Ελεύθερος μετά από 43 χρόνια στην απομόνωση για έναν φόνο που κανείς δεν πίστεψε πως διέπραξε. Η ιστορία του Albert Woodfox

Ελεύθερος μετά από 43 χρόνια στην απομόνωση για έναν φόνο που κανείς δεν πίστεψε πως διέπραξε. Η ιστορία του Albert Woodfox

Διαβάζοντας για την υπόθεση του 69χρονου σήμερα Albert Woodfox, κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως παρακολουθεί ένα δικαστικό θρίλερ. Από εκείνα που ο πρωταγωνιστής πέφτει θύμα δικαστικής πλάνης ή πολιτικών σκοπιμοτήτων και καταδικάζεται άδικα και χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία σε πολυετή ποινή κάθειρξης. Το τέλος στις ταινίες- που δεν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα- είναι συνήθως ευτυχές. Στη ζωή όμως, οι τίτλοι τέλους της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι πικρό όπως και στην υπόθεση των «Angola Three», της υπόθεσης που αποτέλεσε «ωμό βιασμό» της αμερικανικής δικαιοσύνης και απασχόλησε σε διεθνές επίπεδο όσο λίγες.

Ο φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας σωφρονιστικού υπαλλήλου,αφέθηκε τελικά ελεύθερος μόνο όμως αφού το σύστημα κατάφερε να τον «τσακίσει» κρατώντας τον σε πλήρη απομόνωση - σε όποια φυλακή και εάν κρατείτο- επί 43 συναπτά έτη. Το πραγματικό «αδίκημά» του, όπως πολλοί επιχειρηματολογούν μέχρι και σήμερα, είναι πως ήταν οπαδός των Μαύρων Πανθήρων (Black Panthers). H Black Panther ήταν η οργάνωση που έδρασε στις ΗΠΑ την περίοδο 1966-1982 και εστίαζε στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων αφροαμερικανών με έμφαση στις αναρίθμητες υποθέσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σε βάρος τους ενώ είχε έντονη κοινωνική δράση «τρέχοντας» διάφορα προγράμματα στήριξης στις περιοχές όπου υπήρχαν συμπαγής κοινότητες αφροαμερικανών. Το σημαντικότερα ήταν η λειτουργία τοπικών κλινικών και το πρόγραμμα διάθεσης πρωινού στα σχολεία.

Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή... Ο Woodfox είχε καταδικαστεί για ένοπλη ληστεία και το 1971 εξέτιε ποινή στις στις φυλακές της Λουιζιάνα, που πολλοί αποκαλούν Angola Prison. Μαζί με τους Robert King και Herman Wallace κατηγορήθηκαν ένα χρόνο μετά για τη δολοφονία ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου. Εξ αρχής δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή τους αλλά παρ' όλα όχι μόνο κρίθηκαν ένοχοι αλλά εξέτισαν την ποινή τους σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης.

Ο Woodfox επί σχεδόν 43 χρόνια ήταν πλήρως απομονωμένος και του επιτρεπόταν μόνο για μία ώρα την ημέρα να προαυλίζεται. Αλλά και πάλι μόνος.

Εξ αρχής, ανθρωπιστικές οργανώσεις και δικηγόροι που ασχολούνται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με δικαστικές υποθέσεις που χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης- είτε επειδή οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν βάσει ελλιπών στοιχείων και παρατυπιών είτε εξαιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων- υποστήριζαν πως η υπόθεση των «Angola Three» («Τριών της Αγκόλα» όπως εν συντομία αποκαλούν την υπόθεση στις ΗΠΑ) αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές υποθέσεις «βιασμού» της αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Οι τρεις άνδρες εκτιμάται πως έπεσαν θύματα μιας συνωμοσίας και ουσιαστικά τους φόρτωσαν τη δολοφονία του σωφρονιστικού υπαλλήλου τόσο επειδή διαμαρτύρονταν διαρκώς για τον τρόπο αντιμετώπισης των αφροαμερικανών κρατουμένων αλλά πρωτίστως επειδή φαίνεται πως προσπαθούσαν να δημιουργήσουν πυρήνα της οργάνωσης των Black Panthers στη φυλακή. Σημειώνεται πως εκείνη την περίοδο για τον J.Edgar Hoover, διευθυντή του FBI η οργάνωση συνιστούσε «την μεγαλύτερη απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας».

Το κίνημα για την απόδειξη της αθωότητάς του δεν σταμάτησε μέχρι σήμερα ενώ το περασμένο καλοκαίρι, Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έκρινε πως ο Woodfox θα πρέπει επιτέλους να αφεθεί ελεύθερος καθώς το δικαστήριο που τον καταδίκασε είχε αποτύχει να αποδείξει την ενοχή του. Η υπόθεση όμως «μπλόκαρε» για μια ακόμη φορά, όπως και πολλές άλλες φορές στο παρελθόν μετά από σχετική έφεση που κατατέθηκε από την Πολιτεία.

Ο Woodfox, 69 ετών σήμερα ζώντας σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης επί 43 χρόνια και με ιδιαίτερα επιβαρυμένη υγεία τελικά ενέδωσε. Αν και επί τέσσερις δεκαετίες πάλευε για να αποδείξει την αθωότητά του, δέχθηκε τελικά την πρόταση που του έγινε, να δηλώσει ένοχος για κατηγορίες που του αποδόθηκαν – πάντα για την ίδια υπόθεση- αλλά για τις οποίες προβλέπονται χαμηλότερες ποινές. Και έτσι, πριν λίγες μέρες αφέθηκε ελεύθερος.

Οι άλλοι δύο της ομάδας «Angola Three» είχαν ήδη αφεθεί ελεύθεροι. Ο Κing το 2001 και αφού πέρασε 29 χρόνια στην απομόνωση και ο Wallace, που κρατείτο υπό τις ίδιες συνθήκες, το 2013. Απόλαυσε όμως την αέρα της ελευθερίας μόνο για τρεις ημέρες αφού μετά την αποφυλάκισή του, πέθανε.

Πηγές: Διεθνής Αμνηστία, Angola Three, Huffinton Post, ABC News

Δημοφιλή