Άσαντ: Ο στρατός θα επανακτήσει όλη τη Συρία - ΗΠΑ: Τρέφει αυταπάτες εάν πιστεύει στην στρατιωτική λύση

Άσαντ: Ο στρατός θα επανακτήσει όλη τη Συρία - ΗΠΑ: Τρέφει αυταπάτες εάν πιστεύει στην στρατιωτική λύση
Syrian President Bashar al-Assad gestures during an exclusive interview with AFP in the capital Damascus on February 11, 2016. / AFP / JOSEPH EID (Photo credit should read JOSEPH EID/AFP/Getty Images)
Syrian President Bashar al-Assad gestures during an exclusive interview with AFP in the capital Damascus on February 11, 2016. / AFP / JOSEPH EID (Photo credit should read JOSEPH EID/AFP/Getty Images)
JOSEPH EID via Getty Images

«Τρέφει αυταπάτες» ο Σύριος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, αν πιστεύει ότι υπάρχει στρατιωτική λύση στον πόλεμο στην Συρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άσαντ τόνισε πως θα συνεχίσει να «πολεμά την τρομοκρατία» παράλληλα με την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση, δηλώνοντας αποφασισμένος να ανακτήσει τον έλεγχο όλης της Συρίας.

«Από την έναρξη της κρίσης, πιστεύουμε ακράδαντα στις διαπραγματεύσεις και την πολιτική δράση. Πάντως, το να διαπραγματευόμαστε δεν σημαίνει ότι σταματά η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτές οι δύο πτυχές είναι εκ των ων ουκ άνευ στη Συρία. Η πρώτη είναι ανεξάρτητη από τη δεύτερη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η επανάκτηση των περιοχών που έχουν καταλάβει οι αντάρτες και οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους «θα χρειαστεί χρόνο».

«Τρέφει αυταπάτες αν πιστεύει ότι υπάρχει στρατιωτική λύση στον πόλεμο στην Συρία», σημείωσε ο Τόνερ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, σχολιάζοντας την συνέντευξη του Σύρου προέδρου.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος θεωρεί σημαντική την επίτευξη συμφωνίας για μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, αλλά χρειάζονται ακόμη να γίνουν πολύ περισσότερα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα, αλλά η δουλειά απέχει πολύ από την ολοκλήρωση της», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς.

«Τις ερχόμενες μέρες θα αναζητήσουμε για δράσεις, όχι λόγια, για να δείξουμε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι προετοιμασμένες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», ανέφερε.

Παράλληλα τόνισε πως η Ρωσία επιδείνωσε σε κάποιες περιπτώσεις την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία στοχεύοντας περιοχές όπου υπήρχε μικρή παρουσία των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Σημειώνεται πως απεστάλησαν στους αντάρτες που αντιτίθενται στην κυβέρνηση Άσαντ νέοι πύραυλοι εδάφους-εδάφους για να αντιμετωπίσουν την επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροσκαφών, κοντά στο Χαλέπι, ενισχύοντας την υποστήριξη ως απάντηση στην επίθεση, όπως ανέφεραν δύο διοικητές δυνάμεων ανταρτών.

Οι διοικητές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι πύραυλοι με βεληνεκές 20χλμ εστάλησαν σε ικανές ποσότητες ως απάντηση της επίθεσης που έχει κόψει τις γραμμές εφοδιασμού των ανταρτών από τα τουρκικά σύνορα προς τα μέρη της πόλης του Χαλεπίου που ελέγχουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

«Αποτελεί άριστη επιπλέον δύναμη πυρός για μας», δήλωσε ένας εκ των διοικητών που αρνήθηκε να κατονομαστεί. Ο δεύτερος διοικητής ανέφερε πως οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται για να πλήξουν θέσεις των δυνάμεων του στρατού πέρα από την γραμμή του μετώπου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο)

Δημοφιλή