ΔΙΕΘΝΕΣ
15/02/2016 03:56 EET | Updated 15/02/2016 05:59 EET

Μαθήματα διπλωματίας από τον Αυστριακό ΥΠΕΞ: Άμα κλείσουμε τα σύνορα για 24 ώρες θα αλλάξει στάση η Ελλάδα

ROBERT ATANASOVSKI via Getty Images
Austrian Foreign minister Sebastian Kurz gives a press conference in Skopje on February 12, 2016. 6. Sebastian Kurz visit Macedonia at the end of his Balkan tour. / AFP / Robert ATANASOVSKI (Photo credit should read ROBERT ATANASOVSKI/AFP/Getty Images)

Με κλείσιμο των συνόρων στην ΠΓΔΜ απειλεί απερίφραστα την Ελλάδα ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχτεί ευρωπαϊκή βοήθεια» δηλώνει στα Νέα.

Όπως υποστηρίζει, το κλείσιμο των συνόρων στην ΠΓΔΜ θα αποτελέσει ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πρόσφυγες να μην ξεκινήσουν για την Ευρώπη.

«Οι πρόσφυγες ξεκινούν όταν ξέρουν ότι γρήγορα θα φτάσουν στην Ευρώπη. Εάν δεν υπάρχει αυτή η προοπτική, τότε όλο και λιγότεροι θα πάρουν το δρόμο. Πρέπει να μειώσουμε τις ροές προσφύγων. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τους σταματήσουμε σε κάποια σύνορα» προσθέτει.

Συνεχίζει, δε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν δεν είναι τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, θα πρέπει να είναι τα σύνορα Ελλάδας-Μακεδονίας (πΓΔΜ)». Ο Κουρτς υποστηρίζει ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, παρά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. «Δεν ξέρω αν θα το κάνει η Τουρκία, αλλά η Μακεδονία (πΓΔΜ) είναι πρόθυμη να το κάνει» αναφέρει.