ΕΙΔΗΣΕΙΣ
19/02/2016 08:52 EET | Updated 19/02/2016 10:52 EET

Τι ζήτησε ο πρωθυπουργός στην τριμερή με Μέρκελ και Ολάντ

French President Francois Hollande, left, and German Chancellor Angela Merkel, center, stand with Greek Prime Minister Alexis Tsipras during a meeting on the sidelines of an EU summit in Brussels on Friday, Feb. 19, 2016. British Prime Minister David Cameron faces tough new talks with European partners after through-the-night meetings failed to make much progress on his demands for a less intrusive European Union.  (John Thys, Pool Photo via AP)
ASSOCIATED PRESS
French President Francois Hollande, left, and German Chancellor Angela Merkel, center, stand with Greek Prime Minister Alexis Tsipras during a meeting on the sidelines of an EU summit in Brussels on Friday, Feb. 19, 2016. British Prime Minister David Cameron faces tough new talks with European partners after through-the-night meetings failed to make much progress on his demands for a less intrusive European Union. (John Thys, Pool Photo via AP)

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η τριμερής συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ όπου κυριαρχούν τα ζητήματα που αφορούν στο προσφυγικό, αλλά και η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. 

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τόσο το προσφυγικό, όσο και θέματα που σχετίζονται με την ελληνική οικονομία.

Διαβάστε επίσης

Τι κέρδισε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Τι διεκδικεί.Έκτακτη Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας τον Μάρτιο

Το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό

«Ως ανταπόκριση στη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ο στόχος πρέπει να είναι η ταχεία αναχαίτιση των ροών, η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και η διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν» τονίζεται στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή δεύτερη ημέρα της Συνόδου.

Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση του ΝΑΤΟ να βοηθήσει στην αναγνώριση, παρακολούθηση και επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο Πέλαγος και καλεί όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν ενεργά το μέτρο αυτό.

Επιπλέον επισημαίνεται πως η πλήρης και ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να αναχαιτισθούν οι μεταναστευτικές ροές και να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών και λαθρεμπόρων.

Ωστόσο στο κείμενο τονίζεται πως οι ροές των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές.

«Επιβάλλεται σημαντική και διαρκής μείωση του αριθμού των παράνομων εισόδων από την Τουρκία στην ΕΕ. Αυτό απαιτεί περισσότερες και αποφασιστικές προσπάθειες και από την πλευρά της Τουρκίας για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου δράσης» αναφέρεται στο κείμενο.

Διαβάστε το τελικό κείμενο της Συνόδου στα ελληνικά

Στήριξη από τον Πορτογάλο πρωθυπουργό

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έλαβε επιστολή από τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα, σχετικά με την ετοιμότητα της Πορτογαλίας για επίδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος

«Αξιότιμε Συνάδελφε, Αγαπητέ Αλέξη,

Τα συνεχόμενα κύματα προσφύγων που καταφθάνουν στην Ευρώπη επί μήνες έχουν προκαλέσει μια κρίση άνευ προηγουμένου. Η κρίση αυτή δύναται να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή μεταξύ των κρατών-μελών και για αυτό απαιτεί μια έγκαιρη και αποτελεσματική απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» αναφέρει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός και τονίζει πως γνωρίζει πολύ καλά την πίεση υπό την οποία βρίσκεται η χώρα (Ελλάδα).

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη συνεχίζει να έχει ένα και μόνο εξωτερικό σύνορο και κανένα απολύτως εσωτερικό σύνορο...»

Ο κ. Κόστα δηλώνει πως είναι διατεθειμένος να φιλοξενήσει αιτούντες άσυλο που ωφελούνται από το καθεστώς διεθνούς προστασίας που του παρέχει η Ελλάδα και θα μπορούσαν, χωρίς να χάσουν κανένα από τα δικαιώματά τους, να μεταφερθούν στην Πορτογαλία.

«Μπορούμε να φιλοξενήσουμε 2.000 σε πανεπιστήμια και 800 σε τεχνικά επαγγελματικά σχολεία. Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα για άλλους 2.500-3.000 στο αγροτικό και δασοπονικό τομέα» λέει μεταξύ άλλων.