Αντιπροσωπεία αγροτών κατέθεσε προτάσεις στο Μαξίμου. Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις. Τι απάντησε το Μαξίμου

Αντιπροσωπεία αγροτών κατέθεσε προτάσεις στο Μαξίμου. Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις. Τι απάντησε το Μαξίμου
Eurokinissi

Επίδοση των προτάσεών της κατέθεσε στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Δευτέρας η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων και όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποί της στη βάση αυτών των προτάσεων προτίθενται να προχωρήσουν σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση θα αναμείνει να υποβληθούν και άλλα αιτήματα από τους αγρότες, προκειμένου να προχωρήσει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με όρους αντιπροσωπευτικότητας για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου,

Στη λίστα σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνονται τα βασικά αιτήματα των αγροτών. Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε συνάντηση με κανέναν αξιωματούχο όπως είχαν άλλωστε προαναγγείλει οι αγρότες.

«Δεν θα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Θα παραδώσουμε τα αιτήματα και θα φύγουμε. Δίνουμε στο Μαξίμου προθεσμία 48 ωρών για να μας απαντήσει επί των αιτημάτων μας. Από αυτό θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω στάση μας» δήλωσε νωρίτερα το μέλοςτου Παμφθιωτικού Αγροτικού Σύλλογου Δημήτρης Δημογιάννης.

Σε άλλη του τοποθέτηση, μιλώντας στο Σκάι, είπε πως μεταφέρει τα αιτήματα των αγροτών και κοστολογημένες προτάσεις διευκρινίζοντας πως τα μπλόκα παραμένουν.

Εν τω μεταξύ η HuffPost Greece επικοινώνησε με τον κ. Βαγγέλη Μπούτα από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων ο οποίος επιβεβαίωσε πως πράγματι υπάρχει τέτοια κίνηση η οποία όπως τόνισε δεν τους αντιπροσωπεύει.

«Πρόκειται για τους μεγαλοαγρότες δεν μας αφορά» δήλωσε ο ίδιος.

Η συντονιστική ζητεί απόσυρση των προωθούμενων σχεδιασμών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, όπως μεταξύ άλλων αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Τι δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Η κυβέρνηση θα αναμείνει να υποβληθούν και άλλα αιτήματα από τους αγρότες, προκειμένου να προχωρήσει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με όρους αντιπροσωπευτικότητας για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, δήλωσε ο κ. Αποστόλου μόλις πληροφορήθηκε ότι υποβλήθηκαν αιτήματα αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Μόλις πληροφορήθηκα ότι υποβάλλεται αυτήν τη στιγμή κι άλλο ένα αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό» είπε ο κ. Αποστόλου και ενημέρωσε:

«Όπως γνωρίζετε υπάρχουν και άλλα αιτήματα και είναι θετικό ότι άρχισαν να ανταποκρίνονται οι αγρότες που κινητοποιούνται στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο. Εμείς θα περιμένουμε κι άλλα αιτήματα να υποβληθούν, γιατί θέλουμε σε αυτήν τη συνάντηση, όχι μόνο να υπάρχει μία αντιπροσωπευτικότητα, αλλά και προκειμένου ο διάλογος να είναι πραγματικά ουσιαστικός και να αφορά όλους τους αγρότες. Θα καταβάλουμε μία προσπάθεια, ούτως ώστε η επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό να έχει αντιπροσωπευτικότητα, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο αυτήν την ώρα».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτή η συνάντηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε ότι θα γίνει σύντομα, αλλά αυτήν την ώρα προέχει η αντιπροσωπευτικότητα, ώστε να αφορά όλους τους αγρότες.

Σύγχυση

Όμως όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο οι αγρότες δείχνουν να βρίσκονται σε σύγχυση, εν αναμονή κλήσης από την κυβέρνηση, προκειμένου να προσέλθουν για να καταθέσουν τις απόψεις τους. Οι συσχετίσεις αλλάζουν διαρκώς και στα μπλόκα της χώρας επικρατεί ασάφεια ως προς τις διεκδικήσεις, αφού όπως δήλωσαν οι επικεφαλής της κινητοποίησης «κάποιοι πατούν σε δύο βάρκες, άλλοι αλλάζουν γνώμη διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις για την απόφασή τους, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που απλώς… παρακολουθούν τις εξελίξεις».

Κοινό ζητούμενο -πλην του «οχυρού» της Νίκαιας, που παραμένει σταθερό στις αποφάσεις του για μη προσέλευση σε διάλογο έως ότου αποσυρθούν εξ ολοκλήρου ασφαλιστικό και αγροτικό- είναι να γίνει ο διάλογος επί των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στην κυβέρνηση, κάτι που ωστόσο αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας, αφού ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, πρόβλημα αποτελεί το ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα εκπροσωπήσουν την Επιτροπή στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Πολλοί ζητούν να συγκεντρωθούν οι εκπρόσωποι των μπλόκων της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής και να εκλέξουν τα πρόσωπα που θα διαπραγμευτούν με την κυβέρνηση, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

Σε αποκλεισμό εξάλλου προχώρησαν χθες στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες στο μπλόκο των Τεμπών. Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Παναγιώτης Καλογιάννης τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν πρόκειται να ανοίξουμε μέχρι να γίνει το τηλεφώνημα από τον γραφείο του πρωθυπουργού, που θα μας καλούν σε διάλογο επί των προτάσεών μας». Όπως, μεταξύ άλλων, έκανε γνωστό, ξεπερνούν τα 40 τα μπλόκα ανά τη χώρα που έχουν συνταχθεί με τη θέση των Τεμπών. «Εξακολουθούν να τηλεφωνούν. Υπάρχουν ορισμένοι που θέλουν να συνταχθούν με εμάς, αλλά δεν τους εμπιστευόμαστε».

Ο ίδιος σημείωσε: «Οποιοσδήποτε πάει σε διάλογο, θα πρέπει να έχει την αποδοχή όλων όσοι απαρτίζουν τον κλάδο, αλλά και να αναλάβει την ευθύνη για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, για να μην δυναμιτίσει τον διάλογο, πρέπει να κατανοήσει και να επιλέξει ορθά με ποιους θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η κουβέντα πρέπει να γίνει πέραν των κομματικών γραμμών και των πολιτικών πεποιθήσεων του καθενός, αφού τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, αφορούν το σύνολο του κόσμου».

Σήμερα οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και πέραν αυτών θα υπάρχουν γενικές συνελεύσεις και διαβουλεύσεις.

Όσον αφορά το σημερινό δελτίο των κινητοποιήσεων για την κεντρική και βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

Ούτε για σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σε εκείνο επάνω στον κρατικό αερολιμένα. «Σήμερα στις 19:00 έχει προγραμματιστεί συναυλία, με τη συμμετοχή οκτώ μουσικών, και έτσι θα είναι κλειστός ο δρόμος» τόνισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο πράσινα φανάρια, Βασίλης Μαυροσκάς.

Το συνηθισμένο πρόγραμμα του αποκλεισμού ακολουθεί σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι, ως εξής: 11:00- 15:00 κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά» σύμφωνα με τον συντονιστή Αναστάση Σοϊλεμέζη. Οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Δερβενίου, δεν έχουν καταλήξει σε ποια δύναμη συντάσσονται και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Σήμερα δεν προβλέπεται κάποια κινητοποίηση, μιας και στις 19:00, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στον 'Αγιο Μάμα Χαλκιδικής, όπου αρμόδιος φοροτεχνικός θα ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο για τις αλλαγές που θα φέρει η ενδεχόμενη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Τα «συμφωνηθέντα» ακολουθούν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Ανέστη Κεμανετζόγλου, «το τελωνείο είναι ανοιχτό για όλους στο χρονικό διάστημα 11:00- 15:00, ενώ τις υπόλοιπες ώρες δεν επιτρέπεται η διέλευση κανενός φορτηγού και νταλίκας, αλλά παραμένουμε διαλλακτικοί με τα ΙΧ οχήματα και τα λεωφορεία».Στο μεταξύ, για τις 12:00 έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Σύμφωνα με τον κ. Κεμανετζόγλου «γέρνουμε προς την Νίκαια και περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουμε στη σημερινή τους κινητοποίηση».

Στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: 10:00- 15:00 και 17:00-22:00 είναι κλειστό το τελωνείο για την κυκλοφορία των ΙΧ και λεωφορείων. Φορτηγά και νταλίκες δεν περνούν από το βράδυ της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου, παρά μόνο όταν «κρίνεται απαραίτητο κάτι τέτοιο, για την αποσυμφόρηση της κίνησης και την αποφυγή ατυχημάτων». Σύμφωνα με τον ίδιο «χθες στις 23:00 άνοιξε το τελωνείο για μιάμιση ώρα περίπου, καθώς είχαν συγκεντρωθεί υπεράριθμα φορτηγά και νταλίκες».

Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Αργότερα θα αποφασιστεί εάν θα κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, αποφασίστηκε 24ωρος αποκλεισμός από τις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου Αχιλλέα Καμπούρη.

Σε αποκλεισμό παραμένει για 15η μέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι συμβολικά στο μπλόκο στήθηκε τέντα, με τους συμμετέχοντες σε αυτό να στέλνουν ξεκάθαρο το μήνυμα ότι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν. Υπό σκέψη βρίσκεται ο εναλλακτικός τρόπος διαμαρτυρίας τους στις επόμενες ημέρες.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00- 22:00), Μαυροβουνίου (17:30- 21:00), Μεσημερίου (17:30- 21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00- 14:00 και 17:30- 21:00), Αψάλου (17:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο σημερινός αποκλεισμός ορίστηκε για τις 11 το πρωί και «πάμε επ'αόριστον» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Παναγιώτης Ανδρικόπουλος.

Σε αποκλεισμό του δρόμου στο χρονικό διάστημα 10:00-18:00 προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας και, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής συντονιστικής του μπλόκου Μαυρουδής Μιντσιούδης, ανέφερε ότι τάσσονται με τις προτάσεις των Τεμπών και συμφωνούν να πάνε σε διάλογο με τον πρωθυπουργό «επί των προτάσεων όμως που στείλαμε και όχι για άλλα θέματα». Υπό σκέψη παραμένει η επόμενη κίνηση και ίσως και οριστούν κάποιες εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων.

Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια, «από τις 18:00 προχωράμε σε επ' αόριστον αποκλεισμό και συντασσόμαστε με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων».

Στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως μας επισήμανε η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Διαμάντω Κρητικού, «θα κλείσουμε το απόγευμα, αλλά ακόμα δεν έχουμε ορίσει την ακριβής ώρα».

Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή όλων, Δημήτρη Μόσχο το εξής:

- Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ (24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί και στα δύο).

- Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-17:00 και στα δύο ρεύματα.

- Νεάπολη Τσοτυλίου (24ωρο).

- Στο 'Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί, και ελευθέρας σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.

- Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.

Κλειστή παραμένει από το απόγευμα της Κυριακής στις 18:00 η παλαιά εθνική οδός Κορίνθου-Αθήνας στον Ισθμό από τους αγρότες και σύμφωνα με πληροφορίες ο αποκλεισμός θα διαρκέσει έως θα τις 18:00 απόψε.

Εν τω μεταξύ, για τρίτη εβδομάδα παραμένει κλειστή η νέα εθνική οδός στον Ισθμό από τους αγρότες και η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσω του παραλιακού δρόμου, μέσα από το χωριό Καλαμάκι.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς Καλαμάτα, μέσω της εθνικής οδού Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας, όπως και από την επαρχιακή οδό Καλαμάτας - Μεσσήνης, καθώς αποχώρησαν από το μπλόκο του Ασπροχώματος οι αγρότες με τα τρακτέρ τους.

Τον κόμβο του Ασπροχώματος κρατούσαν μέχρι την περασμένη Παρασκευή κλειστό οι αγρότες της Μεσσήνης και της περιοχής Χανδρινού, οι οποίοι συμμετείχαν και στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης και επικεφαλής του συντονιστικού τους οργάνου Δημήτρης Μπίρης, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανασύνταξης των αγροτών της περιοχής και επιστροφή τους στο Ασπρόχωμα τις επόμενες ημέρες, αφού, όπως είπε, «η αποχώρηση των αγροτών είναι προσωρινή, ώστε καθένας να μαζέψει τις υποχρεώσεις του, γιατί ανοίγει η καλλιεργητική περίοδος».

Αντίθετα, οι αγρότες της Τριφυλίας κρατούν ενεργό το μπλόκο στο Καλό Νερό, οι οποίοι, κατά τη χθεσινοβραδινή τους συνέλευση, αποφάσισαν το κλείσιμο του δρόμου για σήμερα, από τις 4 το απόγευμα έως τις 7 το βράδυ, δυσκολεύοντας εκ νέου την κυκλοφορία των οχημάτων από Κυπαρισσία προς Πύργο και από Πύργο προς Κυπαρισσία, αλλά και των οχημάτων που κατευθύνονται από Τρίπολη και Καλαμάτα προς Πύργο - Πάτρα, μέσω του κόμβου του Καλού Νερού.

Παράλληλα, οι αγρότες του μπλόκου στο Καλό Νερό, ζήτησαν την ενίσχυση των κινητοποιήσεων με περισσότερα τρακτέρ και μεγαλύτερη συμμετοχή συναδέλφων τους.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της δυτικής Αχαϊας, με πολύωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου, ενώ συνεχίζονται οι αποκλεισμοί των εθνικών οδών Πατρών-Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, και Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στην Αιτωλοακαρνανία.

Συγκεκριμένα, αγρότες της δυτικής Αχαϊας έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στον κόμβο της δυτικής Αχαϊας και όπως ανακοίνωσαν ο αποκλεισμός θα διαρκέσει έως τις 22:00.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας συνεχίζουν τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.

Επίσης, αγρότες της Αιγιάλειας αναμένεται να κλείσουν και σήμερα από τις 19:00, για τρεις ώρες, την εθνική οδό Πατρών-Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου.

Δημοφιλή