Listen to the Road: Κάτι όμορφο συμβαίνει στους δρόμους της Αθήνας, ανοίξτε τα αυτιά σας και ακούστε

Listen to the Road: Κάτι όμορφο συμβαίνει στους δρόμους της Αθήνας, ανοίξτε τα αυτιά σας και ακούστε
Listen to the Road

Δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που περπάτησα στους δρόμους της Αθήνας χωρίς ακουστικά στα αυτιά μου. Δεν είναι τόσο πως με ενοχλεί η βαβούρα και ο λευκός θόρυβος της πόλης όσο το ότι προτιμώ να έχω ένα μουσικό χαλί στις διαδρομές μου, ένα soundtrack για κάθε δρόμο και γειτονιά που διασχίζω και για κάθε πρόσωπο που περνά από δίπλα μου. Σαν να βρίσκομαι μέσα σε μια ταινία.

Μπορώ, ωστόσο, να θυμηθώ όλες τις φορές που είτε επειδή είχα ξεχάσει τα ακουστικά μου είτε επειδή τα είχα βγάλει για λίγο από τα αυτιά μου, έτυχε να πέσω πάνω σε κάποια υπαίθρια μπάντα του δρόμου με πραγματικό ταλέντο. Μπορεί να ήταν ένα άτομο με μια κιθάρα, ένα τρίο με ντέφια και ακορντεόν ή μια μικρή αυτοσχέδια jazz ορχήστρα, το αποτέλεσμα όμως ήταν πάντα το ίδιο: ένα μεγάλο, χαζό χαμόγελο να έρχεται και να κολλά στο πρόσωπό μου και να στέκομαι εκεί, απέναντί τους και να τους χαζεύω σαν την ονειροπαρμένη.

Το καλό βέβαια ήταν πως κάθε φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν ήμουν η μόνη που «χάζευε» μπροστά σε αυτό το μικρό μουσικό δώρο που ξεπρόβαλε αναπάντεχα μετά από μια στροφή της Αγίου Μάρκου. Ήμασταν, συνήθως, πολλοί.

Το Listen to The Road διαισθάνθηκε αυτή την επιθυμία των Αθηναίων για ένα αστικό soundtrack να παίζει δυνατά στους δρόμους της πόλης, την ανάγκη για αυθόρμητες, αναζωογονητικές εκρήξεις τέχνης ανάμεσα στο μπετόν που μας τριγυρίζει, την ανάγκη για χάζεμα, αν θέλετε, και ανέλαβε να τη πραγματοποιήσει.

Πρόκειται για ένα δίκτυο σημείων έκφρασης στο δημόσιο χώρο που ιδρύθηκε πριν λίγο καιρό, το οποίο δίνει βήμα στους καλλιτέχνες για να εκφραστούν και να αλληλεπιδράσουν με τον κόσμο σε έναν κοινό τόπο. Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για μια σειρά από pop-up performances όχι μόνο μουσικής αλλά κάθε είδους (μουσική, χορός, κουκλοθέατρο, circus performing, εικαστικές τέχνες, stand up comedy, παραστατικές τέχνες, storytelling κ.α.) που δίνουν χώρο στους καλλιτέχνες για να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, ενώ παράλληλα δημιουργείται μια ψηφιακή πλατφόρμα δικτύωσης όπου καταχωρούνται όλοι οι καλλιτέχνες και μέσα από αυτή το κοινό έχει τη δυνατότητα να τους ανακαλύψει και να ακολουθήσει τις μελλοντικές δράσεις τους.

«Το Listen to the Road φιλοδοξεί να καθιερώσει την ελεύθερη έκφραση στο δρόμο έτσι ώστε να συναντηθεί με τον περιπατητή, να τον βγάλει στην πόλη και να βρει στο δρόμο του ό,τι ίσως αναζητούσε να απολαύσει στο διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρεται ένα πολυδιάστατο θέαμα στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης μας, αντιστρέφοντας τους όρους μιας παραδοσιακής παράστασης. Στην περίπτωση του Listen to the Road, το ίδιο το θέαμα ψάχνει τους εν δυνάμει θεατές του, αντί του αντιστρόφου που συμβαίνει συνήθως. Οι περιπατητές θα βρεθούν τυχαία στη θέση του θεατή και όχι επειδή το επέλεξαν. Με τον τρόπο αυτό, το κοινό της παράστασης πολλαπλασιάζεται και αλλάζει η ποιοτική του σύνθεση, καθώς στους θεατές θα βρεθούν άνθρωποι οι οποίοι συνήθως δεν έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κάτι αντίστοιχο», αναφέρει το μανιφέστο της πρωτότυπης αυτής πολιτιστικής κίνησης που θέλει να επαναφέρει στο προσκήνιο τους δημόσιους χώρους, δίνοντάς τους ξανά το νόημα της κοινωνικής συνεύρεσης και αλληλεπίδρασης.

Η HuffPost Greece μίλησε με τον Ηλία Χατζηχριστοδούλου, ιδρυτικό μέλος του Listen to the Road και γνωστό ανήσυχο πνεύμα της καλλιτεχνικής σκηνής της Αθήνας (είναι ο εμπνευστής και διοργανωτής του Athens Digital Arts Festival, μεταξύ άλλων) για να μας εξηγήσει περισσότερα σχετικά με τη δράση.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το Listen to the Road;

Η ιδέα για το Listen to the Road προέκυψε μέσα από την παρατήρηση αλλά και το βίωμα της πόλης. Περπατώντας και ζώντας την Αθήνα και αναλύοντάς την υπό το πρίσμα της εμπειρίας μου στον καλλιτεχνικό χώρο, η ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Οι καλλιτέχνες υπάρχουν χρόνια στους δρόμους και στις πλατείες προσπαθώντας να καλύψουν αυτήν την ανάγκη τους αλλά και να εμπνευστούν από νέα ερεθίσματα. Με το Listen to the Road είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο γίνεται οργανωμένα, προσφέροντας επιπλέον οφέλη στους καλλιτέχνες, όπως επαγγελματικό υλικό από την παράστασή τους στο δρόμο (φωτογραφίες, βίντεο), συγκεκριμένα και κατάλληλα σημεία για έκφραση στην πόλη και σύνδεση της παράστασής τους με την ψηφιακή πλατφόρμα και τα δίκτυα του προγράμματος με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη διάδοσή της. Από την άλλη πλευρά, δημιουργείται μια συγκεκριμένη διαδρομή στην πόλη, ένα δίκτυο καλλιτεχνικής έκφρασης που καθημερινά μεταμορφώνει τα σημεία και παρουσιάζει ποικίλα καλλιτεχνικά δρώμενα στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.

Πόσο δύσκολη ήταν η οργάνωση και εκτέλεση ενός τέτοιου εγχειρήματος, ειδικά εν μέσω όλων αυτών των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων που βιώνει η χώρα;

Η αλήθεια είναι πως η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα, αλλά και οι ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες καλείται να επιβιώσει η Αθήνα δεν είναι το καλύτερο περιβάλλον για να αναπτυχθεί ένα οποιοδήποτε εγχείρημα, όχι μόνο το συγκεκριμένο. Παρόλα αυτά, η τέχνη ανέκαθεν αποτελούσε μια έμπνευση για ζωή και επιβίωση, ιδιαίτερα τις δύσκολες στιγμές. Αυτό θέλουμε να ενισχύσουμε με το Listen to the Road, τη σπίθα της καλλιτεχνικής δημιουργίας η οποία μπορεί να τροφοδοτήσει και άλλες πτυχές της ζωής μας και της καθημερινότητάς μας. Φυσικά, όλο αυτό το εγχείρημα δε θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί χωρίς την συμπαράσταση του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών υιοθέτησε το Listen to the Road και είναι έργο του στο πλαίσιο της καμπάνιας “This is Athens” που στοχεύει στη συνολική ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας.

Ποια είναι η ανταπόκριση από τους καλλιτέχνες, μέχρι στιγμής;

Οι καλλιτέχνες άρχισαν να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας και να δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα από τις πρώτες μέρες της ανοιχτής πρόσκλησης. Σταδιακά, οι συμμετοχές αυξάνονταν και ειδικά από τη στιγμή που οι πρώτες παραστάσεις ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται, οι καλλιτέχνες που αντιλαμβάνονται την επιρροή που έχει μια παράσταση στο δημόσιο χώρο και επιθυμούν να παρουσιαστούν μέσα από το Listen to the Road πολλαπλασιάζονται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Αλέξανδρου, ενός από τους συμμετέχοντες, η παράσταση του οποίου σε ένα από τα σημεία του προγράμματος, αποτέλεσε την αφορμή να τον πλησιάσουν τρία νέα παιδιά που ήθελαν να τους κάνει μαθήματα drums.

Πιστεύεις πως η Αθήνα υστερεί καλλιτεχνικά σε κάποιους τομείς σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις; Κι αν ναι, τι είναι αυτό που μας λείπει και χρειάζεται να αναπτύξουμε;

Θεωρώ πως η Αθήνα έχει ανθρώπους που μπορούν να σταθούν επάξια στα ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά standards και αυτό αποδεικνύεται από τις συμμετοχές και τις διακρίσεις τους σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτό όμως που η χώρα μας υστερεί, είναι οι υποδομές και οι συνθήκες που χρειάζονται για να υποστηριχθεί η καλλιτεχνική δημιουργία, είτε προσφέροντας εφόδια σε καλλιτέχνες είτε καλλιεργώντας την αντίστοιχη καλλιτεχνική παιδεία στο κοινό. Πάνω σε αυτά τα δεδομένα έχει χτιστεί η ιδέα του Listen to the Road, να προσφέρει σε καλλιτέχνες τις κατάλληλες συνθήκες για να παρουσιάζουν και να εξελίσσουν το έργο τους αλλά και να φέρνει σε καθημερινή επαφή τις διαφορετικές μορφές τέχνης με το ευρύ κοινό, μεγάλο μέρος του οποίου είναι πιθανό να μην είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει κάτι αντίστοιχο.

Από την εμπειρία σου στον καλλιτεχνικό χώρο, έχεις παρατηρήσει άνθηση της δημιουργικής έκφρασης (με κάθε μέσο) μέσα στην οικονομική κρίση; Ισχύει το «η τέχνη θα μας σώσει» ή είναι μόνο μια ρομαντική σκέψη;

Η δημιουργική έκφραση είναι μια ανάγκη, και ειδικά για τους καλλιτέχνες μια βασική ανάγκη. Ακόμη και στα πιο σκοτεινά χρόνια της ανθρωπότητας η καλλιτεχνική δημιουργία ποτέ δε σταμάτησε να υφίσταται. Βασίστηκε στην επικαιρότητα και προσέφερε ελπίδα και μια κριτική ματιά στα γεγονότα. Πιστεύω, πως οι συνθήκες μέσα στις οποίες γεννιέται ένα έργο είναι τροφή για έμπνευση και δημιουργία. Αυτό επιβεβαιώνεται και μέσα από την ανταπόκριση των καλλιτεχνών και στο Listen to the Road, αλλά και στο κάλεσμα συμμετοχής στο 12o Athens Digital Arts Festival του 2016 στο οποίο και ανταποκρίθηκαν 3.458 καλλιτέχνες από 88 χώρες του κόσμου.

Η τέχνη φυσικά και μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό πυλώνα εξέλιξης της κοινωνίας μας και της οικονομίας μας αλλά πάντα σε συνδυασμό και συμπληρωματικά με άλλους παράγοντες. Αυτό όμως που σίγουρα μπορεί να κάνει είναι να γίνει προσωπική έμπνευση για τον καθένα μας.

Ποιος είναι ο στόχος του Listen to the Road και ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Βασική επιδίωξή μας στο Listen to the Road είναι να καθιερωθεί η ελεύθερη έκφραση στο δημόσιο χώρο, αναπτύσσοντας την αντίστοιχη καλλιτεχνική κοινότητα και προωθώντας το έργο της. Να αλλάξει η εμπειρία της διαδρομής μέσα στην πόλη, εμπλέκοντας ενεργά τον ανθρώπινο παράγοντα.

Αυτήν την περίοδο, έχοντας ήδη διανύσει την πρώτη μας διαδρομή στο κέντρο της Αθήνας, συνεχίζουμε να δεχόμαστε τις συμμετοχές των καλλιτεχνών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιαστούν στο κοινό από την Άνοιξη και μετά που οι καιρικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες. Μέχρι τότε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή συμπληρώνοντας την φόρμα στο site μας.

INFO

Δημοφιλή