Ο απόηχος της επίθεσης στην Τουρκία: Τι συνεπάγεται η έκρηξη στην Άγκυρα

Ο απόηχος της επίθεσης στην Τουρκία: Τι συνεπάγεται η έκρηξη στην Άγκυρα
Firefighters work at a scene of fire from an explosion in Ankara, Wednesday, Feb. 17, 2016. A large explosion, believed to have been caused by a bomb, injured several people in the Turkish capital on Wednesday, according to media reports. (IHA via AP) TURKEY OUT
Firefighters work at a scene of fire from an explosion in Ankara, Wednesday, Feb. 17, 2016. A large explosion, believed to have been caused by a bomb, injured several people in the Turkish capital on Wednesday, according to media reports. (IHA via AP) TURKEY OUT
ASSOCIATED PRESS

Σημαντικές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις της βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα το απόγευμα της Τετάρτης, η οποία λαμβάνει χώρα εν μέσω μιας περιόδου έντονων πολιτικών και στρατιωτικών εξελίξεων στην περιοχή- με την Τουρκία να βομβαρδίζει στόχους στη Συρία, δυσκολεύοντας την ούτως ή άλλως εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση του συριακού εμφυλίου, ενώ παράλληλα συνεχίζει τη σύγκρουσή της με το ΡΚΚ.

Η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας στο σύνολό της καταδίκασε την επίθεση- οι νεκροί από την οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ανέρχονται στους 28 και οι τραυματίες στους 61- και πολλοί θεωρούν ότι είτε πρόκειται για μια ενέργεια του ΡΚΚ, είτε θα αποδοθεί σε αυτό.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι οι επιθέσεις εξαντλούν την υπομονή της Τουρκίας, η οποία «δεν θα διστάσει να αμυνθεί, πάντα, παντού και σε κάθε περίπτωση», τονίζοντας ότι «τέτοιους είδους ενέργειες τονώνουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για ανταπόδοση των εναντίον μας επιθέσεων, εντός και εκτός των συνόρων μας».

«Θα συνεχίσουμε καθημερινά με περισσότερη αποφασιστικότητα τη μάχη μας εναντίον των πιονιών που πραγματοποιούν τις δίχως ανθρώπινο και ηθικό όριο επιθέσεις αυτές και των δυνάμεων που βρίσκονται από πίσω» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «θα αντιληφθούν ότι γελιούνται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να απομακρύνουν τη χώρα μας και το έθνος μας από τους στόχους τους, χρησιμοποιώντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο Νουμάν Κουρτουλμούς, κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι η επίθεση ήταν καλά σχεδιασμένη, με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά να ανατινάζεται κοντά σε στρατιωτικά λεωφορεία τα οποία βρίσκονταν πλησίον του αρχηγείου του ενόπλων δυνάμεων, της Βουλής και άλλων κτιρίων της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έκρηξη στην 'Αγκυρα όχι μόνο συνιστά κατά κάποιο τρόπο «νομιμοποίηση» των τουρκικών βομβαρδισμών θέσεων των Κούρδων στη βόρεια Συρία, αλλά «είναι βέβαιο ότι θα δώσει διαστάσεις στις συζητήσεις περί τουρκικών χερσαίων επιχειρήσεων στο έδαφος της Συρίας».

Επίσης, σημειώνεται, εδώ και καιρό συζητείται στην Τουρκία το ενδεχόμενο να μεταφέρει το ΡΚΚ τα χτυπήματά του εναντίον τουρκικών στόχων στα μεγάλα αστικά κέντρα, δεδομένης της «εκρηκτικής» κατάστασης εδώ και μήνες σε νομούς της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείεται μια ανάληψη ευθύνης από/ απόδοση στο Ισλαμικό Κράτος: Υπενθυμίζεται πως, πέραν της αύξησης της τουρκικής εμπλοκής στην κρίση στη Συρία με τους βομβαρδισμούς κουρδικών θέσεων (YPG- θεωρείται ότι συνδέεται με τα ΡΚΚ) στα βόρεια της χώρας, η τουρκική κυβέρνηση έχει διαθέσει τη βάση του Ιντσιρλίκ στον συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ που μάχεται κατά του ISIS, για επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών.

Γενικότερα πάντως, τα δεδομένα αυτά συνθέτουν μια εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση, η οποία σίγουρα δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Συρία.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την τέταρτη μεγάλη επίθεση εντός λίγων μηνών στην Τουρκία, καθώς είχαν προηγηθεί η επίθεση αυτοκτονίας τον Ιούλιο στο Σουρούτς, με άνω των 30 νεκρών, η αιματηρή επίθεση στην Άγκυρα τον Οκτώβριο σε φιλοκουρδική διαδήλωση, από την οποία οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100, και η επίθεση κατά τουριστών τον Ιανουάριο στη Κωνσταντινούπολη. Σημειώνεται ότι από τις προαναφερθείσες επιθέσεις δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης από το ΡΚΚ, ενώ η πρώτη και η δεύτερη έχουν αποδοθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Δημοφιλή