ΕΙΔΗΣΕΙΣ
16/02/2016 09:48 EET | Updated 16/02/2016 09:51 EET

«Αποκαλυπτήρια» Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. Το ραντεβού με Μέρκελ και η ...κοπή της βασιλόπιτας

SOOC

Το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είναι ίσως το πιο σημαντικό και κρίσιμο ραντεβού του νέου προέδρου της ΝΔ, στην παρθενική του εμφάνιση στο ΕΛΚ με την νέα του ιδιότητα.

Αλλά και για την Γερμανίδα Καγκελάριο θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σχηματίσει γνώμη και άποψη για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να της λυθούν τυχόν απορίες για το ποιος είναι και τι πρεσβεύει.

Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι μόλις πριν από 15 ημέρες στο Λονδίνο, η κυρία Μέρκελ αφιέρωσε το 1/3 της συζήτησης που είχε με τον έλληνα Πρωθυπουργό ρωτώντας τον για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΝΔ και δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πολιτικές θέσεις και τις απόψεις του.

Τότε, πολλοί έσπευσαν να ερμηνεύσουν το ενδιαφέρον της ως μια έμμεση «προτίμηση» για τον επόμενο έλληνα Πρωθυπουργό, με δεδομένο, ότι ανάλογο ενδιαφέρον είχε επιδείξει και τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν υποδεχόταν τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον ρωτούσε επίμονα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα...

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναχωρεί το απόγευμα για την Βελγική πρωτεύουσα με μια βασική επιδίωξη.

Να παρουσιάσει με κάθε λεπτομέρεια τις θέσεις του για όλα τα ανοιχτά ζητήματα και να απαντήσει σε όσους προεξοφλούν τη στήριξη του κόμματός του στην κυβέρνηση, ότι «το Σύνταγμα προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες όταν ένας Πρωθυπουργός αδυνατεί να υλοποιήσει όλα όσα έχει δεσμευθεί».

Μια πρόγευση των προθέσεών του δίνει ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης με άρθρο του που δημοσιεύεται στο περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο", στο οποίο αναφέρει:

«Η πρώτη και κύρια ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση. Εμείς, όπως πάντα, θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον, με νηφαλιότητα, αλλά και ανυποχώρητη αποφασιστικότητα».

Μπορεί επισήμως στην ατζέντα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να κυριαρχεί το μεταναστευτικό, ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει καταρχήν να πείσει την «Δεξιά» πτέρυγα των ευρωπαίων ηγετών ότι δεν επιδιώκει ο ίδιος την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά αντιθέτως θα τονίσει την αναγκαιότητα για πολιτική σταθερότητα, ενώ θα τοποθετηθεί υπέρ των μεταρρυθμίσεων, όχι όμως και σε αύξηση της φορολόγησης.

Η κοπή της ...γαλάζιας βασιλόπιτας στην βελγική πρωτεύουσα

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και να μιλήσει σε στελέχη της ΝΟΔΕ Βελγίου την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 19.00 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παρουσία της Τοπικής Επιτροπής Βρυξελλών και της ΕΚΟ-Υπαλλήλων Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης να πραγματοποιήσουν την κοπή της Βασιλόπιτας.

Το πρόγραμμα των επαφών του προέδρου της ΝΔ:

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει διμερείς συναντήσεις με την Καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Angela Merkel, με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Boyko Borissov, με τον τέως Πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Mariano Rajoy και με τον τέως Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Pedro Passos Coelho.

Επίσης, θα έχει προηγηθεί σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της Ε.Ε.

Ειδικότερα:

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου

10:30: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schultz.

12:30: Συνάντηση με την Επίτροπο Μεταφορών κυρία Violeta Bulc.

13:00: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Junker.

13:30: Συνάντηση με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

15:30: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη κ. Guy Maurice Marie-Louise Verhofstadt.

16:30: Συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Pierre Moscovici.

17:00: Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. για τον Ευρωκοινωνικό Διάλογο κ. Valdis Dombrovskis.

17:30: Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. για την Απασχόληση, Ανάπτυξη, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα κ. Jyrki Katainen.

18:00: Συνάντηση με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κυρία Corina Cretu.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου

10.00: Συνάντηση με τον Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Joseph Daul.

12: Συνάντηση με την Επίτροπο Ανταγωνισμού κυρία Margrethe Vestager.

13:00: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ε.Λ.Κ.

κ. Manfred Weber.