Αρνητικό κλίμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το σχέδιο ψηφίσματος της Μόσχας κατά της Τουρκίας

Αρνητικό κλίμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το σχέδιο ψηφίσματος της Μόσχας κατά της Τουρκίας
Yang and Yun's Album/Flickr

Η Γαλλία «μπλοκάρει» το σχέδιο ψηφίσματος που έφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία και βάσει του οποίου αποδίδονται ευθύνες στην Τουρκία για μία πιθανή «επικίνδυνη κλιμάκωση» της κατάστασης στη Συρία εάν τελικά προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις, στην ήδη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο, χώρα της Μέσης Ανατολής.

Λίγο πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων ο πρέσβης της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Φρανσουά Ντελάτρ ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με το ενδεχόμενο το ρωσικό κείμενο- που καταδικάζει τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας- να εγκριθεί απάντησε: «Ξεκάθαρα, όχι».

Σημειώνεται πως η σύγκλιση του Σ.Α. του ΟΗΕ, του οποίου μέλη είναι Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Μ.Βρετανία και ΗΠΑ, έγινε μετά από αίτημα της Ρωσίας σκοπό έχει να ζητήσει τον τερματισμό ενεργειών που υπονομεύουν την κυριαρχία της Συρίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα.

Όπως τόνισε η κ.Ζαχάροβα, η Μόσχα ανησυχεί για την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Ρωσίας – Τουρκίας, κυρίως μετά και τις δηλώσεις για πιθανές χερσαίες επιχειρήσεις της Άγκυρας ενώ όπως προσέθεσε η κατάσταση στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική επειδή το Ισλαμικό Κράτος εισέρχεται όλο και πιο βαθιά στη Συρία και δημιουργεί τρομοκρατικές «βάσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Russia Today, η Ρωσία προωθεί σχέδιο που περιλαμβάνει μια σειρά αιτημάτων με στόχο «να τερματιστούν οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και έρχονται σε αντίθεση με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2254 ενώ παράλληλα εμποδίζουν την έναρξη ειρηνευτικής διαδικασίας».

Σημειώνεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο, το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα 2254 που ενέκρινε έναν οδικό χάρτη για την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία. Το δε ψήφισμα είχε εγκριθεί από τα μέλη της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας και προβλέπει γενική κατάπαυση του πυρός προκειμένου να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες πολιτικές-διπλωματικές διαδικασίες με στόχο την ειρήνευση στην περιοχή. Κατά συνέπεια η έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων από την Τουρκία, στα συριακά εδάφη, θα παραβίαζε τη διαδικασία που προέβλεπε το συγκεκριμένο ψήφισμα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε προειδοποίηση προς την Άγκυρα σχετικά με τις δράσεις της στην περιοχή, τονίζοντας πως θα πρέπει να εναρμονιστεί με το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει να χτυπά τις μονάδες των Κούρδων μαχητών στα Βόρεια της Συρίας, όπου έχει σχηματιστεί η αυτο-ανακυρηχθείσα αυτόνομη περιοχή της Rojava με συμπαγή κουρδικό πληθυσμό ή σε περιοχές όπου δρουν μονάδες του YPG – κουρδική ένοπλη πολιτοφυλακή.

Δημοφιλή