ΚΟΙΝΩΝΙΑ
11/02/2016 05:06 EET | Updated 11/02/2016 07:28 EET

Η Τουρκία προκαλεί. Χαρακτηρίζει παράνομη την έρευνα εντοπισμού και διάσωσης στο Αιγαίο για τα μέλη του ελικοπτέρου που κατέπεσε

Michael Zegers / LOOK-foto via Getty Images
Turkish ensign in front of Megisti town on the Kastelorizo Island, Meis, Dodecanese Islands, Aegean, Mediterranean, Greece

Τη στιγμή που η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις αγωνιούν για την τύχη των τριών μελών πληρώματος του ελικοπτέρου Αugusta Bell 2012 μετά και τοn εντοπισμό συντριμμιών στην Κίναρο, η Τουρκία προκαλεί. Συγκεκριμένα η γείτονα χώρα φέρεται να αμφισβητεί τις έρευνες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο και σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ (Α0701/16) θεωρεί παράνομη την έρευνα διάσωσης που διεξάγεται για τον εντοπισμό των τριών ένστολων!

Κατά πληροφορίες προηγήθηκαν τέσσερις τουρκικές ΝΟΤΑΜ βάσει των οποίων η Άγκυρα απαντά σε σε ελληνικές οι οποίες αφορούσαν δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις ΝΟΤΑΜ:

  • Οι περιοχές της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α0265/16 καλύπτουν περιοχές που παρανόμως δέσμευσε η Τουρκία για όλο το 2016 με την ΝΟΤΑΜ Α5884/15.
  • Οι περιοχές της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α0269/16 περιέχουν τομείς στα Ε-Τ σύνορα που κατά τη γνώμη της Τουρκίας είναι ασαφείς καθόσον πάντα κατά τη τουρκική άποψη δεν έχουν καθοριστεί επακριβώς τα όρια στο Αιγαίο (περιοχή ανατολικά Μεγίστης).
  • Οι περιοχές που δεσμεύονται με την ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0270/16 περιλαμβάνουν περιοχές όπως ο Αγ. Ευστράτιος, τα Ψαρά, η Χίος, η Τήλος, η Χάλκη, η Ικαρία, η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Σάμος οι οποίες πάντα σύμφωνα με την τουρκική άποψη είναι αποστρατικοποιημένες με βάση την συμφωνία των έξι δυνάμεων, τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη συνθήκη των Παρισίων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να περιλαμβάνονται σε κανένα σενάριο στρατιωτικής εκπαίδευσης- άσκησης.

Αντιδρά η ΝΔ

Απαράδεκτη και απολύτως αβάσιμη χαρακτήρισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος την τουρκική ΝΟΤΑΜ, μετά την πτώση του ελικοπτέρου του πολεμικού μας ναυτικού. Για τις ενέργειες έρευνας και διάσωσης ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πολύ συγκεκριμένη αρμοδιότητα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Η νέα τουρκική αμφισβήτηση προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία. Βέβαια, δεν είναι άγνωστη πρακτική για την Τουρκία» σημείωσε.