Νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς: Ποια είναι τα αγκάθια

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς: Ποια είναι τα αγκάθια
Sooc

Ακόμα ένας γύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών ξεκινά από σήμερα προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για τα πολλά ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν ακόμα πάνω στο τραπέζι.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έστειλαν σαφές μήνυμα στην Αθήνα ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να τελειώσει εντός του χρονικού πλαισίου που θέτει η κυβέρνηση, εφόσον όμως υπάρξουν συγκλίσεις στα θέματα που θέτουν μετ επιτάσεως οι θεσμοί.

Και αυτά δεν είναι άλλα από τα τρία μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, τα οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, τα δημοσιονομικά και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Την ίδια ώρα με άρθρο του ο Πολ Τόμσεν, από τη μία επιχειρούσε να πείσει ότι δεν είναι το ΔΝΤ αυτό που ζητά σκληρά μέτρα στο Ασφαλιστικό και ταυτόχρονα έκανε ξεκάθαρο ότι οι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων επιβάλλουν τη λήψη επιπλέον μέτρων από 7,2 έως 9δις ευρώ, τα οποία όπως αναφέρει δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς περικοπές στις συντάξεις.

Ειδικά για τα δημοσιονομικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, άφησε να εννοηθεί ότι ο ορισμός ημερομηνίας επιστροφής των τεσσάρων επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, θα γίνει αφού πρώτα υπάρξει σε τεχνικό επίπεδο προσέγγιση για το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί «Χρειαζόμαστε στοιχεία για το πως θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό» προσθέτοντας ότι αναμένεται πρόοδος από τις τεχνικές ομάδες εντός και εκτός Ελλάδας ώστε να καταστεί εφικτή η συνέχεια της αξιολόγησης.

Επιστροφή στα τεχνικά κλιμάκια

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στις τεχνικές διαβουλεύσεις που θα ξεκινήσουν άμεσα, προκειμένου η κυβέρνηση να ενημερώσει τους δανειστές για την πρόοδο των θεμάτων που άφησαν ανοιχτά φεύγοντας οι επικεφαλής, αλλά και περισσότερων στοιχείων που έχουν ζητήσει οι δανειστές.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και τα προμηθεύει με ποσοτικά στοιχεία προκειμένου να σχηματίσουν οι δανειστές ολοκληρωμένη εικόνα για την Ελληνική πρόταση.

Παράλληλα,η κυβέρνηση ενημερώνει τους θεσμούς και για τις αλλαγές που σχεδιάζει στο Ασφαλιστικό με στόχο να περιορίσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και την πορεία των δημοσιονομικών προκειμένου να περιορίσει τις απαιτήσεις των δανειστών για τη λήψη επιπλέον μέτρων και μάλιστα και μάλιστα από φέτος.

Ωστόσο η επίτευξη τελικής συμφωνίας δεν μοιάζει πολύ εύκολη καθώς όπως έχει γράψει εδώ και ημέρες η HuffPost Greece, οι δανειστές αμφισβητούν την «αρχιτεκτονική» της μεταρρύθμισης που προτείνει η κυβέρνηση, καθώς αυτή βασίζεται στην αύξηση των εσόδων και λιγότερο στην περικοπή των δαπανών.

Ενδεικτικό των απόψεων που επικρατούν στους κόλπους των δανειστών και ειδικά του ΔΝΤ είναι το άρθρο που έγραψε ο Πόλ Τόμσεν, στο οποίο τονίζει ότι «οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό δεν μπορούν να αποφευχθούν κάνοντας απλά υποθέσεις ότι θα γίνουν υψηλότερες εισπράξεις φόρων στο μέλλον».

Ο κ. Τόμσεν σημειώνει ότι «για να πετύχει τον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της (σ.σ η κυβέρνηση) για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4%-5% του ΑΕΠ (σ.σ 7,2-9δις ευρώ). Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις».

Ανοιχτή η επιστροφή

Αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα που συνάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν ήταν εχθρικό, με αρκετούς υπουργούς να δείχνουν κατανόηση και να αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τηρήσει τη συμφωνία, είναι δεδομένο ότι την πολυπόθητη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών, αλλά και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης δεν την πήρε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η πρώτη αποστολή του κουαρτέτου πήγε όσο καλά μπορούσε να πάει σημειώνοντας ότι «είναι ακόμη πιθανό να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση πριν το Πάσχα».

Βέβαια αν και οι δημοσιογράφοι επιχείρησαν να του αποσπάσουν συγκεκριμένη απάντηση για το αν εννοεί το Πάσχα των Καθολικών ή των Ορθόδοξων , χωρίς να ξεκαθαρίσει απολύτως ποια από τις δύο ημερομηνίες εννοεί, ο Επίτροπος «έδειξε» εμμέσως προς το Πάσχα των Καθολικών, που πέφτει φέτος 27 Μαρτίου.

Δημοφιλή