ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
18/02/2016 07:13 EET | Updated 18/02/2016 07:13 EET

ΝΔ: Η κυβέρνηση στραγγάλισε την πραγματική οικονομία και επανέφερε τη χώρα σε ύφεση

Eurokinissi

Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγορεί πως «έβαλε φόρους και μείωσε τα έσοδα», εξαπέλυσε η ΝΔ με αφορμή τη δημοσιοποίηση της Εκθεσης της Γενικής Γραμματείας Εσόδων για τα φορολογικά έσοδα του 2015.

Σε δήλωσή τους, ο δυντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, τονίζουν πως η κυβέρνηση στραγγάλισε την πραγματική οικονομία, και επανέφερε τη χώρα στην ύφεση.

Στη ΝΔ επισημαίνουν πως τα συνολικά φορολογικά έσοδα μειώθηκαν σημαντικά έναντι του 2014, ενώ παρουσίασαν και σημαντική υστέρηση, περίπου 3 δισ. ευρώ, έναντι των στόχων που είχαν τεθεί στον Προϋπολογισμό του 2015.

Σταϊκούρας και Βεσυρόπουλος τονίζουν πως όλα αυτά συμβαίνουν παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε πρόσθετους φόρους ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ μόνο για το 2015. Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, των συντελεστών του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του φόρου ασφαλίστρων, την κατάργηση απαλλαγών από τον ΈΝΦΙΑ καθώς και την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες.

Η ΝΔ κάνει λόγο για μέτρα που οδήγησαν στην περαιτέρω διόγκωση, περίπου κατά 13 δισ. ευρώ, των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών των πολιτών προς το κράτος, μέτρα που, όπως υποστηρίζουν, «αποτυπώνουν την ιδεοληπτική, αριστερή εμμονή στην αύξηση των φόρων, και "στραγγαλίζουν" την πραγματική οικονομία και διαλύουν τον ιδιωτικό τομέα. Μέτρα που επανέφεραν την οικονομία στην ύφεση».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)