Περιμένουν τον πρωθυπουργό, αλλά δεν κάνουν πίσω. Συνεχίζουν με τα μπλόκα οι αγρότες

Περιμένουν τον πρωθυπουργό, αλλά δεν κάνουν πίσω. Συνεχίζουν με τα μπλόκα οι αγρότες
Eurokinissi

Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες όλης της χώρας και μάλιστα ετοιμάζουν νέους αποκλεισμούς δρόμων μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο περιμένουν την άφιξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες προκειμένου να δουν εάν συμφωνεί με κάποιες από τις προτάσεις που του έχουν καταθέσει προκειμένου να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι. Ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι θα συμμετέχουν.

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και το μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Πελοποννήσου Παναγιώτης Φιάκας, ο οποίος με δηλώσεις του στο Mega δήλωσε ότι θα παραμείνουν στα μπλόκα έως ότου συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.

«Αν συζητήσουμε με βάση τις προτάσεις μας θα ανοίξουμε τους δρόμους», είπε και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό σχήμα ταλαιπωρούν τον κόσμο.

Εν τω μεταξύ νέα πανελλαδική σύσκεψη συγκαλούν για την Κυριακή οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στις θέσεις τους και να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο τον αγώνα τους, προκειμένου να δικαιωθούν τα αιτήματα τους.

Η σύσκεψη θα γίνει και αυτή τη φορά στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας στις 12 το μεσημέρι και από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτή εκπρόσωποι μπλόκων από όλη τη χώρα. Παράλληλα, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας συγκαλούν για αύριο στις 4 το απόγευμα σύσκεψη φορέων της Θεσσαλίας στο μπλόκο, για ανταλλαγή απόψεων στο ασφαλιστικό και το φορολογικό που επηρεάζουν άμεσα όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών -τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά επ αόριστον- περιμένουν την πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο.

Ωστόσο, μετά τη νέα πανελλαδική συνάντηση που συγκαλείται για την Κυριακή στη Νίκαια δημιουργούνται νέα δεδομένα, καθώς θα πρέπει να γίνει γνωστό και το αποτέλεσμα της εν λόγω συνάντησης προκειμένου να καθοριστεί εν τέλει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα στη βόρεια Ελλάδα οι αγρότες των μπλόκων που θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό θα έχουν σύσκεψη σήμερα Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στο Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, ενώ οι αγρότες από τη Χαλκιδική στις 3 το μεσημέρι θα αποκλείσουν τον κόμβο αεροδρομίου.

Ειδικότερα ο χάρτης των κινητοποιήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

Στο πλαίσιο αυτό, υπό κατάληψη τελεί το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, πρώην Αγροτική, στα νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα νομού Χαλκιδικής, να έχουν κλείσει με τρακτέρ την είσοδο, από τις επτά το πρωί έως τις 2.30 μετά το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο

Την πρόθεσή τους να «πολιορκήσουν» το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, γνωστοποίησαν στην αστυνομική διεύθυνση αγρότες και κτηνοτρόφοι των μπλόκων της αερογέφυρας Θέρμης και αυτού που βρίσκεται στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα.

«Ήδη βρίσκομαι σε συζητήσεις με την αστυνομία. Θα πάμε με τα τρακτέρ μας, μέχρι εκεί που θα μας ανακόψουν την πορεία τα ΜΑΤ» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημ. Παπαδάκης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου της Θέρμης. Τονίζεται ότι απόφαση της γενικής συνέλευσης των δύο προαναφερόμενων μπλόκων είναι να εγκατασταθούν στο «Μακεδονία» από τις 16:00 σήμερα και για ένα 24ωρο. Ο κ. Παπαδάκης ξεκαθάρισε δε ότι «θα είναι ανοιχτοί παρακαμπτήριοι δρόμοι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις πτήσεις τους όσοι το έχουν προγραμματίσει».

Το μπλόκο στα πράσινα φανάρια, που έχει στηθεί στη διασταύρωση πριν το «Μακεδονία», δεν θα προχωρήσει σε καμία κινητοποίηση.

Το συνηθισμένο πρόγραμμα αποκλεισμού του ακολουθεί σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι, που είναι το εξής: 11:00- 15:00 κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά, σύμφωνα με τον συντονιστή Αναστάση Σοϊλεμέζη.

Στους Κήπους

Σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από το τελωνείο των Κήπων έχουν φτάσει τα ακινητοποιημένα, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων φορτηγά επί του ελληνικού εδάφους, ενώ σε μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων βρίσκονται παρατεταγμένα από την πλευρά της Τουρκίας.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν εντάσεις από πλευράς των επαγγελματιών οδηγών των «εγκλωβισμένων» φορτηγών, οι αγρότες του νοτίου Έβρου, παραμένοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον επ' αόριστον αποκλεισμό των ελληνοτουρκικών συνόρων, προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε ολιγόωρο άνοιγμα του τελωνείου, προκειμένου να αποσυμπιεστεί η κατάσταση, κατανοώντας και τη θέση στην οποία έχουν επέλθει και οι οδηγοί.

Ειδικότερα, απόψε ενδέχεται να ανοίξουν την έξοδο προς Τουρκία, ενώ αύριο το πρωί την είσοδο από τη γείτονα χώρα. Στο μεταξύ, ανυποχώρητοι από το αντι-μπλόκο τους είναι και οι οδηγοί φορτηγών στη Βουλγαρία, οι οποίοι συνεχίζουν τον αποκλεισμό στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο και συγκεκριμένα στο συνοριακό σημείο διέλευσης Ορμενίου Ορεστιάδας.

Τα συγκεντρωμένα στο ελληνικό έδαφος φορτηγά έχουν ανέλθει στα 200. Λόγω του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών και ελληνοτουρικών συνόρων του νομού, ανοιχτά παραμένουν τα μπλόκα στους κόμβους Καστανέων - Ριζίων και Διδυμοτείχου.

Πρόβλημα με τη Βουλγαρία

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάνοιξη των μεθοριακών σταθμών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που κρατούν κλειστούς έχοντας τοποθετήσει τρακτέρ στις διαβάσεις Έλληνες αγρότες, ζητάει με ψήφισμά του το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας.

Στο ψήφισμα η Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας δηλώνει ότι

«δεν αποδέχεται τον αποκλεισμό των συνοριακών διαβάσεων της Βουλγαρίας από πλευράς Ελλάδας», ενώ καλεί «τις ελληνικές αρχές να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης και τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας μέσω των συνόρων». Ζητά επίσης από τις αρμόδιες βουλγαρικές αρχές να συνεχίσουν τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης σε διμερές επίπεδο.

Εν τω μεταξύ εκτροπή της οδικής κυκλοφορίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας μέσω της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε η βουλγαρική συνοριακή αστυνομία, λόγω του αποκλεισμού όλων των σημείων διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών από οργισμένους βούλγαρους οδηγούς φορτηγών οχημάτων.

Μετά το κύριο μεθοριακό πέρασμα Κούλατα-Προμαχώνας, το οποίο έκλεισε από την Τρίτη για την κυκλοφορία, οι οδηγοί επεξέτειναν σήμερα, για πρώτη φορά, τη δράση τους στα πέντε άλλα σημεία διέλευσης της ελληνο-βουλγαρικής μεθορίου, προκαλώντας σημαντική αναστάτωση. Το Εθνικό Συνδικάτο Βουλγάρων Μεταφορέων εξήγησε πως με το μέτρο αυτό θέλουν να διαμαρτυρηθούν για τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας που έχουν επιβάλει στις νταλίκες οι αγρότες στην ελληνική πλευρά των συνόρων.

Πίσω στην Ελλάδα

Αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από τις θέσεις τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις κινητοποιήσεις τους.

Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή των οκτώ εξ αυτών Δημήτρη Μόσχο, το εξής:

- Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11 το πρωί και στα δύο, για τέταρτη ημέρα σήμερα).

- Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.

- Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-19:00).

- Στο 'Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-18:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00 -18:00.

- Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.

Σε 24ωρο αποκλεισμό προχώρησαν νωρίς το πρωί οι συμμετέχοντες στο μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας.

Σημειώνεται ότι δύναμη του συγκεκριμένου μπλόκου βρίσκεται από χθες στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Ηλείας, με αποκλεισμούς των εθνικών οδών Αντιρρίου - Ιωαννίνων, Πατρών - Αθηνών και Πατρών Πύργου.

Ειδικότερα, στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες από τα μπλόκα Αγίου Νικολάου Βόνιτσας και του Λούρου Πρέβεζας θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στα διόδια του Ακτίου από 12:00 -16:00.

Επίσης, κλειστή παραμένει η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου εκτός από τέσσερις ώρες κάθε πρωί, προκειμένου να περνούν βαρέα οχήματα και φορτηγά που μεταφέρουν ιατρικοφαρμακευτικό υλικό. Επίσης, από 18:00- 20:00, θα κλείσει η εθνική οδός Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στη γέφυρα του ποταμού Ευήνου.

Στην Αχαΐα, αγρότες θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, από τις 11:00 και για περίπου 12 ώρες.

Ακόμη, αγρότες της Αιγιάλειας θα κλείσουν από 19:00-22:00 την εθνική οδό Πατρών - Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου.

Στην Ηλεία, αγρότες θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου στον κόμβο του Κουρτεσίου από τις 12:00 έως τις 16:00. Επίσης, από τις 17:30-22:00, οι αγρότες θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στον κόμβο της Βάρδας.

Ο Ισθμός είναι κλειστός ενώ από την περασμένη Κυριακή, ενώ οι αγρότες έκλεισαν και τους παράδρομους και η διέλευση των οχημάτων γίνεται από το Καλαμάκι.

Δημοφιλή