ΔΙΕΘΝΕΣ
13/02/2016 10:36 EET | Updated 13/02/2016 10:36 EET

Μεντβέντεφ: Έχουμε μπει σε «νέο Ψυχρό Πόλεμο»

ASSOCIATED PRESS
Russian Prime Minister Dmitry Medvedev waits on the podium at the Security Conference in Munich, Germany, Saturday, Feb. 13, 2016. (AP Photo/Matthias Schrader)

«Μπορούμε να πούμε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα: ολισθήσαμε σε μια νέα ψυχροπολεμική περίοδο», τόνισε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Αυτό που μένει είναι μια εχθρική και κλειστή πολιτική, κατά την άποψή μας, του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πίστεψαν ότι η δημιουργία μιας λεγόμενης ζώνης φίλων στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνιστούσε εγγύηση για ασφάλεια. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Δεν υπάρχει ζώνη φίλων αλλά ζώνη αποκλεισμού. Η εμπιστοσύνη... είναι δύσκολο να δημιουργηθεί, ωστόσο οφείλουμε να ξεκινήσουμε. Οι θέσεις μας διαφέρουν αλλά δεν διαφέρουν όσο πριν από 40 χρόνια όταν στην Ευρώπη υπήρχε ένα τείχος», υπογράμμισε ο Μεντβέντεφ.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες ότι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις βομβαρδίζουν άμαχους στη Συρία, λέγοντας ότι αυτό «απλά δεν είναι αλήθεια».

«Ουδεμία απόδειξη υπάρχει ότι βομβαρδίζουμε άμαχους, παρότι μας κατηγορούν γι αυτό», δήλωσε ο Μεντβέντεφ απαντώντας στον Γάλλο ομόλογό του ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων.

«Η Ρωσία δεν προσπαθεί να επιτύχει κάποιους μυστικούς σκοπούς στη Συρία. Προσπαθούμε απλά να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θέλει να αποτρέψει πιθανή είσοδο εξτρεμιστών μαχητών στη Ρωσία.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, Sputnik)

Sponsored Post