Ντοκιμαντέρ με την ευθανασία ενός Βρετανού με ανίατη ασθένεια μετέδωσε το BBC

Ντοκιμαντέρ με την ευθανασία ενός Βρετανού με ανίατη ασθένεια μετέδωσε το BBC

Αίσθηση προκάλεσε ντοκιμαντέρ του BBC που προέβαλε την ευθανασία ενός Βρετανού ονόματι Σάιμον Μπάνερ, ο οποίος έπασχε από νευρολογική διαταραχή που θα τον άφηνε σταδιακά παράλυτο.

Το «Πως να πεθάνεις: Η επιλογή του Σάιμον» μεταδόθηκε από το BBC2, προκαλώντας θετικές και αρνητικές αντιδράσεις. «Ήταν μια όμορφη, προσεχτική και μετρημένη ταινία», γράφει ο Guardian.

Ο Σάιμον λάτρευε την ζωή, ακούγεται ο αφηγητής να λέει στο ντοκιμαντέρ, ώσπου διαγνώστηκε με το σύνδρομο ALS, το οποίο παρέλυε σταδιακά το σώμα του. Μέσα σε μόλις έξι μήνες ο άνδρας είχε χάσει την δυνατότητά του να μιλά και σύντομα θα πέθαινε. Όπως ανέφερε το ντοκιμαντέρ, ο ίδιος ήθελε να πεθάνει στα γενέθλιά του, έχοντας τον έλεγχο της ζωής του και χωρίς να ταλαιπωρηθεί με δοκιμαστικές φαρμακευτικές αγωγές. Γι' αυτό τον λόγο επέλεξε την δυνατότητα της ευθανασίας στην Ελβετία. Παρόλα αυτά η επιλογή του δεν ήταν εύκολη.

«Εάν ήμουν μόνος μου θα είχα φύγει, σίγουρα. Όμως δεν είμαι μόνος μου και έχω υποχρεώσεις», είχε εκμυστηρευτεί στον σύμβουλό του. Εξάλλου, η σύζυγός του Σάιμον, Ντέμπι, διαφωνούσε με την απόφασή του, παρά ταύτα τη σεβάστηκε και έμεινε κοντά του μέχρι την τελευταία στιγμή.

Όπως εξήγησε ο άνθρωπος που τον βοήθησε να πάρει την απόφαση, οι άνθρωποι που φεύγουν κάνουν το «εύκολο έργο». Αυτοί που μένουν πίσω όμως πρέπει να βρουν ένα τρόπο να συνεχίσουν να ζουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ντοκιμαντέρ παρακολούθησαν περισσότεροι από 1,2 εκατ. τηλεθεατές. Η σκηνή που παίρνει τη δόση του φαρμάκου αποφασίστηκε να κοπεί και να μην παίξει τελικά στην εκπομπή, ενώ στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι την διαδικασία της ευθανασίας χειρίστηκε ο ίδιος ο άνδρας.

Δημοφιλή