ΕΙΔΗΣΕΙΣ
18/02/2016 03:46 EET | Updated 18/02/2016 06:44 EET

Όταν ο Μητσοτάκης συνάντησε τη Μέρκελ

Sooc

Εκ των πραγμάτων η ευρωπαϊκή πρεμιέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΕΛΚ έχει ως σημείο αναφοράς το πρώτο τετ α τετ με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την οποία θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει στο περιθώριο, ευελπιστώντας σε μια ιδανική αφετηρία στις σχέσεις τους, μακριά από τις ασφυκτικές πιέσεις που είχε ασκήσει το "μακρινό" 2012 στον προκάτοχο του Αντώνη Σαμαρά όταν - τότε - απαιτούσε την στροφή της ηγεσίας της ΝΔ από τον αντιμνημονιακό λόγο και τα... Ζάππεια.

Έχει σχηματίσει άποψη η Άνγκελα Μερκελ για τον Κυριακο Μητσοτακη; 

Προφανώς και έχει.

Μόλις πρόσφατα ρωτούσε επίμονα τον Αλέξη Τσίπρα την άποψη του για τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ σε ανύποπτη στιγμή - στο περιθώριο ενός ευρωπαϊκού φόρουμ - την ευκαιρία για μια ακόμα πιο άμεση ενημέρωση από την Ντόρα Μπακογιάννη, όταν βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη η κούρσα διαδοχής στη ΝΔ.

Και αν για την σιδηρά κυρία της Καγκελαρίας τα πράγματα είναι περίπου ξεκάθαρα για το τι θέλει και τι προσδοκά, ζητούμενο παραμένει τι ακριβώς επιδιώκει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης από αυτό το ραντεβού.

Οι συνεργάτες του είναι ξεκάθαροι.

Πέρα από τις απαραίτητες συστάσεις και ίσως το "ευχάριστο" - για την κυρία Μέρκελ - γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μιλάει άπταιστα Γερμανικά, ο κ. Μητσοτακης καλείται να δώσει ένα σαφές στίγμα προθέσεων και θέσεων, τόσο για τις εξελίξεις στη οικονομία και το εν εξελίξει πρόγραμμα, όσο και για το μείζον θέμα του προσφυγικού.

Και αν τα πράγματα στο μεταναστευτικό είναι περίπου απλά, από τη στιγμή που φαίνεται πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση ακολουθούν μια ενιαία εθνική γραμμή, τα πράγματα περιπλέκονται στο καυτό θέμα των μεταρρυθμίσεων, το ασφαλιστικό και τη φορολογική πολιτική.

Σε αυτά, ο πρόεδρος της ΝΔ θα κληθεί να εξηγήσει στην Άνγκελα Μέρκελ με πειστικό τρόπο τις διαφωνίες του και κυρίως, να παρουσιάσει την αντιπρόταση του, από τη στιγμή που η ολοκλήρωση της αξιολόγησης για το τρίτο ελληνικό μνημόνιο εξαρτάται άμεσα από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Ίσως για αυτό τον λόγο, λίγες ώρες πριν βρεθεί απέναντι στην γερνά μόδα Καγκελάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε έτοιμος να βάλει πλάτη σε συγκεκριμένες όμως επιλογές της κυβέρνησης, απευθυνόμενος σε κομματικά στελέχη της ΝΔ.

Κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της κομματικής οργάνωσης των Βρυξελλών ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε με νόημα ότι "αν η κυβέρνηση κινηθεί σε κάποια θέματα στην σωστή κατεύθυνση, τότε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να την στηρίξουμε", ενώ εμφανίστηκε συναινετικός σε ότι αφορά στο μείζον θέμα του προσφυγικού.

Ανέφερε μάλιστα για το θέμα αυτό, ότι "έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση στο πρσφυγικό έχοντας εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει".

Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό που διαφαίνεται είναι ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για διαμόρφωση εθνικής γραμμής, και πρόσθεσε: "Δεν ξέρω αν θα αποδώσει γιατί και στην Ευρώπη αναπτύσσονται λαϊκιστικές φωνές και υπάρχουν χώρες που προσπαθούν να αποφύγουν τις ευθύνες τους". 

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εσωτερική πολιτική σκηνή και στην συζήτηση για το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων.

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε από στέλεχος του κόμματος του τόνισε με νόημα ότι "δεν ξέρω πότε θα γίνουν οι εκλογές, δεν εξαρτάται από εμάς, όμως όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, η ΝΔ θα τις κερδίσει. Ήδη υπάρχει αλλαγή του δημοσκοπικού χάρτη σε σχέση με την εικόνα που υπήρχε πριν από μερικούς μήνες".