Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ είναι η νέα πρόεδρος της Διάσκεψης για το Κλίμα

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ είναι η νέα πρόεδρος της Διάσκεψης για το Κλίμα

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι θα αναλάβει μέχρι τον Νοέμβριο την προεδρία της Διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ, θέση από την οποία αποχώρησε ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς λόγω των νέων καθηκόντων του στο Συνταγματικό Συμβούλιο.

Τον Νοέμβριο, η προεδρία αναμένεται να δοθεί στο Μαρόκο για τη διεξαγωγή της COP 22. Στο μεταξύ προβλέπονται μερικές επίσημες συναντήσεις, κυρίως η έναρξη της υπογραφής της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Δεκέμβριο στο Παρίσι, στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 22 Απριλίου.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «μου πρότεινε να αναλάβω την ευθύνη αυτή και δέχτηκα», δήλωσε η πρώην σύντροφος του αρχηγού του γαλλικού κράτους στο τηλεοπτικό δίκτυο iTÉLÉ.

Μετά την προσπάθειά του να συνδυάσει τα καθήκοντα του προέδρου της COP 21 με τις νέες αρμοδιότητές του ως προέδρου Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας, ο Φαμπιούς έστειλε επιστολή παραίτησης από την προεδρία της COP 21 τη Δευτέρα στον Φρανσουά Ολάντ. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο ίδιος συνέχιζε να λέει ότι θα κρατούσε ένα γραφείο στο υπουργείο Εξωτερικών για τα καθήκοντά του ως προέδρου της COP 21.

Ανεξάρτητος θεσμός, το Συνταγματικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, επί μακρόν πολιτική αντίπαλος του Λοράν Φαμπιούς, η οποία δεν επιλέχθηκε ως νέα υπουργός Εξωτερικών της γαλλικής κυβέρνησης στον ανασχηματισμό την περασμένη εβδομάδα, είχε ζητήσει αποσαφήνιση των ρόλων. Στον ανασχηματισμό, στο χαρτοφυλάκιό της προστέθηκαν οι "Διεθνείς σχέσεις για το Κλίμα".

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή