Πιέσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τερματισμό των ρωσικών βομβαρδισμών στο Χαλέπι

Πιέσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τερματισμό των ρωσικών βομβαρδισμών στο Χαλέπι
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

Πιέσεις προς της Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς γύρω από το Χαλέπι και αν επιτρέψει την πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων στην περιοχή άσκησαν την Τετάρτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ΣΑ συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την κατάσταση αφού ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως εκατοντάδες χιλιάδες αμάχων κινδυνεύουν μείνουν χωρίς τρόφιμα αν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις περικυκλώσουν τα τμήματα του Χαλεπιού που κρατούνται από τους αντικαθεστωτικούς.

«Οι αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας είναι άμεση αιτία αυτής της κρίσης γύρω από το Χαλέπι», είπε ο πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας στον ΟΗΕ Τζεράρντ βαν Μπόεμεν σε δημοσιογράφους μετά από μια ενημέρωση από τον συντονιστή της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Στίβεν Ο' Μπράιαν. Η σύσκεψη του Συμβουλίου έγινε μετά από αίτηση της Νέας Ζηλανδίας και της Ισπανίας.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τους όρους μίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία» , δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Πηγαίνουμε (στη διεθνή διάσκεψη για τη Συρία) στο Μόναχο για να συζητήσουμε αυτό το θέμα», είπε προσθέτοντας ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να επαναληφθούν πριν από τις 25 Φεβρουαρίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των μεγάλων δυνάμεων που συναντώνται σήμερα στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες διακόπηκαν εξαιτίας της μεγάλης κλίμακας επίθεσης που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας.

«Πηγαίνουμε στο Μόναχο με μία μεγάλη ελπίδα σε μία κρίσιμη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, καλώντας τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να συνεργαστεί προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός και να συμβάλει στη δημιουργία ενός κλίματος ευνοϊκού για διαπραγματεύσεις.

«Ποιος φέρει την ευθύνη της αποτυχίας του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων; Η αντιπολίτευση και το Ριάντ. Αυτοί πρέπει να ερωτηθούν εάν οι συνομιλίες θα επαναληφθούν τις 25 Φεβρουαρίου. Απ΄όσο γνωρίζω, η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη», πρόσθεσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.

(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters)

Δημοφιλή