ΟΗΕ, Τουρκία, Γαλλία και ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στη Συρία

ΟΗΕ, Τουρκία, Γαλλία και ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στη Συρία
The MSF-supported hospital in Ma
The MSF-supported hospital in Ma
laveupv.com/Flickr

Η Τουρκία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέπραξε ένα «καταφανές έγκλημα πολέμου» την Δευτέρα, όταν δύο σχολεία, ένα νοσοκομείο και ένα ιατρικό κέντρο που υποστηρίζεται από την μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Συρία επλήγησαν από πυραύλους με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε ακόμα τις αντιδράσεις του ΟΗΕ, της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Το μακελειό αυτό σημειώθηκε ενώ συριακές δυνάμεις, με την υποστήριξης της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, συνεχίζουν την προέλασή τους προς το Χαλέπι. Κάτοικοι επέρριψαν την ευθύνη για τους βομβαρδισμούς στη Ρωσία.

Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν μεγαλύτερες και πολύ πιο σοβαρές συνέπειες εάν η Μόσχα δεν τερματίσει αμέσως τις επιθέσεις αυτού του είδους.

Τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 50 και πλέον ανθρώπων σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, καταδίκασαν απόψε και οι ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι δείχνουν «τη βαρβαρότητα του καθεστώτος του Άσαντ», που εγείρει ερωτήματα «για το εάν η Ρωσία έχει τη βούληση ή την ικανότητα να συμβάλει να σταματήσει».

Νωρίτερα, η διπλωματία της Γαλλίας είχε επίσης καταδικάσει «με τον εντονότερο τρόπο» τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό κατήγγειλε «τον νέο εσκεμμένο βομβαρδισμό», τις δύο «χωριστές επιθέσεις εναντίον του ίδιου στόχου», που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν «έξι ασθενείς και ένας εργαζόμενος στο νοσοκομείο», του οποίου εξάλλου, όπως υπενθύμισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, οκτώ στελέχη του προσωπικού φέρονται να αγνοούνται.

«Οι επιθέσεις εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων (...) συνιστούν εγκλήματα πολέμου», προσέθεσε ακόμη ο Ερό.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν είχε ανακοινώσει χθες, Δευτέρα, ότι αυτές οι επιθέσεις αποτελούν «κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου», ενώ «επισκιάζουν τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν από την Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας» στην πρόσφατη σύνοδό της στο Μόναχο, στη Γερμανία.

Την ίδια ώρα, σε ένα δελτίο Τύπου, ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef) Άντονι Λέικ δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ για τις πληροφορίες σχετικά με επιδρομές εναντίον τεσσάρων ιατρικών εγκαταστάσεων στη Συρία, περιλαμβανομένων δύο που υποστηρίζονται από την Unicef».

Στην Δαμασκό ο ντε Μιστούρα

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία συναντήθηκε χθες, Δευτέρα, με τον Σύριο υπουργό Εξωτερικών και συζήτησαν για μια κατάπαυση των εχθροπραξιών, την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών αυτόν τον μήνα και την ανάγκη για «απρόσκοπτη» πρόσβαση της ανθρωπιστικής αρωγής σε περιοχές που πολιορκούνται από οποιαδήποτε πλευρά, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα είχε συνομιλίες με τον Ουάλιντ αλ-Μουάλεμ στη Δαμασκό και πρόκειται να συναντηθεί και πάλι μαζί του αργότερα σήμερα, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη ο εκπρόσωπος Άχμαντ Φάουζι τονίζοντας:

«Παρατηρούμε μια επιδείνωση της κατάστασης επί του πεδίου που δεν μπορεί να περιμένει».

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ καταδίκασε τις πολύνεκρες αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν εναντίον νοσοκομείων και σχολείων στη βόρεια Συρία λέγοντας: «Είναι σαφές ότι συριακά και ρωσικά αεροπλάνα είναι πολύ δραστήρια στην περιοχή, θα πρέπει να γνωρίζουν ποιπς είναι υπεύθυνος».

«Αν ήταν εσκεμμένη, η εκ προθέσεως στόχευση αυτών των εγκαταστάσεων, θα μπορούσε να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου», κατέληξε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή