ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16/02/2016 06:29 EET | Updated 16/02/2016 06:29 EET

Κοινές ευρωπαϊκές λύσεις στο προσφυγικό ζητεί το 87% των πολιτών, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα

ASSOCIATED PRESS
A refugee boy, carrying a giant stuffed duck, tries to catch up with his mother while both walk towards the border with Serbia from the transit center for refugees near northern Macedonian village of Tabanovce, Wednesday, Feb. 10, 2016. Macedonian authorities are reinforcing a barrier at the country's border with Greece that is designed to limit the number of migrants and refugees crossing into the country, accepting people only from war-affected zones who declare Austria or Germany as their fin

Κοινές ευρωπαϊκές λύσεις στην προσφυγική κρίση προκρίνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα. Ορατές είναι ωστόσο οι διαφορές μεταξύ «παλαιών» και «νέων» κρατών-μελών, ενώ είναι πολλοί εκείνοι που αμφισβητούν την «κουλτούρα του καλωσορίσματος».

Όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε 11.500 πολίτες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ από το Ίδρυμα Bertelsmann, το 87% τάσσεται υπέρ της από κοινού φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, ενώ το 79% ζητεί την «δίκαιη κατανομή των προσφύγων» μεταξύ των χωρών της Ένωσης και το 69% θεωρεί σωστό οι χώρες που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους στην προσφυγική κρίση να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Τα στοιχεία ωστόσο από τις χώρες οι οποίες εντάχθηκαν στην ΕΕ κατά την περίοδο 2004-2009 είναι χαρακτηριστικά των διαφορών στο εσωτερικό της Ένωσης: σε αυτές τις χώρες, μόνο το 54% υποστηρίζει την δίκαιη κατανομή των ανθρώπων που ζητούν άσυλο, ενώ μεταξύ των πολιτών των «παλαιών» χωρών το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 85%.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων πάντως φαίνεται να απέχει από την «κουλτούρα καλωσορίσματος» που προωθεί η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ. Το 50% όσων συμμετείχαν στην δημοσκόπηση αισθάνονται, όπως λένε, συχνά ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, ενώ το 58% εκφράζει φόβο για αρνητικές επιπτώσεις του προσφυγικού στο κοινωνικό σύστημα.