Marblellous: Η Φιλιώ Πνευματικού μεταμορφώνει τα ελληνικά μάρμαρα σε καθημερινά, υπέροχα αντικείμενα

Marblellous: Η Φιλιώ Πνευματικού μεταμορφώνει τα ελληνικά μάρμαρα σε καθημερινά, υπέροχα αντικείμενα
Marblellous

Το μάρμαρο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον ελληνικό πολιτισμό και την κουλτούρα μας. Ο Παρθενώνας, η Κοιμωμένη του Χαλεπά και τα κυκλαδίτικα ειδώλια είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα όπου το μάρμαρο είναι ο απόλυτο πρωταγωνιστής. Μπορεί, όμως, το μάρμαρο να γίνει κόσμημα, επιφάνεια κοπής ή χρηστικό αντικείμενο για το σπίτι; Στο Marblellous μπορεί!

Γεννημένη μέσα σε μία οικογένεια με ιστορία στο μάρμαρο, η Φιλιώ Πνευματικού, δεν θα μπορούσε να μην συνδέσει την επαγγελματική της ζωή με αυτό το μοναδικό υλικό αυτό. Έτσι, δημιούργησε το Marblellous, έναν κόσμο αφιερωμένο στο μάρμαρο, ο οποίος φιλοξενεί προϊόντα από ελληνικό μάρμαρο με μοναδικό σκοπό να καλλιεργήσει την αγάπη του κόσμου προς αυτό το όμορφο υλικό, με τον πιο απλό τρόπο.

Έχεις μεγαλώσει σε μία οικογένεια με ιστορία στο μάρμαρο. Πώς, όμως, γεννήθηκε η ιδέα του Marblellous;

Μεγαλώνοντας μέσα σε μάρμαρα, τα θεωρώ υλικά τρομερά γνώριμα. Ένιωθα πάντα ότι μου έδιναν μια αίσθηση οικειότητας. Με έκαναν να νιώθω σαν το σπίτι μου. Ήταν πάντα το πρώτο υλικό που αναγνώριζα σε ένα χώρο και το πρώτο πράγμα που παρατηρούσα. Όταν ξεκίνησα να αντιλαμβάνομαι λίγο καλύτερα τη φύση της χρήσης του υλικού, διαπίστωσα ότι σε γενικές γραμμές, περιοριζόταν κυρίως σε εφαρμογές οικοδομικής. Όσο περισσότερο διάβαζα για το ελληνικό μάρμαρο και την ιστορία του, τόσο περισσότερο το θαύμαζα και πίστευα στις αμέτρητες δυνατότητές του. Ο συνδυασμός των σπουδών μου, με βοηθούσε πάντα να συνδυάζω την καλλιτεχνική σκέψη μου με μια μεθοδική και εφαρμόσιμη σκοπιά. Έτσι πολύ γρήγορα είδα στο αγαπημένο μου υλικό, μορφές και χρήσεις πέρα από τις συνηθισμένες. Όταν μάλιστα διαπίστωσα ότι ίσως μέσα από τα μαρμάρινα αντικείμενα που σχεδίαζα, μπορούσα να μεταφέρω την αίσθηση που προκαλεί σε εμένα το μάρμαρο, και σε άλλους ανθρώπους η ιδέα μου άρχισε γρήγορα να παίρνει μορφή.

Τι μπορεί να βρει κανείς στο Marblellous;

Στο Marblellous –προς το παρόν- μπορεί κανείς να βρει διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα καθώς και κοσμήματα κατασκευασμένα από ελληνικά μάρμαρα. Αντικείμενα που θα τα τοποθετήσει κάπου στο σπίτι ή στο γραφείο και θα θαυμάζει την ομορφιά του φυσικού υλικού αλλά και αντικείμενα τα οποία θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στην καθημερινότητά του. Γενικά προτείνουμε στον επισκέπτη μας να αφήσει τη φαντασία του ελεύθερη όσον αφορά στις χρήσεις των αντικειμένων μας. Τα αντικείμενά μας κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από τα υπολείμματα της παραγωγικής διαδικασίας των προϊόντων μαρμάρου και αποτελούν μια μορφή ανακύκλωσης των τεμαχίων που μένουν ανεκμετάλλευτα στις μονάδες επεξεργασίας. Πέρα όμως από τα προϊόντα του, το Marblellous, επιθυμεί να προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει το μάρμαρο και να δημιουργήσει με αυτό, όπως και με τα αντικείμενά του, μια πιο προσωπική σχέση.

Πολλοί έχουν συνδέσει το μάρμαρο με την έννοια του «σκληρού» και «άκαμπτου». Πώς έχει αλλάξει αυτό τα τελευταία χρόνια;

Αυτό έχει βασιστεί κατά πολύ στην αποστειρωμένη χρήση του μαρμάρου στο παρελθόν. Όμως η αντίληψη αυτή φαίνεται να έχει αλλάξει ελαφρώς. Το τελευταίο διάστημα το μάρμαρο χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και θαυμασμού από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου του design. To internet κατακλύζεται από αντικείμενα που φέρουν μαρμάρινα στοιχεία, από διάφορες μαρμάρινες εφαρμογές, από εξολοκλήρου μαρμάρινα αντικείμενα ή ακόμα και από υλικά απομίμησης μαρμάρου. Ανοίγοντας κάποιο από τα πιο γνωστά social media θα συναντήσεις σίγουρα κάποια μαρμάρινη εφαρμογή. Αυτό βέβαια θεωρώ ότι είναι καθαρά θέμα τάσης της εποχής και σύντομα θα περάσει. Ελπίζω όμως να αφήσει στον κόσμο μια αίσθηση του μαρμάρου λίγο διαφορετική. Νομίζω δηλαδή ότι αυτός ο κατακλυσμός από μαρμάρινα αντικείμενα έχει «ανοίξει» κάπως το μυαλό του κόσμου ως προς το φάσμα εφαρμογής του υλικού. Βέβαια, πολύ σημαντικό ρόλο στην αλλαγή ως προς τη προσέγγιση του κόσμου προς το μάρμαρο, έχει παίξει και η τεχνολογία. Οι διεργασίες γίνονται πολύ πιο εύκολα και οι δυνατότητες είναι πλέον τεράστιες.

Μιλήστε μας λίγο για τον δεσμό του μαρμάρου και της τέχνης.

Το μάρμαρο έχει δώσει μορφή σε μερικά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ιστορίας της τέχνης. Τα κυκλαδίτικα ειδώλια, η Αφροδίτη της Μήλου, το Σύμπλεγμα του Λαοκόωντος, τα γλυπτά του Παρθενώνα, ο Δαβίδ και η Πιετά του Michelangelo, το φιλί του Rodin, τα γλυπτά του Giovanni Strazza, η Κοιμωμένη του Χαλεπά, τα γλυπτά της Louise Bourgeois. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει αμφιβολία το ότι το μάρμαρο μπορεί να γίνει τέχνη. Σε επέκταση βέβαια του ερωτήματος και σε αναγωγή του στο «τι μπορεί να αποτελέσει τέχνη» η απάντηση είναι πιο πολύπλοκη. Παρατηρώντας ένα κομμάτι μάρμαρο, με τα πανέμορφα νερά του, τα οποία ξέρεις ότι δεν μπορείς να τα συναντήσεις ξανά με την πανομοιότυπη μορφή τους, σε κάνει και αναρωτιέσαι αν αυτή η μοναδική, ανεπεξέργαστη πέτρα, αποτελεί από μόνη της τέχνη.

Είναι ένα υλικό που μπορούμε να χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή;

Βεβαίως. Το μάρμαρο έχει εξαιρετικές φυσικομηχανικές ιδιότητες οι οποίες του επιτρέπουν να χρησιμοποιηθεί σε σχεδόν οποιαδήποτε εφαρμογή. Πιστεύω ένθερμα, ότι μιας και ζούμε σε χώρα με τρομερά πλούσια κοιτάσματα μαρμάρου, θα έπρεπε το συγκεκριμένο υλικό να είχε ακόμα μεγαλύτερη εφαρμογή σε αντικείμενα της καθημερινής μας ζωής. Είναι εξάλλου κάτι, το οποίο προσπαθούμε να περάσουμε στον κόσμο μέσω του Marblellous.

Είναι το ελληνικό μάρμαρο ανταγωνιστικό στην διεθνή αγορά;

Τα ελληνικά μάρμαρα είναι πολύ γνωστά στη διεθνή αγορά για την μεγάλη ποικιλία τους, την υψηλή ποιότητά τους και την τεράστια ποσότητα τους. Είναι τέτοια η ιστορία της χώρας μας στο μάρμαρο που αυτόματα το τοποθετεί πολύ ψηλά στην κατάταξη των μαρμαροφόρων χωρών του πλανήτη. Χαρακτηριστικό αυτού, είναι ότι η παραγωγή κάποιων λατομείων δεσμεύεται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό αποκλειστικά για εξαγωγή. Θεωρώ ότι εάν ο ελληνικός κλάδος του μαρμάρου μπορούσε να λειτουργήσει λίγο πιο συσπειρωμένα και ομαδικά, η ελληνική αγορά του μαρμάρου θα μπορούσε να είναι από τις πρώτες διεθνώς.

Ποιο πιστεύεις είναι το πιο δημοφιλές ελληνικό μάρμαρο στην αγορά; Ποιο προτιμούν;

Στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, η ζήτηση έχει να κάνει κατά πολύ με την τιμή. Ο κόσμος προτιμάει σε γενικές γραμμές τα λευκόφοντα μάρμαρα, τα μπεζ ή τα γκρι αλλά βασικό κριτήριο στην επιλογή του είναι το κόστος. Τα πιο γνωστά ελληνικά μάρμαρα στο κοινό και αυτά που ανέκαθεν ήταν τα πιο δημοφιλή, είναι το μάρμαρο Διονύσου, το Μάρμαρο Θάσου, το Καβάλας, το Τήνου, το Νάξου. Στη διεθνή αγορά το πιο δημοφιλές ελληνικό μάρμαρο θα έλεγα ότι είναι το μάρμαρο Θάσου, αλλά και του Βώλακα, το μάρμαρο της Τήνου. Αλλά και πάλι αυτό σχετίζεται πολύ με την χώρα προορισμού.

Τι να περιμένουμε από το Marblellous στο μέλλον; Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;

Στα άμεσα σχέδια μας είναι να εμπλουτίσουμε όσο το δυνατόν τα προϊόντα μας έτσι ώστε να περιλαμβάνουν πολλές διαφορετικές εφαρμογές και χρήσεις. Έχουμε στα σκαριά κάποια έπιπλα, τα οποία αποτελούν κομμάτι το οποίο θέλουμε να αναπτύξουμε στο εγγύς μέλλον. Σκοπός μας, και ένα από τα μεγαλεπήβολα θα μπορούσα να πω σχέδιά μας, είναι το Marblellous να αποτελέσει σημείο αναφοράς για έπιπλα και αντικείμενα κατασκευασμένα από ελληνικά μάρμαρα. Συνεργαζόμαστε ήδη με διάφορους νέους σχεδιαστές, τους οποίους και παρουσιάζουμε στο site μας, και σκοπεύουμε να μεγαλώσουμε περισσότερο την ομάδα μας, προσφέροντας στους επισκέπτες μας ακόμα πιο ευρεία γκάμα προϊόντων. Τέλος, το Marblellous blog που ξεκίνησε δειλά μαζί με το eshop μας, έχει μεγάλη σημασία για εμάς, μιας και στοχεύουμε μέσω αυτού να δημιουργήσουμε μια πιο άμεση σχέση με τον κόσμο και να καταφέρουμε να μεταφέρουμε πληροφορίες σχετικές με τον χώρο του μαρμάρου και του design που σχετίζεται με το μάρμαρο.