόρησε μεταξύ άλλων ότι προσπαθούν να καθυστερήσουν τη δημοκρατική τομή, όπως τόνισε επί 3,5 μήνες.

Για προσπάθειες καθυστέρησης έκανε λόγο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

«Δεν έχουμε τα όπλα τα δικά σας, ούτε το βαθύ κράτος, ούτε τα πλούσια γραφεία, ούτε τους μεγαλοδικηγόρους να αγορεύσουν στη Βουλή. Έχουμε όμως μαζί μας το λαό...δεν το θέλουν οι καναλάρχες, το θέλει όμως ο λαός» είπε.

Νωρίτερα ο κ. Φάμελλος είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής τους συνέντευξης ότι μεταξύ 500.000 και 3,5 εκατομμυρίων ευρώ θα προσδιοριστεί η τιμή εκκίνησης για την εξασφάλιση τηλεοπτικής άδειας πανελλήνιας εμβέλειας.

«Για ποιο λόγο η πρεμούρα, η βιασύνη; Μήπως γιατί δεν κατάφερε να φτιάξει το παράλληλο τραπεζικό σύστημα και τώρα δραπετεύει;», ρώτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «δείχνει ότι φοβάται τον διάλογο».

«Ο καυγάς έχει να κάνει με την αναδιανομή της αγοράς συνολικά. Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει και σε άλλους παίκτες, η δε αντιπολίτευση υπερασπίζεται το σημερινό καθεστώς. Η ουσία είναι ότι η ενημέρωση, που είναι κοινωνικό αγαθό, θα μείνει στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Τέλος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καράς, ζήτησε να υπάρξει γνωμοδοτική έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για το θέμα και να υπάρξει «ανοικτή και διευρυμένη συζήτηση».

Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, ο αριθμός ορίζεται σε τέσσερις άδειες για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (HD).

Λογικά η συζήτηση θα επεκταθεί και στα άλλα φλέγοντα ζητήματα, όπως το προσφυγικό, το αγροτικό και η αξιολόγηση.

Στάση εργασίας (18:00 - 01:00) στα ιδιωτικά κανάλια και στα sites των τηλεοπτικών σταθμών προκήρυξε η ΕΣΗΕΑ.

Η τροπολογία η οποία υπογράφεται από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο περί «Κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας για τις διεθνείς οδικές επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές», το οποίο θα ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.

Προβλέπεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης αυτής η διαγωνιστική διαδικασία για την χορήγηση των αδειών διενεργείται από τον υπουργό Επικρατείας που εκδίδει την σχετική προκήρυξη (αντί του ΕΣΡ) και χορηγεί τις άδειες.

Επίσης, ορίζεται ότι η τιμή εκκίνησης για τις δημοπρατούμενες άδειες καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της αιτιολογικής έκθεσης η αναγκαιότητας της εν λόγω ρύθμισης προκύπτει από την διαπιστωθείσα αδυναμία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να εκλέξει με την συνταγματικά προβλεπόμενη αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 τα μέλη του ΕΣΡ, στο οποίο βάσει του νόμου (4339/2015) έχει ανατεθεί η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου.

Όπως αναφέρεται «η σχετική ρύθμιση επιβάλλεται για την απρόσκοπτη εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 15 παρ. 2 έτσι ώστε να ασκείται ο έλεγχος του κράτους «που λαμβάνει και την μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας» με σκοπό την υλοποίηση και εξυπηρέτηση των συνταγματικώς καθορισθέντων σκοπών: «την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας».

Επίσης όπως τονίζεται, «η εξυπηρέτηση των ανωτέρω σκοπών καθιστά αδήριτη την ανάγκη ρυθμιστικής παρέμβασης του νομοθέτη για την διεξαγωγή αδειοδοτικής διαδικασίας σε ένα πολιτικά και κοινωνικά ευαίσθητο χώρο, όπως αυτόν της ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος παρέμενε έως σήμερα προνομιακό πεδίο ιδιωτικής αυθαιρεσίας».

Δημοφιλή