Καμμένος: Οι τουρκικές προκλήσεις δεν θα σταματήσουν με τη δράση του ΝΑΤΟ

Καμμένος: Οι τουρκικές προκλήσεις δεν θα σταματήσουν με τη δράση του ΝΑΤΟ
Sooc

Στην εκπομπή «Στον Ενικό» εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος, όπου μίλησε για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, το ενδεχόμενο εγκατάστασης προσφύγων στη Θράκη και για το ατύχημα στην Κίναρο.

Όχι στις κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων

Ο υπουργός δήλωσε ότι δεν θα υπάρχουν κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων. «Τα τουρκικά πλοία θα δρουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα», τόνισε, προσθέτοντας ότι στην περιοχή ισχύει η αρχή της μέσης γραμμής.

ο υπουργός παρατήρησε ότι με βάση τη μέση γραμμή, τα Ίμια βρίσκονται καθαρά σε ελληνικά χωρικά ύδατα και επανέλαβε ότι ο μόνιμος Έλληνας αξιωματικός στην αρμάδα έχει τη δυνατότητα βέτο σε όποιο μέρος των επιχείρησεων.

Ο κ. Καμμένος διευκρίνισε ότι η ΝΑΤΟική δύναμη δρα υπό τη διοίκηση όλων των μελών και υπάρχει μόνιμος Έλληνας αξιωματικός ο οποίος μπορεί να θέσει βέτο σε οποιοδήποτε μέρος της επιχείρησης.

«Το ΝΑΤΟ ήρθε γιατί η τουρκική ακτοφυλακή βοήθαγε το πέρασμα των προσφύγων στην Ελλάδα», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι τα νατοϊκά πλοία θα κάνουν επιτήρηση και παρακολούθηση και θα ειδοποιούν τα αντίστοιχες αρμόδιες αρχές.

Με ευθύνη της νατοϊκής δύναμης θα επιστρέφουν στην Τουρκία όσοι βγαίνουν από τα παράλια, ανέφερε και παρατήρησε ότι με την παρουσία του ΝΑΤΟ δεν θα λήξει η τουρκική προκλητικότητα, αλλά θα διαπιστωθεί από τρίτο μάτι η παραβατικότητα της έναντι των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Επίσης σχολίασε ότι η Τουρκία θέλει την παρουσία του ΝΑΤΟ γιατί υπάρχουν 22 ρωσικά πλοία στο Αιγαίο.

Οι τουρκικές προκλήσεις θα συνεχιστούν με ή χωρίς το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Με αφορμή το μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη την Δευτέρα, ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν θα σταματήσουν με τη δράση της νατοϊκής αρμάδας. Θα συνεχιστούν, όπως και θα συνεχιστούν οι ελληνικές αναχαιτίσεις όσο διασφαλίζουμε ασκούμε την εθνική κυριαρχία.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εγκατάστασης προσφύγων στη Θράκη, ο υπουργός τόνισε ότι ο ίδιος είναι αντίθετος σε κάτι τέτοιο. Επίσης ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν θα αναλάβει τη σίτιση των μεταναστών με απευθείας ανάθεση. Θα υπάρξουν μόνο διαγωνισμοί σε τοπικό επίπεδο για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και σε ευρύτερο επίπεδο, στη βάση των στάνταρντς που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπήρχαν ξένα πλοία στην περιοχή όταν συνετρίβη το μοιραίο ελικόπτερο

Όσον αφορά το δυστύχημα στην Κίναρο, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι στην περιοχή διεξαγωγής της άσκησης δεν υπήρχαν ξένα πλοία, ενώ τα ελικόπτερα υτού του τύπου δεν επιδέχονται παρεμβολών στα όργανά τους, ωστόσο παρέπεμψε στο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής, η οποία θα εξακριβώσει τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.Το υπουργείο θα επανεξετάσει το θέμα της πτώσης του ελικοπτέρου στα Ίμια.

Για την σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα: «Αυτό το ζευγάρι δεν χωρίζει εύκολα»

Μιλώντας για την σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός δήλωσε: «Αυτό το ζευγάρι δεν χωρίζει εύκολα», ενώ πρόσθεσε: «Με τον πρωθυπουργό έχουμε μια φιλική, πολύ βαθιά σχέση. Είμαστε δύο άνθρωποι που πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στο σάπιο σύστημα της μεταπολίτευσης. Μέσα από δημοκρατικό διάλογο συνεργαζόμαστε, και βρίσκουμε μια κοινή συνισταμένη».

Δημοφιλή