ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/02/2016 13:15 EET | Updated 11/02/2016 13:17 EET

ΔΝΤ: Μήνυμα στήριξης προς τις ελληνικές τράπεζες - «Καμπανάκι» για τα «κόκκινα» δάνεια

WPA Pool via Getty Images
Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde speaks at a press conference at the Treasury in London, with IMF colleague Gerry Rice, where she presented the concluding statement for the IMF 2015 Article IV consultation with the UK HM Treasury. Chancellor of the Exchequer George Osborne attended. PRESS ASSOCIATION Photo. Picture date: Friday December 11, 2015. See PA story ECONOMY IMF. Photo credit should read: Stefan Rousseau/PA Wire LONDON, UNITED KINGDOM - DECEMBER 11: Managing Director of the International Monetary Fund Christine Lagarde (C) speaks alongside Philip Gerson (L) and Gerry Rice during a press conference to present the the concluding statement for the IMF 2015 Article IV consultation with the UK HM Treasury at the Treasury on December 11, 2015 in London, United Kingdom. The International Monetary Fund delivered its annual update on the UK economy today, during which its managing director Christine Lagarde praised the country's economic recovery and warned against leaving the EU. (Photo by Stefan Rousseau - WPA Pool/Getty Images)

Τα θεμελιώδη δεδομένα των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκαν μετά την πρόσφατη ανακεφαλοποίησή τους και τούτο δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, επισήμανε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κληθείς να σχολιάσει την κατακόρυφη πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών.

Όπως ανέφερε, υπάρχει διεθνώς μία αναταραχή στις αγορές, η οποία ενισχύεται από το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας. Ωστόσο, ο ίδιος προσέθεσε ότι είναι απαραίτητο οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που θα τους επιτρέψει να ισχυροποιήσουν περαιτέρω τη θέση τους και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο μήνυμα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα ρεαλιστικό και ισορροπημένο πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει αφενός γενναίες μεταρρυθμίσεις αφετέρου μία σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους. Όπως είπε, δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Λαγκάρντ απευθύνει το μήνυμα αυτό τόσο στους Ευρωπαίους όσο και στην ελληνική κυβέρνηση.

Διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ δεν τάσσεται υπέρ μίας πιο σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Αντιθέτως, όπως υποστήριξε, είναι απαραίτητο να προχωρήσει μια μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, προκειμένου οι Έλληνες να πληρώνουν ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνατότητες και το βάρος να μην μετακυλίεται μόνο στις ασθενέστερες ομάδες. Για αντίστοιχους λόγους θα πρέπει, υποστήριξε, να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, συμπληρώνοντας ότι «μία περιορισμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα απαιτήσει μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους», γεγονός που είχε υποστηρίξει πριν από μία εβδομάδα περίπου και η ίδια η κ. Λαγκάρντ.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στη Αθήνα των επικεφαλής των δανειστών. Επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ αυτών και της κυβέρνησης έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα. Όπως ανέφερε, η διαπραγμάτευση πλέον γίνεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και από την πρόοδο που θα υπάρξει θα εξαρτηθεί και η επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα.

Σημειώνεται επίσης ότι όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, αργά χθες Τετάρτη το βράδυ έληξε η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, χωρίς να υπάρξει άλλη πλην της Κριστίν Λαγκάρντ. Επομένως η θητεία της κ. Λαγκάρντ θα ανανεωθεί μετά την 5η Ιουλίου οπότε λήγει η σημερινή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Sponsored Post