Στις κάλπες οι εισαγγελείς για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Στις κάλπες οι εισαγγελείς για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Στις κάλπες προσήλθαν σήμερα οι εισαγγελείς σε όλη τη χώρα, εκτός από την Αθήνα και τον Πειραιά, όπου θα ψηφίσουν στις 28 Φεβρουαρίου, για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Οι εκλογές αυτές προέκυψαν αναπάντεχα, από τις αναταράξεις, που προκλήθηκαν στους κόλπους της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας από παραίτηση της πλειοψηφίας του 9μελούς Δ.Σ, μετά από την έκδοση ανακοίνωσης του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα, σχετικά με το επιτρεπτό ή μη της χρήσης παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Μέχρι τώρα, σε σύνολο 350 εγγεγραμμένων ψήφισαν 300 εκ των οποίων οι 70 ήταν στη Θεσσαλονίκη.

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου θα προσέλθουν στην κάλπη, που θα στηθεί στα Δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, οι εισαγγελείς που υπηρετούν στις εισαγγελίες Αθηνών και Πειραιώς, ενώ το ίδιο βράδυ θα πραγματοποιηθεί η διαλογή των ψήφων και η έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων σε όλη την Ελλάδα.

Στο 9μελές συμβούλιο της Ένωσης αναμένεται να εκλεγούν, έξι εισαγγελείς προερχόμενοι από τον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας (Πρωτοδικών) και τρεις εισαγγελείς από το δεύτερο (Εφετών) και τρίτο βαθμό (Άρειο Πάγο) αντίστοιχα.

Μεταξύ των υποψηφίων είναι ο σημερινός πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, Αντεισαγγελέας Εφετών, ο οποίος ανανέωσε την θητεία του για 4ο έτος ως Εισαγγελέας Αντιτρομοκρατικής και ο σημερινός Γενικός Γραμματέας της Ε.Ε. Δημήτρης Ζημινίτης , εισαγγελέας Πρωτοδικών, ο οποίος είναι και αναπληρωτής του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίου, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ως αντίπαλο δέος του νυν Προέδρου για την κατάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε.Ε εμφανίζεται ο αρχαιότερος ιεραρχικά μεταξύ των υποψηφίων εισαγγελέας εφετών Δημήτρης Ασπρογέρακας, ο οποίος μάλιστα υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών της Ε.Ε.Ε.

Δυναμικό παρόν δίνει στις εκλογές και η Βόρεια Ελλάδα με 5 υποψηφιότητες.

Εισαγγελικοί κύκλοι θεωρούν ότι, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και οι δύο ήδη διατελέσαντες Αντιπρόεδροι της E.E.E, σε παλαιότερες θητείες του ΔΣ. Δημήτρης Μητρούλιας (που φέρεται ότι, συνέβαλε στη μισθολογική αποκατάσταση των δικαστικών λειτουργών) και Νικόλαος Καλλίδης, Αντεισαγγελείς Εφετών Θεσσαλονίκης και οι δύο.

Ωστόσο και οι άλλοι υποψήφιοι θεωρούνται ικανότατοι Εισαγγελείς, με πλούσια δικαστηριακή εμπειρία, που έχουν υπηρετήσει και υπηρετούν σε καίριες θέσεις και έχουν χειριστεί πλήθος δικογραφιών με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος της Ε.Ε.Ε Παρασκευάς Αδάμης, Εισαγγελέας Πρωτοδικών, που έχει διατελέσει στο παρελθόν Εισαγγελέας Σ.Δ.Ο.Ε (υπόθεση χρηματιστηρίου), ενώ πρόσφατα ήταν ο Εισαγγελέας της έδρας που πρότεινε δις ισόβια, για το διπλό φονικό στη Μάνη.

Επίσης ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αντώνης Παπαματαθαίου, με πλούσιο νομοπαρασκευαστικό έργο, η εισαγγελέας Πρωτοδικων Ευθυμία Σωτηροπούλου, η οποία μεταξύ άλλων έχει διατελέσει εισαγγελέας ενδοοικογενειακής βίας, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Δούβας, καθώς και οι αντιεισαγγελείς Πρωτοδικών Αθηνών Γεώργιος Νούλης (παραιτηθείς αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ε.Ε.Ε.), Σωτήρης Μπουγιούκος, Χριστιάνα Φραγκιά και Ροζαλία Λάλλη, που διατελούν ή έχουν διατελέσει εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος και ποινικής δίωξης.

Τις υποψηφιότητες, που θα τεθούν στην κρίση των εισαγγελέων συμπληρώνουν επίσης, κατά σειρά αρχαιότητας, οι Ανδρέας Κατεβάτης, Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών με θητεία στο Δ.Σ της Ε.Ε.Ε, Αρετή Σκαφίδα, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Σπυριδούλα Σταυράτη, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Θεοδούλη Επιγαρίδου, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και Ιωάννης Παναγόπουλος, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος αν και ιεραρχικά νεότερος των 18 υποψηφίων έχει ήδη δύο θητείες στο Δ.Σ της Ε.Ε.Ε ως ταμίας.

Δημοφιλή