Κοινή «κάθοδος» Μέρκελ - Τσίπρα για το προσφυγικό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέναντι στο «μπλοκ» των ακραίων

Κοινή «κάθοδος» Μέρκελ - Τσίπρα για το προσφυγικό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέναντι στο «μπλοκ» των ακραίων
German Chancellor Angela Merkel, left, talks with Greek Prime Minister Alexis Tsipras, right, during the EU summit in Brussels, Belgium on Thursday, Oct. 15, 2015. European Union heads of state meet to discuss, among other issues, the current migration crisis. (AP Photo/Martin Meissner)
German Chancellor Angela Merkel, left, talks with Greek Prime Minister Alexis Tsipras, right, during the EU summit in Brussels, Belgium on Thursday, Oct. 15, 2015. European Union heads of state meet to discuss, among other issues, the current migration crisis. (AP Photo/Martin Meissner)
ASSOCIATED PRESS

Και όμως αυτή τη Σύνοδος Κορυφής θα είναι διαφορετική. Όχι μόνο γιατί το θέμα στην ατζέντα δεν είναι η ελληνική οικονομία- εξάλλου η χώρα μας και στο θέμα του προσφυγικού που συζητείται Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής κριτικής από μερίδα χωρών της ΕΕ. Είναι όμως η πρώτη ίσως φορά που για μείζονος σημασία θέμα για την πορεία της κοινότητας η χώρα μας βρίσκεται στο ίδιο «στρατόπεδο» με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ η οποία και μοιράζεται σε μεγάλο βαθμό τις ίδιες θέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα στον τρόπο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης – δίκαιη κατανομή των προσφύγων στις χώρες και επιβίωσης της Συνθήκης Σένγκεν.

Στο πλαίσιο αυτό, αποκτά ιδιαίτερη σημασία θα είχε και η τριμερής συνάντηση Γερμανίας - Ελλάδας - Τουρκίας που είχε προγραμματιστεί, για την Πέμπτη(18/2) πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Μία συνάντηση, όμως που αναβάλλεται καθώς ο Tούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι θα μείνει στην Άγκυρα, λόγω της τρομοκρατικής επιθεσης. Πάντως η Τουρκία τώρα ή στο εγγύς μέλλον, θα βρεθεί αντιμέτωπη με το πιεστικό αίτημα της 'Αγγελα Μέρκελ να εφαρμοστεί πλήρως και χωρίς άλλες καθυστερήσεις, από πλευράς της Άγκυρας την ευρωτουρκική συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου που στοιχίζει στην ΕΕ 3δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ακυρώθηκε επίσης συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε εκπροσώπους 11 χωρών μελών της ΕΕ οι οποίες δηλώνουν ότι θα υποδεχθούν «εθελοντικά» περισσότερους πρόσφυγες από την Τουρκία, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές.

Η Μέρκελ κρίνεται σε όλα τα επίπεδα

Η ίδια η Καγκελάριος ποντάρει πολλά εφαρμογή των συμφωνηθέντων- τόσο με την Άγκυρα όσο βέβαια και με την Ελλάδα- καθώς το προσφυγικό δεν αποτελεί μόνο μια ακόμη δοκιμασία «επιβίωσης» της ΕΕ αλλά από τη διαχείρισή του κρίνεται και η ίδια η Μέρκελ όχι μόνο σε κοινοτικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο αφού βλέπει τα ποσοστά της δημοτικότητα της, να πέφτουν στη Γερμανία και φυσικά το πρόβλημα δύσκολα θα εξαφανιστεί – οι συνέπειες του ακόμη δυσκολότερα- μέχρι το 2017 που είναι οι γερμανικές εθνικές εκλογές.

Στο μεταξύ σε λίγες εβδομάδες έχουμε τις τριπλές εκλογές στα κρατίδια της Σαξωνίας, όπου οι AfD - η αντιΕυρωπαϊκή Alternative fuer Deutschland - «απειλούν» να κερδίσουν όχι απλά ένα διψήφιο ποσοστό αλλά, ιδιαίτερα στην Σαξωνία να αποτελέσουν τους πολιτικούς ρυθμιστές. Και υπό αυτό το πρίσμα η Γερμανίδα Καγκελάριος καλείται άμεσα να φέρει απτά αποτελέσματα στο προσφυγικό και να πείσει ότι αυτή τη φορά η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία θα λειτουργήσει ουσιαστικά και θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο. Παράλληλα όμως θα πρέπει να πείσει ότι και η Ελλάδα έχει κάνει όλα όσα μπορούσε για να διαχειριστεί στο βαθμό που της αναλογεί, αυτό το πρόβλημα ώστε να αποσιωπήσει τις ακραίες φωνές χωρών -μελών της ΕΕ που επηρεάζουν και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Βέβαια το πιθανότερο σενάριο είναι η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης (18/2) να μην επιφέρει κάποια απτά αποτελέσματα και δεν αποκλείεται να αναζητηθεί νέα διέξοδος με την σύγκληση έκτακτης Συνόδου τις επόμενες μέρες.

Το «μπλοκ» των ακραίων του Βίζενγκραντ και η Αυστρία

Βασικός παράγοντας μιας πιθανής αποτυχίας θα είναι, όπως έχει πλέον καταστεί ξεκάθαρο, οι στάση χωρών όπως η Σλοβακία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία- η ομάδα του Βίζενγκραντ όπως αποκαλείται- στην οποία φαίνεται να προσέρχεται και η Αυστρία. Του «μπλοκ» αυτού, των ανατολικών χωρών με αξιοσημείωτες ακροδεξιές λογικές και πολιτικές θέσεις, ηγείται ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Ουσιαστικά αμφισβητούν ανοικτά τη γερμανική πρόταση- δίκαιη κατανομή προσφύγων, άνοιγμα των συνόρων και διατήρηση της Σένγκεν και έλεγχος των ροών σε τουρκικό έδαφος- και προβάλλουν ως πανάκεια – με δημόσιες δηλώσεις ακραίας και αντιευρωπαϊκής λογικής- το κλείσιμο των συνόρων των Σκοπίων και της Βουλγαρίας με την Ελλάδα.

Η δε Αυστρία ανακοίνωσε μόλις χθες, Τρίτη την εισαγωγή γενικευμένων ελέγχων στα σύνορά της με την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία για να «φρενάρει» την είσοδο αιτούντων άσυλο, σε 12 σημεία εισόδου με τις γειτονικές της χώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπεται ακόμη και η η κατασκευή φρακτών, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο. Η αυστριακή κυβέρνηση αναμένεται να επισημοποιήσει σήμερα, Τετάρτη την έναρξη ισχύος καθημερινών ανώτατων ορίων στην είσοδο αιτούντων άσυλο στο έδαφός της, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. Η «λύση» αυτή δε προβάλλεται ως «αναγκαία» εξαιτίας της «αναποτελεσματικότητας» των λύσεων που προβάλλονται και επιχειρούνται να εφαρμοστούν σε κοινή ευρωπαϊκή βάση.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος επιμένει να απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές να υιοθετήσουν την πρόταση της για καταμερισμό προσφύγων και να μην απομονωθεί η Ελλάδα.

Μέρκελ: Θα συνεχίσω αυτό που ξεκίνησα με την Τουρκία

Μιλώντας μάλιστα από το βήμα του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ανέφερε: «Το μεγάλο θέμα αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι το εξής ερώτημα: έχουμε προχωρήσει τόσο με την ευρωτουρκική μας προσέγγιση στη βάση της ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας για τη συνολική αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής κρίσης και για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ώστε να αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο -διότι με αυτόν μπορεί η παράνομη μετανάστευση να περιοριστεί αισθητά, κάτι το οποίο αποτελεί αποφασιστική προϋπόθεση για την νόμιμη κατανομή- ή πρέπει να τον εγκαταλείψουμε και αντ΄ αυτού, όπως κάποιοι τώρα ζητούν επιτακτικά, να κλείσουμε τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας, με όλες τις συνέπειες για την Ελλάδα και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;» αναρωτήθηκε. Και προσέθεσε ότι αυτή είναι η κατάσταση για τον ενδιάμεσο απολογισμό που η ίδια θέλει να κάνει μετά τη Σύνοδο, διευκρινίζοντας: «Είναι αυτονόητο ότι εγώ θα βάλω τα δυνατά μου ώστε να αποδειχθεί η ευρωτουρκική προσέγγιση ως αυτός ο δρόμος τον οποίο αξίζει να συνεχίσουμε».

Αναφερόμενη, επίσης στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ότι η κατάσταση στο Αιγαίο πρέπει να βελτιωθεί, να βελτιωθεί δηλαδή η παρακολούθηση. «Για αυτό υπάρχει μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Γιατί επιχείρηση του ΝΑΤΟ; Υπάρχουν οι αντίστοιχες ναυτικές μονάδες, υπάρχει μεγάλη ανάγκη μια ακτή 900 χιλιομέτρων να παρακολουθείται συστηματικά για τον εντοπισμό σκαφών που μεταφέρουν παράνομα πρόσφυγες από τη μια πλευρά στην άλλη. Αυτή η αποστολή μπορεί να διεξαχθεί μόνο σε συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή -εδώ πρέπει να εξασφαλιστεί η γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλειά της η τουρκική ακτοφυλακή- και με την FRONTEX. Η Τουρκία δήλωσε πρόθυμη να μεταφέρονται πίσω στο έδαφός της οι πρόσφυγες που διασώζονται από το ΝΑΤΟ ή την FRONTEX», τόνισε η καγκελάριος και σημείωσε ότι η συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λειτουργεί άσχημα, διότι εφαρμόζεται πολύ γραφειοκρατικά. Εργαζόμαστε για μια «απογραφειοκρατικοποίηση», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να μάθει να φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα και αυτό είναι πιο δύσκολο από την φύλαξη των χερσαίων συνόρων.

Δημοφιλή