Παρατηρητήριο για τη Δημοκρατία: Ο πλανήτης γίνεται ολοένα και πιο ανελεύθερος. Η κατάσταση στην Ελλάδα

Παρατηρητήριο για τη Δημοκρατία: Ο πλανήτης γίνεται ολοένα και πιο ανελεύθερος. Η κατάσταση στην Ελλάδα
Sooc

Οι Έλληνες ανήκουν στους λιγότερο καταπιεσμένους λαούς του πλανήτη, σύμφωνα με την φετινή έκθεση του Παρατηρητηρίου για τη Δημοκρατία «Freedom House». Την ίδια στιγμή, παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο μια στροφή προς τα απολυταρχικά καθεστώτα λόγω της συριακής κρίσης.

Σύμφωνα με χάρτη που βασίζεται στα ευρήματα της έκθεσης, η χώρα μας, καθώς και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ανήκουν στη λίστα με τις πιο ελεύθερες χώρες του πλανήτη. Το ίδιο ισχύει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το μεγαλύτερο μέρος της Λατινικής Αμερικής, τη Νότια Αφρική, την Ιαπωνία, την Νότια Κορέα, την Ινδία και τη Μογγολία.

Αντιθέτως, οι περισσότερες αφρικανικές χώρες, η Ρωσία και οι χώρες της Μέσης Ανατολής ανήκουν στα λιγότερο ελεύθερα έθνη. Τέλος, χώρες όπως η Τουρκία, το Μεξικό και η Ουκρανία, καθώς και ορισμένα αφρικανικά και ασιατικά κράτη, βρίσκονται κάπου ενδιάμεσα.

Όπως αναφέρει η έκθεση, ο πλανήτης μας τείνει προς τα απολυταρχικά και ανελεύθερα καθεστώτα, ενώ ακόμα και χώρες όπως οι ΗΠΑ που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία έχουν σημειώσει καθοδική πορεία, γεγονός που πρέπει, σύμφωνα με το «Freedom House» να μας προβληματίσει. «Τα ταραχώδη γεγονότα του 2015 έχουν συμβάλει στο να έχουμε για δέκατη συνεχόμενη χρονιά πτώση στην παγκόσμια ελευθερία», τονίζει η έκθεση.

Εκτός από την συριακή κρίση, άλλοι παράγοντες που συνέλαβαν σε αυτό ήταν η κρίση στο κινεζικό χρηματιστήριο, η πτώση στις τιμές του πετρελαίου, καθώς και οι εντάσεις στην Υεμένη. Στην Ευρώπη, η Ουγγαρία παρατηρείται να έχει πτωτική τάση όσον αφορά την ελευθερία, γεγονός που αποδίδεται εν μέρει στις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Όσον αφορά τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, η αυξανόμενη επιρροή των καρτέλ και των επικίνδυνων συμμοριών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανελευθερίας.

Η Ελλάδα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τις πολιτικές αναταραχές, κατάφερε να συγκεντρώσει 83 πόντους (100 = απόλυτη ελευθερία, 0 = ανελευθερία). Το ίδιο σκορ συγκέντρωσε και η Ρουμανία. Χώρες όπως η Σουηδία, η Νορβηγία και η Φινλανδία συγκέντρωσαν μάλιστα 100 πόντους, ενώ η Βόρεια Κορέα συγκέντρωσε μόλις 3.

Δημοφιλή