Κομισιόν: Η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ. Δεν έχουμε plan B για το Brexit

Κομισιόν: Η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ. Δεν έχουμε plan B για το Brexit
Luxembourg's Prime Minister and President of the Eurogroup Council Jean-Claude Junker addresses deputies at the European Parliament in the eastern French city of Strasbourg during a conference on the Economic and Monetary Affairs on November 17, 2008. AFP PHOTO FREDERICK FLORIN (Photo credit should read FREDERICK FLORIN/AFP/Getty Images)
Luxembourg's Prime Minister and President of the Eurogroup Council Jean-Claude Junker addresses deputies at the European Parliament in the eastern French city of Strasbourg during a conference on the Economic and Monetary Affairs on November 17, 2008. AFP PHOTO FREDERICK FLORIN (Photo credit should read FREDERICK FLORIN/AFP/Getty Images)
FREDERICK FLORIN via Getty Images

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισε σήμερα, Τρίτη, οποιοδήποτε ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν δεν έχει «plan B» για ένα Brexit.

«Δεν έχουμε plan B, έχουμε ένα plan A. Η Βρετανία θα παραμείνει στην ΕΕ και θα είναι ένα εποικοδομητικό και ενεργό μέλος της Ένωσης», σημείωσε ο Γιούνκερ, ο οποίος επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στις Βρυξέλλες.

«Αν έλεγα ότι έχουμε ένα plan B, αυτό θα έδινε την εντύπωση ότι υπάρχει κάποια θέληση από την πλευρά της Επιτροπής να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο ότι η Βρετανία θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ΕΕ. Επομένως δεν υπεισέρχομαι στις λεπτομέρειες ενός σχεδίου Β», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρουσίασε στις 2 Φεβρουαρίου ένα προσύμφωνο ανταποκρινόμενος στις διεκδικήσεις της Βρετανίας για να αποφευχθεί μια έξοδός της από την ΕΕ, ωστόσο από το θέμα της μετανάστευσης ως αυτό της εθνικής κυριαρχίας και το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά σημεία διαφωνίας.

Οι προτάσεις του Τουσκ «θα εξεταστούν την Πέμπτη και την Παρασκευή» από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ «και θα δούμε αν θεωρούνται δίκαιες ή όχι για τη Βρετανία και δίκαιες για τα άλλα κράτη μέλη», σχολίασε επίσης ο Γιούνκερ. «Είναι υπερβολικά νωρίς για να το πούμε αυτό», κατέληξε.

Ο Κάμερον, ο οποίος έχει δεσμευτεί να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας του στην ΕΕ, ελπίζει να επιτύχει έναν συμβιβασμό κατά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Ωστόσο προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Κάμερον ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επεξεργαστεί γρήγορα το νομοθετικό κείμενο που απαιτείται αμέσως μόλις επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και των εταίρων της στην ΕΕ. Ωστόσο ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως το κείμενο αυτό θα ψηφιστεί.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα νομοθετήσει, αμέσως μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή (της Βρετανίας στην ΕΕ) στηριζόμενο στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Σουλτς σε δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντησή του με τον Κάμερον.

«Ωστόσο για να είμαι αρκετά σαφής, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει στο κοινοβούλιο και να πει: αυτή είναι η πρότασή μας, εσείς μπορείτε να μας εγγυηθείτε για το αποτέλεσμα. Αυτό δεν είναι δυνατό σε μια δημοκρατία», σημείωσε.

Απευθυνόμενος στον Νάιτζελ Φάρατζ του αντιευρωπαϊκού βρετανικού κόμματος UKIP, ο οποίος είπε ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα ασκήσει βέτο στους όρους μιας συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, ο Σουλτς υπογράμμισε ότι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι να εμποδίζει μια συμφωνία.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει βέτο, αρνούμαι απολύτως αυτού του είδους τη ρητορική", πρόσθεσε ο πρόεδρός του και προειδοποίησε αναφερόμενος στις συνέπειες που θα είχε ένα Brexit: "Η ΕΕ δεν βρισκόταν ποτέ σε μια τόσο δραματική κατάσταση όσο αυτή που βρίσκεται αυτήν την εβδομάδα».

Ο Κάμερον συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Σουλτς και βουλευτές των τριών κύριων πολιτικών ομάδων πριν από τις συνομιλίες που θα έχει με τον Γιούνκερ.

Αρχικά προγραμματιζόταν να συναντηθεί με τους ηγέτες όλων των πολιτικών ομάδων, αλλά το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε --επιτρέποντας στον Βρετανό πρωθυπουργό να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τον ευρωσκεπτικιστή Φάρατζ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή