Αλήθειες που δεν πρέπει να κρύψει η διαιτησία...

Αλήθειες που δεν πρέπει να κρύψει η διαιτησία...
Contra

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος καταγράφει με μια δεύτερη ματιά τα συμπεράσματα από το ντέρμπι του ΟΑΚΑ.

Έχουν περάσει μερικές ώρες από το τελευταίο σφύριγμα του Καλογερόπουλου στο ΟΑΚΑ. Την άποψή μου για τις αποφάσεις του διαιτητή την εξέφρασα από χθες βράδυ, όπως πολλοί από εσάς τους αναγνώστες του Contra.gr ήδη γνωρίζετε. Με ακόμη πιο ψύχραιμη ματιά το γενικό συμπέρασμα δεν αλλάζει. Ένας διαιτητής που όλες τις δύσκολες και κρίσιμες φάσεις τις βλέπει υπέρ μιας ομάδας, δεν είναι καλός διαιτητής και επηρεάζει το αποτέλεσμα. Λίγο ή πολύ ο καθένας μας μπορεί να το κρίνει… Για μένα το διαμόρφωσε. Για να τα λέμε όλα, ασφαλώς και υπάρχουν παιχνίδια που οι διαιτητικές αποφάσεις τα έχουν επηρεάσει ή διαμορφώσει υπέρ του Ολυμπιακού. Εδώ, όμως, μιλάμε για το χθεσινό ματς, δεν κάνουμε αναδρομή στο παρελθόν.

Περί διαιτησίας

Στην αποβολή του Μποτία ασφαλώς και δεν πέφτει μόνος του κάτω ο Αραβίδης. Θα ήταν τρελός να έχει τη μπάλα μπροστά του και φάτσα την εστία και να βρεθεί φαρδύς πλατύς στο γήπεδο. Από την άλλη, ακόμη και τώρα δεν υπάρχει ριπλέι που να δείχνει ξεκάθαρα ότι τον τράβηξε ο Ισπανός. Ας δεχθούμε για την οικονομία της συζήτησης ότι όντως έγινε ανατροπή και έπρεπε να βρει κόκκινη κάρτα. Ακόμη και με δέκα παίκτες ο Ολυμπιακός δεν συνάντησε ιδιαίτερα προβλήματα. Αντίθετα, το γεγονός ότι πήρε μέτρα η ΑΕΚ στο γήπεδο ίσως διευκόλυνε κιόλας να γίνει πιο απειλητική η ομάδα του Μάρκο Σίλβα στην κόντρα…

Ας δεχθούμε ακόμη και ότι υπήρχε χέρι στη φάση του Μιλιβόγεβιτς. Για ποιο λόγο έπρεπε να δει και δεύτερη κίτρινη ο Σέρβος; Από τη στιγμή που η μπάλα πηγαίνει στο χέρι κι όχι το αντίθετο, άρα δεν υπάρχει καμία πρόθεση γιατί θα έπρεπε να τον αποβάλει ο ρέφερι; Και κάτι ακόμη για να πάμε παρακάτω. Ο Βάργκας μπαίνει ή δεν μπαίνει στην περιοχή του Ρομπέρτο νωρίτερα απ’ ότι επιτρέπει ο κανονισμός; Εδώ, βέβαια, δεν φταίει ο παίκτης της ΑΕΚ που τελικά σκοράρει. Ο διαιτητής φταίει και ο βοηθός, καθώς και οι τρεις παίκτες του Ολυμπιακού που πριν την εκτέλεση είναι δίπλα στον Βάργκας, αλλά στη συνέχεια τον κοιτάζουν, καρφωμένοι σαν αγάλματα να παίρνει τη μπάλα και να σκοράρει!

Να μην κρυφτούν οι αλήθειες

Για να πάμε και στην ουσία, οι όποιες αποφάσεις του διαιτητή δεν πρέπει να κρύψουν και μερικές αλήθειες που προέκυψαν στη διάρκεια του παιχνιδιού και πρέπει να προβληματίσουν πρώτα απ’ όλους τον Μάρκο Σίλβα, ο οποίος δεν θέλει να αφήνει τίποτα στην τύχη.

Για την ολιγωρία τριών παικτών στη φάση του γκολ τα είπαμε. Θα πρέπει να σταθούμε, όμως, και στη ρίζα του κακού επειδή σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Σε όλα το πρώτο ημίχρονο Σιόβας και Μποτία με πόδια και με χέρια, κατάφεραν να «φρενάρουν» τον Αραβίδη. Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, όμως, και στην πρώτη πάσα που περνάει στην πλάτη της άμυνας και οι δύο στόπερ του Ολυμπιακού έχασαν τον επιθετικό της ΑΕΚ από τα μάτια τους. Αν δεν πέσει εκεί ο Αραβίδης βγαίνει φάτσα με τον Ρομπέρτο σε κλασικό τετ α τετ.

Εδώ υπάρχει πρόβλημα και χτυπητή αδυναμία, το οποίο γίνεται ακόμη πιο έντονο αν σκεφτεί κανείς ότι ανάλογη φάση πήγε να βρει και στο πρώτο ημίχρονο, αλλά τη μία πρόλαβε κι έκοψε ο Ομάρ και την άλλη ο Μαζουακού. Με άλλα λόγια, δικαιώνονται όλοι όσοι λένε ότι είναι ανάγκη ο Ολυμπιακός να αποκτήσει έναν πιο γρήγορο κεντρικό αμυντικό γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Επειδή οι υπάρχοντες όσο ικανοί κι αν είναι στο μαρκάρισμα και στην προσωπική μονομαχία, έχουν πρόβλημα στην «πλάτη» τους με γρήγορους επιθετικούς.

Πάμε παρακάτω. Διάβασα προσεκτικά την άποψη του φίλου Τσάρλυ, ο οποίος θεωρεί ότι έκανε λάθος ο Μάρκο Σίλβα που αντικατέστησε μετά την αποβολή του Μποτία τον Φορτούνη κι όχι τον Ιντέγε. Είμαι σίγουρος ότι και πολλοί άλλοι έχουν την ίδια άποψη. Προσωπικά διαφωνώ κι ας μην ήταν χθες σε καλό βράδυ ο Ιντέγε. Ο Πορτογάλος τεχνικός προτίμησε να κρατήσει στο γήπεδο τον Νιγηριανό επειδή έχει πιο πολλές δυνάμεις, μαρκάρει περισσότερο και είναι πιο ανθεκτικός στις μάχες σώμα με σώμα. Επίσης έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ο «Φορτού» είχε εγκλωβιστεί από το ξεκίνημα κόντρα σε δύο και τρεις αντιπάλους. Όσο για τους δύο ακραίους, ο Σεμπά είχε μπει 20 λεπτά νωρίτερα και ήταν «φρέσκος», ενώ ο Ντουρμάζ είχε πάρει τον αέρα του Γκάλο.

Ακόμη, όμως, κι αν δεχθούμε ότι έκανε λάθος ο προπονητής που αντικατέστησε τον καλύτερο παίκτη του Ολυμπιακού φέτος. Το νέο του ηγέτη, τον πρώτο του σκόρερ. Υπάρχει κανείς ή κάτι που να δικαιολογεί τη δυσαρέσκεια του Φορτούνη; Μένει η ομάδα με δέκα. Ο κόουτς κάποιον πρέπει να βγάλει για να βάλει στόπερ. Επιλέγει τον Κώστα. Και 100% λάθος να είναι η απόφασή του δικαιολογείται ο Φορτούνης να αντιδράσει με μούτρα; Σε καμία περίπτωση! Δηλαδή αν συμπεριφέρεται έτσι στα 23 του, στα 28 ή στα 30 τι θα κάνει; Θα ρίχνει χαστούκια στον προπονητή; Αυτή είναι λάθος νοοτροπία δείχνει παίκτη με τάση να ανέβει στο… καλάμι και ο Κώστας, επειδή έχει μυαλό και ήθος, είμαι σίγουρος ότι θα το καταλάβει. Αν όχι δεν θα κάνει κακό ούτε στον Σίλβα ούτε στον Ολυμπιακό. Στη δική του καριέρα θα κάνει και θα είναι κρίμα επειδή το μέλλον του διαγράφεται λαμπρό.

Να ωριμάσει ο Μίλι

Στη συνέχεια, θα ήθελα να σταθώ και στον Λούκα Μιλιβόγεβιτς. Έναν παίκτη, τον οποίο ο κόουτς θεωρεί κολώνα στο οικοδόμημα του Ολυμπιακού και δεν τον βγάζει ούτε… τιμωρημένο που λέει ο λόγος. Στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ παίρνει κίτρινη επειδή πάει και διαμαρτύρεται στο διαιτητή υπέρ του συμπατριώτη του Ζντιέλαρ. Χθες παίρνει άλλη μία για ένα άτσαλο μαρκάρισμα στον Σιμόες 7 λεπτά πριν τον αποβάλει ο Καλογερόπουλος. Μήπως θα έπρεπε να ωριμάσει λίγο περισσότερο και να μην μαζεύει κάρτες λες και είναι στραγάλια;

Όλα τα παραπάνω μπορεί να έχουν ισχυρή βάση ή μπορεί να είναι σημαντικά μόνο στο δικό μου μυαλό. Ποιος ξέρει; Το θέμα είναι ότι ο Μάρκο Σίλβα πρέπει να κοιτάξει και κάτω από το χαλάκι ενόψει και των αγώνων με την Άντερλεχτ που έρχονται. Να βγάλει από την εξίσωση την παράμετρο «διαιτητής» και να δει σε ποιους τομείς πρέπει να βελτιωθεί η ομάδα του ακόμη περισσότερο και σε ατομικό επίπεδο. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Τέλος, πέρα κι έξω από τα όποια λάθη θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Ολυμπιακός έδειξε πόσο μεγάλη ομάδα είναι όταν έμεινε αρχικά με 10 και στη συνέχεια με 9 παίκτες! Με πρώτο και καλύτερο τον ΤΕΡΑΣΤΙΟ Ρομπέρτο αυτή η ομάδα αρνήθηκε να παραδοθεί. Τα έδωσε όλα ασυμβίβαστη με το τι σημαίνει «ήττα». Κι αυτό είναι μεγάλο παράσημο και για όλους όσους φορούν αυτή τη φανέλα, αλλά και για τον προπονητή που δουλεύει με ένα σύνολο πρωταθλητών όχι στα λόγια αλλά στην πράξη.

Πηγή: Contra

Δημοφιλή