ΔΙΕΘΝΕΣ
17/02/2016 16:26 EET | Updated 17/02/2016 16:26 EET

Απαισιόδοξος ο Τουσκ. Δηλώνει πως πλέον «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τη Βρετανία»

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this June 26, 2015 file photo, European Council President Donald Tusk, left, speaks with British Prime Minister David Cameron during a round table meeting at an EU summit in Brussels. European Council President Donald Tusk on Tuesday Feb. 2, 2016 unveiled proposals that he hopes will keep Britain in the 28-nation European Union. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, File)

«Μετά από τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ωρών έχω να δηλώσω ειλικρινά πως δεν υπάρχει ακόμα καμία εγγύηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία» (σ.σ. με τη Βρετανία) σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στην πρόσκληση που απέστειλε στους 28 αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρόεδρος Τουσκ αναφέρει πως η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης θα είναι μια «κρίσιμη στιγμή για την ενότητα της ΕΕ και για το μέλλον των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου εντός της Ευρώπης». «Διαφέρουμε σε ορισμένα πολιτικά ζητήματα και έχω πλήρη επίγνωση ότι θα είναι δύσκολο να τα ξεπεράσουμε. Ως εκ τούτου, σας καλώ να παραμείνετε εποικοδομητικοί», προσθέτει ο Ντ. Τουσκ.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ότι οι «διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο» και πως δε θα υπάρξει «καλύτερη στιγμή για ένα συμβιβασμό». «Ο στόχος ήταν σαφής από την αρχή: να επιτευχθεί μια νομικά δεσμευτική και αμετάκλητη συμφωνία, η οποία απαντά στις ανησυχίες του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ είναι ικανοποιητική για όλους. Την ίδια στιγμή δεν θα υπονομεύσουμε τις θεμελιώδεις αξίες μας. Στόχος μου είναι να πετύχω τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα», υπογραμμίζει ο Ντ. Τουσκ.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της Συνόδου ο πρόεδρος Τουσκ, αναφέρει ότι το Βρετανικό ζήτημα θα συζητηθεί σε πρώτη φάση αύριο το απόγευμα, συμπληρώνοντας πως λόγω του νομικά δεσμευτικού χαρακτήρα της συμφωνίας, θα χρειαστεί χρόνος για να αξιολογηθούν όλες οι απαραίτητες αλλαγές κατά τη διάρκεια της νύχτας γι΄αυτό και οι «28» θα επανέλθουν στο θέμα, την Παρασκευή το πρωί.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για το προσφυγικό σημειώνει: «Κατά το δείπνο, θα συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το μεταναστευτικό. Τον Δεκέμβριο συμφωνήσαμε σε μια σειρά από προτεραιότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως. Οι λεπτομερείς εκθέσεις που συντάχθηκαν από την ολλανδική Προεδρία και την Επιτροπή δείχνουν ότι η στρατηγική που εφαρμόζουμε, αρχίζει να αποφέρει αποτελέσματα, αλλά η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής δεν είναι επαρκής. Θέλω να διατηρήσουμε την πίεση σε όλα τα σημεία της συνολικής στρατηγικής».

Ο πρόεδρος Τουσκ αναφέρεται και στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό που όμως ακυρώθηκε λόγω της βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα.

Αναφορικά με το πρόγραμμα της Παρασκευής, σημειώνει πως η συζήτηση για το Brexit θα συνεχιστεί πρώτα κατά τη διάρκεια ενός ανεπίσημου προγεύματος με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις. «Μόλις το τελικό κείμενο είναι έτοιμο θα συναντηθούμε και πάλι για να το υιοθετήσουμε επίσημα», προσθέτει.

Τέλος, ο πρόεδρος Τουσκ αναφέρει πως οι «28» θα συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη και θα υιοθετήσουν τις συστάσεις της ευρωζώνης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)