Το... τουρ των Κούρδων στην Ευρώπη με τροχόσπιτα-«οπλοστάσια» – «Μας έδωσαν από 3.000 ευρώ και δώρα τα οχήματα»

Το... τουρ των Κούρδων στην Ευρώπη με τροχόσπιτα-«οπλοστάσια»
yptp.gr

Διάτρητα αποδείχθηκαν για ακόμα μία φορά τα σύνορα των ευρωπαικών κρατών, καθώς οι Κούρδοι που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη κατάφεραν να περάσουν με 240.000 σφαίρες και 22 όπλα από τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές χώρες, σε μία περίοδο που –τουλάχιστον θεωρητικά- οι ευρωπαϊκές Αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής υπό το φόβο των τζιχαντιστών.

«Οι Ευρωπαίοι εγκαλούν σε κάθε ευκαιρία την Ελλάδα για τους ελέγχους στα σύνορά τους ενώ για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι και τα δικά τους σύνορα είναι διάτρητα, ενώ η Ελλάδα είναι αυτή που τελικά συλλαμβάνει τους δράστες. Το γεγονός ότι πέρασαν ανενόχλητοι ευρωπαικά σύνορα πρέπει να μας προβληματίσει συνολικά για τα επίπεδα ασφαλείας και ελέγχου. Γιατί το ίδιο μπορεί να κάνουν (ή να έχουν ήδη κάνει) μέλη που ανήκουν σε δίκτυα τζιχαντιστών», λέει αστυνομική πηγή.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι ο τελικός προορισμός του οπλισμό ήταν το βόρειο Ιράκ, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ Κούρδων και τζιχαντιστών.

Οι επιχειρήσεις του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έγιναν το Σάββατο και την Κυριακή και είχαν ως αποτέλεσμα όχι μόνο τρεις συλλήψεις αλλά και τη χαρτογράφηση της πορείας δύο τεράστιων οπλοστασίων που εντοπίστηκαν λίγο πριν περάσουν σε τουρκικό έδαφος.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι έχουν καταλήξει ότι μετά από απόρρητη πληροφορία έχει εξαρθρωθεί από τις ελληνικές Αρχές ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα προμήθειας πολεμικού υλικού, στο οποίο συμμετείχαν πολλά μέλη που έστελναν οπλισμό στο βόρειο Ιράκ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από συνεργασία της ΕΥΠ με τις τουρκικές Αρχές συνελήφθη στη γειτονική χώρα και τέταρτος συνεργός του κυκλώματος.

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα κατέθεσαν τα τρία άτομα που συνελήφθησαν το απόγευμα του Σαββάτου, δύο στην Αλεξανδρούπολη και ένα στον Έβρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένας από αυτούς ανέφερε στους αστυνομικούς ότι ο ίδιος και οι συνεργοί του έλαβαν από 3.000 ευρώ και δώρο τα οχήματα μεταφοράς των οπλοστασίων (δύο αυτοκίνητα και δύο τροχόσπιτα) για να παραδώσουν τα όπλα και τις σφαίρες στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ.

Ανώτατος αξιωματούχος νευραλγικής υπηρεσίας ασφαλείας αναφέρει: «Τα οχήματα μεταφοράς, δηλαδή τα αυτοκίνητα και τα τροχόσπιτα, αγοράστηκαν πριν από περίπου ενάμιση μήνα από τη Γερμανία για τη μεταφορά του οπλισμού. Από τη Γερμανία οι δράστες μετακινήθηκαν στην Ιταλία οδικώς, ακολούθως στην Ηγουμενίτσα με πλοίο και από εκεί κατέληξαν στην Αλεξανδρούπολη και στον Έβρο. Τελικός προορισμός τους ήταν ενδεχομένως οι Κούρδοι αντάρτες και τα τουρκικοιρακινά σύνορα, όπου ήταν προγραμματισμένη η παράδοση του φορτίου. Η διαδρομή που ακολούθησαν προκύπτει από στοιχεία, όπως η πληρωμή των διοδίων, τα ακτοπλοϊκά εισιτήριά τους και αποδείξεις διαμονής σε ξενοδοχεία. Τα όπλα δεν αποκλείουμε να αγοράστηκαν από τη Βρετανία, όπου γνωρίζουμε ότι ζούσαν πριν ξεκινήσουν το μακρύ ταξίδι τους. Το σίγουρο είναι ότι υπήρχε ζεστό και πολύ χρήμα για αυτή την αποστολή. Και αυτό μας προβληματίζει για το πώς βρίσκεται πίσω από την εντολή».

Οι συλληφθέντες προσπάθησαν να πείσουν τους αστυνομικούς ότι είναι απλά οι μεσολαβητές για τη μεταφορά των όπλων και όχι μαχητές. Οι ισχυρισμοί τους, ωστόσο, δεν έχουν πείσει ακόμα τις ελληνικές Αρχές που εξετάζουν σοβαρά το κατά πόσο σχετίζονται με ένοπλες ομάδες Κούρδων. Στο παρελθόν, πάντως, δεν έχουν απασχολήσει τις τουρκικές Αρχές ως ύποπτοι για ένοπλο αγώνα.

Οι Κούρδοι έφτασαν στην Ηγουμενίτσα μαζί με τα τροχόσπιτα-γιάφκες στις 2 Φεβρουαρίου 2016. Χρονικά υπολογίζεται ότι από τότε είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από τις ελληνικές Αρχές. Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ είχε τεθεί σε επιφυλακή για την παρακολούθησή τους. Οι δύο από τους τρεις Κούρδους, ηλικίας 35 και 36 ετών, οι οποίοι κατείχαν βρετανικά διαβατήρια, είχαν αφήσει ένα τροχόσπιτο γεμάτο όπλα το λιμάνι Αλεξανδρούπολης. Άνδρες του Λιμενικού τους εντόπισαν και τους συνέλαβαν στην είσοδο του χώρου στάθμευσης του λιμένα και στη συνέχεια ερεύνησαν το όχημα και το τροχόσπιτό τους, όπου βρέθηκαν 18 πυροβόλα όπλα, 27.250 σφαίρες διαμετρήματος 22 χιλιοστών, 12.500 φυσίγγια, 400 ευρώ, 80 δολάρια ΗΠΑ, 2.040 λίρες Τουρκίας και 10.000 δηνάρια Ιράκ. Οι κατηγορίες σε βάρος τους αφορούν σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις, λαθρεμπορία και παράνομη μεταφορά-κατοχή- αποθήκευση όπλων και πυρομαχικών.

Μετά τη σύλληψη των δύο Κούρδων στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης ακολούθησε διαβίβαση στοιχείων στην Ασφάλεια από το Λιμενικό για συνεργούς των συλληφθέντων. Έτσι, το πρωί της Κυριακής εντοπίστηκε στο τελωνείο στους Κήπους του Έβρου, ένας 40χρονος Κούρδος με βρετανικό διαβατήριο την ώρα που επιχειρούσε να περάσει στην Τουρκία με αυτοκίνητο με γερμανικές πινακίδες που ρυμουλκούσε τροχόσπιτο γεμάτο όπλα.

Ο 40χρονος είχε τοποθετήσει σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες 200.000 σφαίρες, οχτώ διόπτρες και τέσσερα τυφέκια. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε σύνδεσή του με τους άλλους δύο συλληφθέντες. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις του νόμου περί όπλων. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι βρισκόταν σε συνεννόηση και με τέταρτο άτομο, το οποίο πρόλαβε να περάσει τα σύνορα και εντοπίστηκε από τις τουρκικές Αρχές. Τα τρία άτομα που εντοπίστηκαν σε ελληνικό έδαφος αναμένεται να οδηγηθούν με κακουργηματικές κατηγορίες ενώπιον του Ανακριτή για να απολογηθούν στην κουρδική γλώσσα ύστερα από δικό τους αίτημα.

Δημοφιλή