ΕΙΔΗΣΕΙΣ
17/02/2016 02:32 EET | Updated 17/02/2016 04:38 EET

Στην Βουλή ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του για ασφαλιστικό, προσφυγικό και αγροτικό

Greek Prime Minister Alexis Tsipras attends a parliament session before his speech at the policies statement of his newly elected government, Athens, Monday, Oct. 5, 2015.  Greece's European creditors voiced hope Monday that the country's government will deliver on promises to overhaul its economy, which would pave the way to the release of billions of bailout cash and potential help on debt repayments. (AP Photo/Petros Giannakouris)
ASSOCIATED PRESS
Greek Prime Minister Alexis Tsipras attends a parliament session before his speech at the policies statement of his newly elected government, Athens, Monday, Oct. 5, 2015. Greece's European creditors voiced hope Monday that the country's government will deliver on promises to overhaul its economy, which would pave the way to the release of billions of bailout cash and potential help on debt repayments. (AP Photo/Petros Giannakouris)

Στην τελευταία τους συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν σε ένα πράγμα: κανείς δεν μπορεί να διαχειρίζεται δύο κρίσεις ταυτόχρονα. Και από τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός άρχισε την προσπάθεια να λύσει ένα - ένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Το προσεχές Σάββατο στη Βουλή θα αναπτυχθούν οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού σε όλα τα μέτωπα.

Στην ατζέντα του κ. Τσίπρα είναι το αγροτικό, το προσφυγικό (πρωτίστως), το ασφαλιστικό και το παράλληλο πρόγραμμα που ανακουφίζει χαμηλά κοινωνικά στρώματα. Και επ’ αυτών θα τοποθετηθεί.

-Αγροτικό: Καθώς περνούν οι μέρες, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το αγροτικό υποχωρεί, αφού κορυφώθηκε με την διαδήλωση στην Αθήνα. Ο δρόμος του διαλόγου κυβέρνησης – αγροτών έχει ανοίξει μετά από τα τρία αιτήματα που έχουν φτάσει στην κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Πιθανότατα το Σάββατο ο πρωθυπουργός να απευθυνθεί στους αγρότες, μιλώντας στη Βουλή, για να αρχίσει συντεταγμένος διάλογος και να συναντηθεί με τους αγρότες.

-Ασφαλιστικό: Με την δρομολόγηση του διαλόγου για το αγροτικό, ανοίγει ο δρόμος και για την ψήφιση του ασφαλιστικού ύστερα και από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν αναγγελθεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

-Προσφυγικό: Το Σάββατο στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει και για τα αποτελέσματα της διήμερης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό. Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Θα υπάρξει επίσης τριμερής συνάντηση της Ελλάδας με την Γερμανία και την Τουρκία, καθώς και διευρυμένη συνάντηση 11 κρατών- μελών της ΕΕ με συμμετοχή και της Τουρκίας.

-Παράλληλο πρόγραμμα: Το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα περιλαμβάνει διατάξεις για την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων και ψηφίζεται από τη Βουλή το Σάββατο.