Παλιοί μαχητές του PKK οι τρεις συλληφθέντες της Αλεξανδρούπολης. Όλα τα νέα στοιχεία

Παλιοί μαχητές του PKK οι τρεις συλληφθέντες της Αλεξανδρούπολης. Όλα τα νέα στοιχεία
Sooc

Μαχητές του PKK, οι οποίοι αποσύρθηκαν από την πρώτη γραμμή των πεδίων των μαχών και αφοσιώθηκαν στο υποστηρικτικό δίκτυο προμήθειας όπλων, είναι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι τρεις Κούρδοι που συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι έφυγαν πριν από αρκετά χρόνια από τα πεδία συγκρούσεων με τον τουρκικό στρατό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, οι τουρκικές αρχές εξέφραζαν φόβους πως ο οπλισμός που βρέθηκε στην κατοχή τους επί ελληνικού εδάφους δεν θα χρησιμοποιείτο εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους αλλά εναντίον τουρκικών στόχων. Επισημαίνουν πως σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η τουρκική αεροπορία εξελίσσει σφοδρές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των θέσεων των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

Ως προς τι διαδρομή των τριών συλληφθέντων υπάρχουν στοιχεία ότι ο 40χρονος που είχε εντοπιστεί στον τελωνειακό σταθμό Κήπων Έβρου, αρχικά είχε κάνει μία διέλευση πεζός προς την Τουρκία, όπου φαίνεται να είχε συνάντηση με τον συμπατριώτη του, ο οποίος αργότερα συνελήφθη από τις τουρκικές Αρχές. Όταν επέστρεψε στους Κήπους προκειμένου να πάρει το όχημα και το τροχόσπιτο με τα τυφέκια και πυρομαχικά συνελήφθη από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.

Στο μεταξύ ένα από τα κινητά τηλέφωνα των Κούρδων διακινητών οπλισμού… μίλησε. Ο οργανωτής της μεταφοράς του οπλισμού προς τους Κούρδους μαχητές του Βόρειου Ιράκ, έκλεισε τη συμφωνία στην πόλη Άουσμπουρκ της Γερμανίας λίγο έξω από το Μόναχο. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των τριών Βρετανών υπηκόων, κουρδικής καταγωγής, είχαν έρθει σε επαφή μαζί του τον Δεκέμβριο του 2015.

Σχεδόν ένα μήνα αργότερα τους παρέδωσε τα οχήματα και τα τροχόσπιτα, στις κρύπτες των οποίων υπήρχαν 22 τυφέκια, 240.000 σφαίρες των 22 και 5,5 χιλιοστών, 8 διόπτρες και κλείστρα. Τους έδωσε ως αμοιβή 3.000 ευρώ στον καθένα, και τους υποσχέθηκε πως θα πάρουν ως «μπόνους» τα οχήματα και τα τροχόσπιτα, όταν θα γινόταν η παραλαβή. Γι’ αυτό τον λόγο τα αυτοκίνητα είχαν γερμανικές αλλά προσωρινές πινακίδες κυκλοφορίας, μόνο για το ταξίδι.

Τα στοιχεία του οργανωτή, η τουλάχιστον αυτά που τους είχε δώσει, αν είναι τα πραγματικά, και το κινητό τηλέφωνο του, είναι γνωστά στις αρμόδιες διωκτικές αρχές. Ο τηλεφωνικός αριθμός του εντοπίστηκε σε ένα από τα κινητά τηλέφωνα, που είχε στην κατοχή του ο 40χρονος άνδρας που συνελήφθη στον μεθοριακό σταθμό των Κήπων Έβρου. Όπως κατέθεσαν οι κατηγορούμενοι, το συγκεκριμένο άτομο τους μιλούσε στην αγγλική γλώσσα χωρίς να τους έχει αποκαλύψει άλλα στοιχεία του, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν. Ισχυρίστηκαν πως οπλισμό και πυρομαχικά θα τα παρέδιδαν σε άγνωστα άτομα, που θα έρχονταν σε επαφή μαζί τους τηλεφωνικά, όταν έφθαναν στα σύνορα της Τουρκίας με το βόρειο Ιράκ, όπου μαίνονται οι μάχες μεταξύ Κούρδων και τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ συνεχίζονται οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Τουρκικής αεροπορίας. Όσον αφορά στον οπλισμό, τους είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τον είχε προμηθευτεί ο ίδιος, με νόμιμες και παράνομες αγορές, από Αυστρία και Γερμανία.

Στα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων υπάρχουν καταχωρημένοι παρά πολλοί αριθμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων του εξωτερικού, και κυρίως της Γερμανίας, όπου οι συγγενείς ενός από τους κατηγορουμένους ζουν εκεί. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από την πρώτη έρευνα στα 10 κινητά τηλέφωνα που είχαν συνολικά στην κατοχή τους, δεν έχουν εντοπιστεί κλήσεις προς τηλεφωνικούς αριθμούς που παραπέμπουν σε κινητή ή σταθερή τηλεφωνία της Ελλάδας, ωστόσο αναμένονται τα αποτελέσματα της πλήρους ανάκτησης δεδομένων από τις επίμαχες τηλεφωνικές συνδέσεις, για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα.

Δημοφιλή