Μεγάλος σεισμός στη δυτική Πελοπόννησο μεγέθους 5,2 Ρίχτερ

Μεγάλος σεισμός στη δυτική Πελοπόννησο μεγέθους 5,2 Ρίχτερ
Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη δυτική Πελοπόννησο, 11 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία, κοντά στα Κρέστενα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου ο σεισμός σημειώθηκε στις 20.55 και το επίκεντρο εντοπίζεται 11 χλμ. νοτιοανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας. Επίσης, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση, το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο σεισμός είχε εκτός από ένταση και διάρκεια.

Ακολούθησε μικρός μετασεισμός μεγέθους 3,1 Ρίχτερ και αρκετοί ακόμη μικρότερης έντασης.

Η σεισμική δόνηση ανησύχησε κατοίκους του Πύργου, της Αρχαίας Ολυμπίας και άλλων περιοχών της Ηλείας, ορισμένοι από τους οποίους βγήκαν απ' τα σπίτια τους. Παράλληλα έγινε αισθητός σε περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και στην Αθήνα.

Μικρές ζημιές

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με δημάρχους, προέδρους τοπικών κοινοτήτων, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική για να δούμε αν υπάρχουν τυχόν ζημιές από την σεισμική δόνηση», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος. Όπως ανέφερε, ζημιές έχουν καταγραφεί σε σπίτια των κοινοτήτων Φρίξα, Διάσελο, Γρέκα, αλλά και στην πόλη της Κρέστενας και αφορούν κυρίως σε πτώσεις σοβάδων.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές για κατολισθήσεις στην εθνική οδό Πύργου - Τρίπολης στο ύψος της γέφυρας του Ερυμάνθου.

«Πιθανότατα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, συμπληρώνοντας ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο.

Τσελέντης: Η συγκεκριμένη δόνηση δεν έχει καμία σχέση με τον καταστροφικό σεισμό του 1993

Την ανάγκη παρακολούθησης του φαινομένου, δεδομένου ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού έχει αρκετά ρήγματα, επεσήμανε μιλώντας στους patrastimes ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε πως το μικρό εστιακό βάθος, αναμένεται να δώσει πολλούς μετασεισμούς ενώ πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη δόνηση δεν έχει καμία σχέση με τον καταστροφικό σεισμό που είχε σημειωθεί το 1993.

Δημοφιλή