Τσίπρας: Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στην διαπλοκή και τη διαφθορά

Τσίπρας: Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στην διαπλοκή και τη διαφθορά
sooc

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατά την διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε αρχικά τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των δύο αδικοχαμένων πιλότων

«Η σημερινή συνεδρίαση μέχρι στιγμής αποδεικνύει ξεκάθαρα, ποιοι είναι αυτοί που επιδιώκουν να μπει επιτέλους μια τάξη στην ασυδοσία και ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας, και ποιοι είναι αυτοί που επιχειρούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «διαπλοκή» και υποστήριξε πως ήρθε η ώρα να εξηγήσουμε τι σημαίνει διαπλοκή και πως μπορεί κανείς να την αντιμετωπίσει.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως οι υπόγειες διαδρομές του λαβύρινθου της διαπλοκής μετά την ιδιωτική τηλεόραση είναι λίγο πολύ γνωστές.

«Η πολιτική εξουσία τρέφει την μιντιακή και αυτή με τη σειρά της παρέχει απλόχερη υποστήριξη σε αυτό το πολιτικό σύστημα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Μέσα Ενημέρωσης που κατά κοινή ομολογία έχουν μόνο ζημιές συντηρούνται και δανειοδοτούνται από τράπεζες με στόχο να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένα κόμματα και κυβερνήσεις με αντάλλαγμα επιχειρηματικές διευκολύνσεις», ανέφερε ακόμη.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ένα χρόνο πριν ο λαός έδωσε σαφή εντολή και στήριξη σε μια κυβέρνηση προκειμένου να συγκρουστεί με αυτά τα κόμματα και το κατεστημένο.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο επίσης «για εστίες ανομίας κρατικοδίαιτων ολιγαρχών που πλούτισαν στην πλάτη του ελληνικού λαού και των συνταξιούχων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δίνουν το αίμα τους για να βγούμε από την κρίση».

Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για «υπερκέρδη αυτών των ολιγαρχών τα οποία τοποθετήθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού»« και έκανε λόγο για λίστες που θάφτηκαν σε συρτάρια.

Δίνοντας παράδειγμα τη Siemens που έδινε ποσοστό κατευθείαν από τα κέρδη της στα κόμματα, και τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών που με αίμα ακόμα κεφαλαιοποιεί ο ελληνικός λαός, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι γι΄αυτό και όταν έρχονταν οι λίστες καταθετών του εξωτερικού, οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να τις χώνουν σε κάποια συρτάρια για να μη γίνονται έλεγχοι.

Τώρα όλοι αυτοί που παρασιτούσαν και απομύζησαν όλη τη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, ήρθε η ώρα να δώσουν εξηγήσεις και να περάσουν από το ταμείο, πληρώνοντας τους φόρους τους, και όσοι έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό αφορολόγητα.

Για τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Σαμαράς είχε πει για τον συνεργάτη του, μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρους, ε λοιπόν όχι δέκα, εκατό Παπασταύρους θα έχουμε που θα πληρώσουν, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Να πληρώσουν φόρους και τέλη διαφήμισης και οι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης όπως όλοι οι επιχειρηματίες και να μπει μια τάξη στα ΜΜΕ όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, τόνισε.

Σήμερα βρισκόμαστε στο εξής παράδοξο, είπε ο πρωθυπουργός, έρχεστε όλοι εσείς που συγκροτήσατε το πλέγμα της διαπλοκής, που κάνετε πλάτες σε όλους αυτούς, ακόμα και τώρα προσπαθείτε να τους κάνετε πλάτες, όπως και με τη λίστα Λαγκάρντ.

«Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχουμε νόμιμη λειτουργία των Μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

«Πουλάτε και εκδούλευση σε κάποιους κυρίους. Ότι θα μας εμποδίζατε με το να μην οριστεί το Συμβούλιο της Εθνικής Ραδιοτηλεόρασης», ανέφερε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στην διαπλοκή και τη διαφθορά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης να ρυθμιστεί το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε επίσης ότι ίσως η κυβέρνηση καθυστέρησε και απέδωσε αυτήν την καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές κατά την πρώτη περίοδο της εξουσίας.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την στάση του στο θέμα τη ανάδειξης των μελών του ΕΣΡ.

«Αρνείστε να προσφέρεται συναίνεση επειδή δεν επιθυμείτε να διεξαχθεί διαγωνισμός», ενώ υποστήριξε πως πρόκειται για ένα είδος «θεσμικής εκτροπής» και ανέφερε πως «η ΝΔ παραβιάζει μία βασική συνταγματική της υποχρέωση».

«Κάποιοι παίζουν τα ρέστα τους ευελπιστώντας ότι δεν θα υπάρξει διαδικασία αδειοδότησης» ανέφερε ακόμη.

«Δεσμευτήκαμε στον ελληνικό λαό να τελειώσουμε το πάρτι της διαπλοκής και θα το τελειώσουμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ξεδίπλωσε τον άξονα του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας και παρουσίασε στοιχεία για το ισχύει με τις τηλεοπτικές άδειες σε χώρες του εξωτερικού.

«Ευρωπαϊκή χώρα η Ελλάδα θα παραμείνει αλλά όχι μπανανία» σημείωσε ακόμη.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης πως θα ζητήσει ο ίδιος «ονομαστική ψηφοφορία» για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Δημοφιλή